Sürpriz istihdam kaybı sonrası Kanada dolarında sert düşüş

Sürpriz istihdam kaybı sonrası Kanada dolarında sert düşüş

Sürpriz istihdam kaybının ardından Kanada doları 2 ayın en düşük seviyesini gördü.

A+A-

Kanada doları, yurt içi istihdam piyasasındaki soğuma işaretlerinin Kanada Merkez Bankası'nın ilave faiz artırımlarına yönelik bahisleri azaltmasıyla Cuma günü ABD'deki muadili karşısında yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Loonie, 1,3393 ile 7 Haziran'dan bu yana en zayıf seviyesini gördükten sonra %0,2 düşüşle 1,3372 dolar ya da 74,78 ABD sentinden işlem gördü.

Riske duyarlı para birimi, uzun vadeli tahvil getirilerindeki artışın hisse senedi piyasası yatırımcılarını sarsmasıyla haftalık bazda %0,9 düşerek üst üste üçüncü haftalık düşüşünü yaşadı.

Monex Canada Inc. piyasa analisti Jay Zhao-Murray, "Bu hafta riskten kaçışın büyük bir kısmı, getiri eğrisinin derin bir tersine dönüşün ardından yeniden dikleşmesinden kaynaklandı, ki bu biraz düşüş sinyali" dedi.

Murray "Bugün yumuşak gelen istihdam verilerini aldık. Bunun işgücü piyasasının genel olarak soğumaya başladığına dair ilk gerçek sinyal olduğunu düşünüyorum." söyledi.

Kanada ekonomisi Temmuz ayında 6.400 kişilik istihdam kaybı yaşayarak 21.100 kişilik istihdam artışı tahminlerini kaçırırken, işsizlik oranı %5,5'e yükseldi. Para piyasaları Kanada Merkez Bankası'nın bu yıl yeni bir faiz artırımına gitme ihtimalini istihdam raporu öncesinde %80'den %50'ye düşürdü.

ABD doları, ABD istihdam verilerinin ekonominin Temmuz ayında beklenenden daha az istihdam eklediğini göstermesiyle, başlıca para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında son dönemdeki bazı kazanımlarını geri verdi.

Kanada'nın en önemli ihracat kalemlerinden biri olan petrolün varil fiyatı, bu hafta büyük üreticilerin arz kesintilerini Eylül ayına kadar uzatma taahhüdünün de etkisiyle %1,6 artışla 82,82$'a yükseldi.

Kanada devlet tahvili getirileri tüm eğri boyunca düştü. Perşembe günü %3,734 ile Ekim ayından bu yana en yüksek gün içi seviyesine ulaşan 10 yıllık tahvil 16 baz puanlık düşüşle %3,553'e geriledi.

İlgili Haberler