Rusya'nın petrol üretimini kısma sinyali fiyatları destekledi

Rusya'nın petrol üretimini kısma sinyali fiyatları destekledi

Petrol, Rus ham petrol akışlarının azalmaya başladığına dair işaretlerle kazancını korudu.

A+A-

Brent petrol, Salı günü %2 civarında yükseldikten sonra Rusya'nın ham petrol üretiminin nihayet düşmeye başlayabileceğine dair işaretler üzerine sabitlendi.

Londra'da vadeli işlemler, en son Mayıs ayı başında aşılan bir eşik olan varil başına 80 dolara yakın işlem gördü. Gemi takip verileri, OPEC+ üreticisinin üretimini azaltmasından dört aydan fazla bir süre sonra, 9 Temmuz'a kadarki dört hafta içinde Rusya'nın batı limanlarından yapılan sevkiyatların önemli ölçüde düştüğünü gösterdi.

Yatırımcılar, Federal Rezerv'in parasal sıkılaştırmaya yönelik izleyeceği yola ilişkin ipuçları için Çarşamba günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksini beklerken, zayıflayan dolar da emtialara bir miktar destek sağladı. Bu yıl agresif faiz artışları enerji talebi görünümünü olumsuz etkiledi.

Petrol bu yıl marjinal olarak düşük seyrediyor, ancak OPEC+'nın ağır topları Suudi Arabistan ve Rusya fiyatları desteklemek için arz kesintileri sözü verdi. Enerji Bilgi İdaresi raporuna göre, küresel pazarın ikinci yarıda sıkılaşması bekleniyor ve stokların 2024 yılına kadar çekileceği tahmin ediliyor.

IG Asia Pte'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, "Önümüzdeki 80$ seviyesinin üzerinde bir kırılma, yılın en yüksek seviyesinin yeniden test edilmesinin yolunu açabilir" dedi. Küresel gösterge Brent Ocak ayı sonlarında varil başına 89 doları anlık olarak aştı.

EIA, ABD ham petrol stoklarına ilişkin haftalık raporunu Çarşamba günü açıklayacak. Verilere aşina olan kişilere göre, endüstri tarafından finanse edilen Amerikan Petrol Enstitüsü, stokların geçen hafta 3 milyon varil arttığını bildirdi. Yatırımcılar ayrıca Perşembe günü Uluslararası Enerji Ajansı ve OPEC'in küresel petrol piyasasına ilişkin aylık raporlarını izleyecek.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler