Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn bu hafta yapฤฑlacak toplantฤฑda faizi sabit tutmasฤฑ bekleniyor.
Bloomberg HT Araลtฤฑrma Birimi’nin Temmuz TCMB faiz kararฤฑ beklenti anketine katฤฑlan 17 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yรผzde 14 seviyesinde sabit bฤฑrakฤฑlacaฤฤฑ yรถnรผnde gerรงekleลti.
Yฤฑl sonu tahminini paylaลan 13 kurumun medyan beklentisi faizlerin yฤฑl sonu kadar deฤiลtirilmeyerek yรผzde 14 seviyesinde tutulacaฤฤฑ yรถnรผnde oldu. En dรผลรผk yฤฑl sonu tahmini veren kurum Aฤustos ayฤฑndan itibaren faiz indirimlerine baลlanarak politika faizinin yฤฑl sonuna kadar yรผzde 9 seviyesine kadar dรผลรผrรผlmesini, en yรผksek yฤฑl sonu politika faizi tahminini paylaลan kurum ise Ekim ayฤฑnda 26 puan faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gidilerek yฤฑl sonuna kadar politika faizinin yรผzde 40 seviyesine kadar yรผkseltilmesini beklediklerini paylaลtฤฑ.
TCMBโnin bir sonraki hamlesinin ne yรถnde ve hangi ay gelebileceฤine dair soruya katฤฑlฤฑm saฤlayan 8 kurumdan รผรงรผ Temmuz 2023โte, diฤer iki kurumdan biri Mart 2023 ve diฤeri Ekim 2022โde faiz artฤฑrฤฑmฤฑ beklerken, faiz indirimi tahmininde bulunan 3 kurumdan biri 2022 bitimine deฤin, biri Aฤustos 2022 ve biri de Mart 2023 tarihlerinde faiz indirim adฤฑmฤฑ beklentisini paylaลtฤฑ.
Bu anket dรถneminde yฤฑl sonu iรงin cari denge tahmini sorusunu yanฤฑtlayan 17 kurumun medyan beklentisi 42.5 milyar dolar cari aรงฤฑkla yฤฑlฤฑn tamamlanacaฤฤฑ ลeklinde oldu. Cari aรงฤฑฤa dair en yรผksek tahmin 55 milyar dolar, en dรผลรผk tahmin 30,4 milyar dolar oldu.







