Suudi Varlık Fonu 11 milyar dolar yatırım kaybına uğradı

Suudi Varlık Fonu 11 milyar dolar yatırım kaybına uğradı

Suudi Arabistan'ın Kamu Yatırım Fonu, küresel piyasaların düşüşe geçmesiyle birlikte 2021 yılında 19 milyar dolar kâr ederken, geçen yıl yatırım faaliyetlerinden yaklaşık 11 milyar dolar zarar ettiğini bildirdi.

A+A-

Suudi Arabistan'ın Varlık fonunun Salı günü yayınlanan hesaplarına göre yatırımdaki bu kayıp, fonun sahibine atfedilebilir zararının 2022'de 81,8 milyar riyallik bir kardan 36,6 milyar riyale (9,8 milyar dolar) düştüğü anlamına geliyor. Fon olarak bilinen PIF'in toplam varlıkları 676 milyar dolardan yaklaşık 778 milyar dolara yükseldi.

PIF, 2021 yılında küresel piyasaların yükselmesiyle birlikte %25'lik bir getiri elde ettiğini ve bunun o yıl S&P 500 Endeksi'ndeki yatırımcıların getirisine kabaca paralel olduğunu söyledi. PIF, S&P'nin neredeyse %20 düştüğü bir yıl olan 2022 hesaplarında karşılaştırılabilir bir rakam açıklamadı. Endeks bu yıl şu ana kadar yaklaşık %15 artış gösterdi.

PIF, 2016 yılında yerel odaklı bir holding şirketinden bir egemen fona dönüştürüldükten sonra küresel bir yatırım çılgınlığının ortasındadır. Geçtiğimiz aylarda, krallığın küresel sporlara yatırım yaparak yumuşak gücünü artırma ve uluslararası imajını iyileştirme çabasının bir parçası olarak, yeni başlayan LIV golf turnuvasını PGA ile birleştirme anlaşmasıyla küresel dikkatleri üzerine çekti.

Fon, 2022 yılı boyunca uluslararası alanda ve ülke içinde spora yatırım yapmak üzere tamamına sahip olduğu bir iştirak olarak Spor Yatırım Şirketi'ni kurdu. Bu yıl Suudi hükümeti enerji devi Aramco'nun yaklaşık 80 milyar dolar değerindeki %4'lük hissesini daha PIF'e devretti.

Fon ayrıca, ilk çeyreğin sonuna ilişkin bir düzenleyici dosyaya göre, Lucid Group Inc., Activision Blizzard Inc. ve Uber Technologies Inc. hisselerini içeren 35,6 milyar dolarlık bir ABD hisse senedi portföyünü yönetiyor.

PIF, geçen yıl uluslararası borç piyasalarına girmeye başladığından bu yana daha şeffaf hale geliyor. Trilyonlarca doları kontrol eden bölgedeki çoğu varlık fonu, yatırımları ya da getirileri hakkında fazla bilgi vermiyor.

Rapora göre, fonun borçlanması geçen yılın sonunda 85 milyar dolara ulaştı. Bu yılın başlarında üç parçalı bir yeşil tahvil satışından 5.5 milyar dolar topladı.

İlgili Haberler