Çin'de yüzlerce yatırım fonunda ücret kesintisine gidildi

Çin'de yüzlerce yatırım fonunda ücret kesintisine gidildi

Çin'deki bazı büyük yatırım fonu şirketleri, düzenleyicilerin yatırımcılara yönelik maliyetleri azaltmak amacıyla 3,7 trilyon dolarlık sektördeki ücret uygulamalarında reform yapmaya başlamasıyla yaklaşık 1.500 fon ürününde ücret kesintisine gitti.

A+A-

China Asset Management Co ve Bank of Communications Schroder Fund Management Co'nun da aralarında bulunduğu para yöneticileri ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, belirli hisse senedi odaklı ürünlerdeki yönetim ücretlerinin daha önce fon varlıklarının %1,5'inden %1,2'sine indirileceğini söyledi. Saklama ücreti ise varlıkların %0,25'inden %0,2'sine düşürülecek.

Fon şirketlerinin aynı ifadelerle "yatırımcıların varlıklarını yönetme maliyetlerini azaltmayı amaçladıklarını" söyledikleri kesintiler, Çin'in menkul kıymetler düzenleyicisinin Cumartesi günü yatırım fonu ücretlerini daha düşük tutma sözü vermesinin ardından geldi.

Morningstar'a göre, Çin yatırım fonları yatırımcılardan ortalama olarak Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş piyasalardaki emsallerinden daha yüksek ücretler talep ediyor.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC), piyasa katılımcılarının görüşlerini dinledikten sonra reform planları hazırladığını ve yatırım fonlarının ücretlendirme modelini optimize edeceğini ve sektörün ücret oranlarını istikrarlı bir şekilde düşüreceğini söyledi.

Devlet medyasının bildirdiğine göre, fon yönetim ücretleri varlıkların %1,2'si ve saklama ücretleri de %0,2'si ile sınırlandırılacak.

Fon danışmanlık şirketi Z-Ben Advisors'ın araştırma müdürü Ivan Shi, "Ücret kesintileri kısa vadede fon şirketlerinin kazançlarını vuracak" diyor ve acıyı en çok aktif hisse senedi ürünlerine odaklananların hissedeceğini belirtiyor.

Shi ayrıca "Daha düşük ücret maliyetlerinin fon ürünü satışlarını kolaylaştırıp kolaylaştırmayacağı henüz belli değil." sözlerini kaydetti.

Reform, düzenleyicilerin servet farklılıklarını azaltmak için tasarlanan ve "ortak refah" olarak adlandırılan bir girişimle fon yönetim şirketleri ve bankalardaki yönetici ücretlerini de sınırlamaya çalıştığı bir dönemde geliyor.

Fon yöneticileri, durgun bir piyasada perakende yatırımcılar tarafından genellikle düşük performanslarına rağmen yüksek ücretleri cebe indirmekle suçlanıyor.

Çin'in aktif olarak yönetilen hisse senedi fonlarının performansını izleyen bir endeks geçen yıl %22,3 düşerek gösterge Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki %15,1'lik düşüşten daha fazla değer kaybetti.

Bununla birlikte, TX Investment Consulting Co. şirketine göre, sektör 2022 yılında bir önceki yıla göre %1,7 artışla 144,1 milyar yuan yönetim ücreti topladı.

Sektörün yönetim altındaki toplam varlıkları son dört yılda ikiye katlanarak Mart ayı sonunda 26,68 trilyon yuana (3,70 trilyon $) ulaştı.

FullGoal Fund Management Co, Pazartesi gününden itibaren 119 üründe ücret kesintisine gideceğini açıklarken, Harvest Fund Management 113 ürün için kesinti yapacağını duyurdu.

Ücret indirimlerini duyuran diğer fon kuruluşları arasında ICBC Credit Suisse Asset Management Co ve kısmen Warburg Pincus'a ait olan Zhong Ou Asset Management Co yer alıyor.

CSRC Cumartesi günkü açıklamasında, ücret kesintilerinin fon endüstrisinin büyümesini yatırımcıların ilgisiyle daha uyumlu hale getireceğini söyledi.

Resmi Şanghay Menkul Kıymetler Haberleri'nin hafta sonu bildirdiğine göre, reform birkaç aşamada uygulanacak ve fon şirketleri başlangıçta hisse senedi ürünleri için ücretleri düşürmeye ve değişken ücret oranlarına sahip olanlar gibi daha fazla fon türünü piyasaya sürmeye teşvik edilecek.

İlerleyen aşamalarda, gözlemci fon ürünlerinin alım satım ücretlerini düşürmeye çalışacak ve ayrıca fon dağıtımındaki ücret uygulamalarını düzenleyecek.

Hükümet bir süredir bu reform üzerinde kafa yoruyordu.

CSRC, yatırım fonu endüstrisinin yüksek kalitede büyümesini teşvik etmek için geçen yıl Nisan ayında görüşler yayınladı.

Çin'in devlet konseyi veya kabinesi geçtiğimiz Eylül ayında menkul kıymetler ve fon endüstrilerinde ücret indirimlerini teşvik etmek için politikalar yayınladı.

(1$ = 7,2205 Çin yuanı renminbi)

İlgili Haberler