Suudi Arabistan ve Rusya petrol kesintilerini sürdürecek

Suudi Arabistan ve Rusya petrol kesintilerini sürdürecek

Suudi Arabistan ve Rusya, ek kaynak yaratmak için Orta Doğu'daki savaşa rağmen ek gönüllü petrol kesintilerine devam edecek.

A+A-

En büyük petrol ihracatçıları Suudi Arabistan ve Rusya Pazar günü, talep ve ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ham petrol piyasaları üzerinde baskı yaratmaya devam ederken, yıl sonuna kadar ek gönüllü petrol üretim kesintilerine devam edeceklerini teyit ettiler.

Her iki ülke de kesintilerin uzatılması, derinleştirilmesi ya da arttırılmasının değerlendirilmesi amacıyla önümüzdeki ay gözden geçirileceğini açıkladı.

Enerji bakanlığından bir kaynak yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varillik (bpd) ek gönüllü kesintiye devam edeceğini teyit ettiğini ve bunun da Aralık ayı için yaklaşık 9 milyon bpd'lik bir üretim anlamına geldiğini söyledi.

Yapılan açıklamada "Bu ilave gönüllü kesinti, OPEC+ ülkeleri tarafından petrol piyasalarının istikrar ve dengesini desteklemek amacıyla sarf edilen ihtiyati çabaları pekiştirmek için yapılmaktadır." denildi.

Suudi Arabistan'ın açıklamasının ardından Moskova da ham petrol ve petrol ürünleri ihracatında 300.000 varillik ek gönüllü arz kesintisini Aralık ayı sonuna kadar sürdüreceğini duyurdu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu önde gelen müttefiklerinden oluşan OPEC+, piyasa istikrarını korumak amacıyla önleyici bir tedbir olarak geçen yıldan bu yana üretimde kesintiye gidiyor.

Petrol Eylül ayında Brent ham petrolü için varil başına yaklaşık 98 dolarla 2023'ün en yüksek seviyesine ulaştı, ancak o zamandan beri Orta Doğu'daki çatışmadan gelen desteğe rağmen Cuma günü varil başına 85 dolar civarında işlem görerek zayıfladı.

OPEC'in fiili lideri Suudi Arabistan, ilk olarak Nisan ayında bazı OPEC+ üyeleri tarafından kabul edilen geniş kapsamlı arz kısıtlaması anlaşmasına ek olarak Temmuz ayı için gönüllü kesinti yaptı.

Krallık Eylül ayında ek gönüllü kesintisini yıl sonuna kadar uzatacağını ve kararı aylık olarak gözden geçireceğini söyledi.

Analistler krallığın Aralık ayında kesintiyi uzatacağını teyit etmesini bekliyordu.

OPEC+ tarafından Haziran ayında alınan bir karar arzı 2024 yılına kadar sınırlandırdı.

İlgili Haberler