Starbucks Orta Doğu'da 2 bin çalışanını işter çıkartıyor

Starbucks Orta Doğu'da 2 bin çalışanını işter çıkartıyor

Starbucks'ın Orta Doğu'daki Şirketi İsrail Boykotu Nedeniyle İşler Azalınca 2 Bin Kişiyi İşten Çıkardı

A+A-

Starbucks'ın Orta Doğu franchise şirketi Alshaya Group, Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail-Hamas savaşı sırasında aktivistlerin boykot hedefi haline gelen bölgedeki kahve dükkanlarında çalışan yaklaşık 2.000 işçiyi işten çıkarmaya başladığını duyurdu.

Alshaya Group, "Son altı aydır devam eden zorlu ticaret koşullarının bir sonucu olarak, Starbucks MENA mağazalarımızdaki çalışma arkadaşlarımızın sayısını azaltma yönünde üzücü ve çok zor bir karar aldık" dedi.

İşten çıkarmalar, Alshaya'nın Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Fas, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde işlettiği yaklaşık 1.900 Starbucks şubesindeki personeli etkileyecek. Bölgedeki toplam 19.000 personelden 2.000'inin işten çıkarılması, personelin %10'undan fazlasını temsil ediyor.

İşten çıkarmaların, Ekim ayında başlayan İsrail-Hamas savaşı sırasında Starbucks'a yönelik aktivist boykotlarından kaynaklandığı düşünülüyor. Filistin yanlısı aktivistler, Starbucks'ı Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri yeterince desteklemekle suçluyor ve şirketi boykot etmeye çağırıyor.

Starbucks, boykotlarla ilgili olarak şimdiye kadar yaptığı çeşitli açıklamalarda "siyasi bir gündemimiz yok. Kârımızı hiçbir yerde hiçbir hükümeti ya da askeri operasyonu finanse etmek için kullanmıyoruz ve hiçbir zaman da kullanmadık," demişti.

Ancak bu açıklamalar, boykotları durdurmaya yetmedi. Starbucks'ın Ekim-Aralık dönemindeki geliri, boykotlar da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı analistlerin tahminlerinin altında kaldı.

Starbucks, savaşta aktivistler tarafından hedef alınan tek marka değil. McDonald's da İsrail'deki bir franchise'ın askerlere ücretsiz yemek sağladığını duyurmasının ardından boykot çağrılarıyla karşı karşıya kalmıştı.

İlgili Haberler