Suudi Arabistan ticaret fazlası verdi

Suudi Arabistan ticaret fazlası verdi

Suudi Arabistan 2023 yılının ikinci çeyreğinde petrol ihracatındaki yüzde 33.4 düşüşe rağmen 30.12 milyar dolarlık ticaret fazlası verdi.

A+A-

Suudi Arabistan'ın ticaret dengesi, 2023'ün ikinci çeyreğinde 30,12 milyar dolar fazla verdi.. Suudi Arabistan'ın toplam mal ihracatı, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 31,8 azalarak 291,6 milyar Suudi Riyali'ne ulaştı. Bu düşüş, özellikle petrol ihracatındaki yüzde 33,4'lük düşüşten kaynaklandı. Suudi Arabistan, OPEC+ tarafından alınan petrol üretimini azaltma kararına bağlı olarak petrol ihracatında kesintiye gitti. Bu dönemde, Suudi Arabistan'ın petrol dışı ihracatı da azaldı. Ticari mal ithalatı ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 178,9 milyar Suudi Riyali'ne yükseldi.

Çin, Suudi Arabistan'ın en büyük ticari ortağı olurken, Asya ülkelerine yapılan ihracat önemli bir paya sahip.Güney Kore, ABD, BAE, Bahreyn, SinSuudi Arabistan’ın dış ticaretinin Cidde İslami Limanı üzerinden yapılıyor.gapur, Tayvan ve Mısır Suudi Arabistan'ın ihracatında ilk 10'da yer alan diğer ülkeler oldu.  

İthalat tarafında ise Çin, 2023'ün ikinci çeyreğinde ithalatın yüzde 20,9'unu yani 37,4 milyar SR'sini gerçekleştirerek liderliği elinde tuttu. Çin'i sırasıyla 15,1 milyar SR ve 10,6 milyar SR değerindeki ithalatla ABD ve BAE takip etti. Suudi Arabistan’ın dış ticaretinin büyük bölümü Cidde İslami Limanı üzerinden yapılıyor.

İlgili Haberler