Tayvan Çin hava saldırılarına karşı son derece savunmasız

Tayvan Çin hava saldırılarına karşı son derece savunmasız

Pentagon'dan sızdırılan belgeler Tayvan'ın Çin hava saldırılarına karşı son derece savunmasız olduğunu gösteriyor.

A+A-

Sızdırılan Pentagon değerlendirmelerine göre, Tayvan'ın boğazlar arası bir çatışmada Çin'in askeri hava üstünlüğünü engellemesi pek olası değilken, Çin'in sivil gemileri askeri amaçlarla kullanması gibi taktikler ABD casus teşkilatlarının yaklaşan bir işgali tespit etme kabiliyetini aşındırdı.

Washington Post'un haberine göre değerlendirmelerde Tayvanlı yetkililerin hava savunmalarının "füze fırlatmalarını doğru bir şekilde tespit edebileceğinden" şüphe duydukları, Tayvan'ın uçaklarının ancak yarısından fazlasının tam görev kabiliyetine sahip olduğu ve jetlerin sığınaklara taşınmasının en az bir hafta alacağı belirtiliyor. Kaldı ki Tayvan bu uçakları dağıtma şansı bulamadan Çin'in füze fırlatması halinde büyük bir sorun.

Olası bir çatışmayı ele alan gizli belgeler, Çin hava kuvvetlerinin gökyüzünde erken kontrol sağlama konusunda Rusya'nın Ukrayna'da yaptığından çok daha iyi bir şansa sahip olacağını gösteriyor.

İlk kez geçen hafta yetkililerin dikkatini çeken belge sızıntısı, ABD'nin dünya çapındaki istihbarat faaliyetleri hakkında kapsamlı bilgiler sağladı. Bugüne kadar ortaya çıkan yüzlerce değerlendirmenin çoğu Şubat ve Mart aylarına ait; ilk olarak Discord mesajlaşma platformunda ortaya çıktılar ve daha sonra internette başka yerlere yayıldılar. Hem materyallerin çoğunun bu yıl ortaya çıktığı Pentagon hem de Adalet Bakanlığı güvenlik ihlalini soruşturuyor.

FBI, baş şüphelisi olan 21 yaşındaki Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları üyesi Jack Teixeira'yı Perşembe günü öğleden sonra tutukladı.

Tayvan'ın hazırlık durumuyla ilgili ifşaatlar, ABD-Çin ilişkilerinin son on yılların en düşük noktasında olduğu ve Taipei ile Çin'in hızla modernleşen ve komşusunun yaklaşık 14 katı büyüklüğündeki ordusu Halk Kurtuluş Ordusu arasında olası bir çatışmaya dair endişelerin artmaya devam ettiği bir dönemde geldi.

Bir başka değerlendirme ise Tayvan'ın askeri ve sivil hazırlıklarını hedef alıyor. Buna göre adanın hedef başına iki hava savunma füzesi ateşleme şeklindeki mevcut doktrini, Çin'in çok sayıda hareketli fırlatma platformuna dağılmış kısa menzilli balistik füze sisteminden gelen "yüksek hacimli PLA ateşleri altında zorlanabilir".

Pentagon analistleri ayrıca Tayvan'ın füze uyarı tatbikatlarının son derece senaryolu olduğunu ve sivil yetkililer ile halkı "gerçek dünyada yaşanabilecek bir olaya" hazırlama konusunda yetersiz kaldığını belirtiyor.

Çin'in kabiliyetleri ve Tayvan'ın kırılganlıklarına ilişkin kapsamlı bir analizden uzak olsa da, belgeler toplu olarak Tayvan'ın genel hazırlık durumuna ilişkin daha kötü bir tablo çiziyor. Bu belgeler aynı zamanda politika yapıcılara, Çin'in niyetleri daha az öngörülebilir hale gelirken saldırganlığının daha da yoğunlaştığına dair bir uyarı niteliği taşıyor.

İlgili Haberler