Suudi Arabistan Bakanlar Kurulunun, dรผnyanฤฑn en bรผyรผk petrol firmasฤฑ Saudi Aramco’nun anonim ลirkete dรถnรผลtรผrรผlmesine karar verdiฤi bildirildi.
Suudi Arabistan resmi gazetesinde yer alan habere gรถre Bakanlar Kurulu, Saudi Aramco’nun tรผzรผฤรผ gereฤi anonim ลirketine dรถnรผลtรผrรผlmesine karar verdi. Ayrฤฑca kararฤฑn, geriye dรถnรผk olarak 2018 yฤฑlฤฑnฤฑn baลฤฑndan itibaren geรงerli olmasฤฑ kararlaลtฤฑrฤฑldฤฑ.
Bakanlar Kurulunun bu kapsamda doฤrudan ya da dolaylฤฑ olarak tamamen Aramco’ya baฤlฤฑ tรผm firmalara ลirket hรผkรผmleriyle uyumlu olacak ลekilde durumlarฤฑnฤฑ dรผzenlemesi iรงin 5 yฤฑl sรผre tanฤฑdฤฑฤฤฑ kaydedildi. Kurulun gerektiฤinde bu sรผreyi uzatma hakkฤฑnฤฑ saklฤฑ tuttuฤu aktarฤฑldฤฑ.
Kararda ayrฤฑca ลirketin bรผyรผk รงoฤunluk hissesinin mรผlkiyetinin doฤrudan devlete ait olduฤu vurgulandฤฑ.
Son zamanlarda dรผลรผk petrol fiyatlarฤฑ nedeniyle gelirlerinde sฤฑkฤฑntฤฑ yaลayan Suudi Arabistan’ฤฑn kรผresel enerji piyasasฤฑnda baลat aktรถrlerden birisi olan Saudi Aramco’nun yรผzde 5’lik bir payฤฑnฤฑ 2018 yฤฑlฤฑ iรงinde รถzelleลtirilmeyi hedeflediฤi belirtiliyor.
Gรผnde 10 milyon varil ham petrolรผn รผzerinde bir รผretimi olan Saudi Aramco, dรผnyadaki tรผm petrol รผretiminin yรผzde 12’sini gerรงekleลtiriyor. Aynฤฑ zamanda Suudi Arabistanโฤฑn bรผtรงe gelirlerinin รผรงte ikisini de bu ลirket tek baลฤฑna saฤlฤฑyor.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ฤฑn aรงฤฑklamasฤฑna gรถre Saudi Aramco’nun piyasa deฤeri 2 trilyon dolar ve bu bรผyรผklรผkte bir ลirketin yรผzde 5’inin รถzelleลtirilmesi 100 milyar dolarlฤฑk bir รถzelleลtirme projesi anlamฤฑna geliyor. Bunun da dรผnyanฤฑn en bรผyรผk halka arzฤฑ olacaฤฤฑ ifade ediliyor.







