ABD Merkez Bankasฤฑnฤฑn (FED) 29-30 Nisan’da gerรงekleลtirdiฤi Federal Aรงฤฑk Piyasalar Komitesiโnin (FOMC) toplantฤฑ tutanaklarฤฑ aรงฤฑklandฤฑ.
FED’in nisan ayฤฑ aรงฤฑk piyasa toplantฤฑsฤฑnฤฑn tutanaklarฤฑna gรถre, Aรงฤฑk Piyasa Komitesi รผyeleri, gevลek para politikasฤฑndan รงฤฑkฤฑล ลartlarฤฑnฤฑ masaya yatฤฑrdฤฑ, bu yollarฤฑn sadece ileriye dรถnรผk planlama olduฤunu ve kฤฑsa dรถnemde faiz artฤฑrฤฑmฤฑ dรผลรผnรผldรผฤรผ anlamฤฑna gelmeyeceฤinin altฤฑnฤฑ รงizdi.
Komite รผyeleri, enflasyon ve iลsizlik dรผzeyleri FED hedefleriyle uyumlu hale geldikten sonra bile ekonomik ลartlarฤฑn gerektirmesi durumunda faizlerin bir sรผre daha dรผลรผk tutulmasฤฑnฤฑn gereฤini vurguladฤฑ. Bununla birlikte รผyeler รงฤฑkฤฑล stratejileri รผzerinde gรถrรผล bildirerek gevลek para politikasฤฑna son verme ลartlarฤฑnฤฑ tartฤฑลtฤฑ.
FOMC รผyeleri, aylฤฑk tahvil alฤฑmฤฑnฤฑ 10 milyar dolar azaltarak 45 milyar dolara dรผลรผrme ve iลsizlik oranฤฑ belli bir eลik deฤerine baฤlฤฑ olmaksฤฑzฤฑn anlamlฤฑ bir ลekilde ininceye kadar faizleri dรผลรผk tutma kararฤฑnฤฑ oybirliฤiyle aldฤฑ.
รyeler, iลsizliฤi dรผลรผrme amacฤฑ taลฤฑyan aลฤฑrฤฑ gevลek para politikasฤฑnฤฑn enflasyon รผzerinde yukarฤฑ yรถnlรผ bir baskฤฑ yaratmadฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.
FEDโin รงฤฑkฤฑล stratejisine ilave olarak รผyeler, iล gรผcรผ piyasasฤฑndaki son geliลmeleri ve รผcret dรผzeyindeki geliลmeyi de tartฤฑลtฤฑ. ฤฐลsizlik oranฤฑnฤฑn yรผzde 6,3โ e inmesini memnuniyetle kaydeden รผyeler ancak รผcretlerdeki artฤฑลฤฑn sฤฑnฤฑrlฤฑ olmasฤฑnฤฑ hala daha iล gรผcรผ piyasasฤฑnda รถnemli bฤฑr boลluk olduฤu ลeklinde deฤerlendirdi.
FED bir sonraki federal aรงฤฑk piyasa toplantฤฑsฤฑnฤฑ 17-18 Haziran’da yapacak.







