Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

TCMB Enflasyon Raporu’nu aรงฤฑkladฤฑ

Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB), Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu (TรœฤฐK) tarafฤฑndan yayฤฑnlanan Ekim ayฤฑ enflasyon rakamlarฤฑnฤฑ deฤŸerlendirdi.
TCMB Enflasyon Raporu'nu aรงฤฑkladฤฑ Borsatek

Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB), Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu (TรœฤฐK) tarafฤฑndan yayฤฑnlanan Ekim ayฤฑ enflasyon rakamlarฤฑnฤฑ deฤŸerlendirdi.

Bankanฤฑn enflasyon deฤŸerlendirmesinin tamamฤฑ aลŸaฤŸฤฑda bulunuyor.

Ekim ayฤฑnda tรผketici fiyatlarฤฑ yรผzde 2,00 oranฤฑnda artmฤฑลŸ, yฤฑllฤฑk enflasyon 0,71 puan azalarak yรผzde 8,55’e gerilemiลŸtir. Enflasyondaki gerilemede gฤฑda ve temel mal gruplarฤฑ รถne รงฤฑkmฤฑลŸ, yฤฑllฤฑk enflasyon enerji dฤฑลŸฤฑndaki tรผm ana gruplarda dรผลŸรผลŸ kaydetmiลŸtir. Bu dรถnemde gฤฑda enflasyonundaki yavaลŸlamada iลŸlenmiลŸ gฤฑda fiyatlarฤฑ etkili olurken, temel mal grubundaki dรผลŸรผลŸte diฤŸer temel mallar grubu kaynaklฤฑ baz etkisi รถne รงฤฑkmฤฑลŸtฤฑr. Hizmet yฤฑllฤฑk enflasyonu ulaลŸtฤฑrma dฤฑลŸฤฑndaki gruplarฤฑn desteฤŸiyle gerilemeye devam etmiลŸtir. ร–te yandan, enerji fiyatlarฤฑ geรงen ayฤฑn ardฤฑndan bu dรถnemde de yรผksek bir oranda artmฤฑลŸtฤฑr. Tรผrk lirasฤฑndaki istikrarฤฑn yanฤฑ sฤฑra enflasyon beklentilerindeki iyileลŸme ve iรง talep koลŸullarฤฑnฤฑn seyri รงekirdek enflasyon gรถstergelerindeki dรผลŸรผลŸรผ desteklemeye devam etmiลŸ, B ve C gรถstergelerinin eฤŸilimindeki ฤฑlฤฑmlฤฑ seviyeler korunmuลŸtur.

DeฤŸerlendirmeler

Ekim ayฤฑnda tรผketici fiyatlarฤฑ yรผzde 2,00 oranฤฑnda artmฤฑลŸ ve yฤฑllฤฑk enflasyon 0,71 puan azalarak yรผzde 8,55 olmuลŸtur. Bu dรถnemde B ve C endekslerinin yฤฑllฤฑk deฤŸiลŸim oranlarฤฑ sฤฑrasฤฑyla 1,26 ve 0,87 puan dรผลŸรผลŸle yรผzde 7,64 ve 6,67 olarak gerรงekleลŸmiลŸtir.

Alt gruplarฤฑn yฤฑllฤฑk tรผketici enflasyonuna katkฤฑlarฤฑ incelendiฤŸinde, bir รถnceki aya gรถre gฤฑda, temel mal, hizmet ve alkol-tรผtรผn gruplarฤฑnฤฑn katkฤฑlarฤฑ sฤฑrasฤฑyla 0,39, 0,29, 0,19 ve 0,06 puan azalฤฑrken, enerji grubunun katkฤฑsฤฑ 0,13 puan artmฤฑลŸtฤฑr.

Mevsimsellikten arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑลŸ ve vergi etkisi dรผzeltilmiลŸ verilerle รงekirdek enflasyon gรถstergelerinin รผรง aylฤฑk ortalamalarฤฑna gรถre B ve C gรถstergelerinin eฤŸilimi bir miktar gerilemiลŸtir. Bu geliลŸmede temel mal grubu etkili olurken, hizmet grubu eฤŸilimi gรถrece yatay seyretmiลŸtir.

Hizmet fiyatlarฤฑ Ekim ayฤฑnda yรผzde 0,64 oranฤฑnda artmฤฑลŸ, grup yฤฑllฤฑk enflasyonu 0,53 puan azalarak yรผzde 12,01 olmuลŸtur Yฤฑllฤฑk enflasyon diฤŸer hizmetler ve lokanta-otel gruplarฤฑnda gerilerken, ulaลŸtฤฑrma grubunda yรผkselmiลŸ, kira ve haberleลŸme gruplarฤฑnda ise yataya yakฤฑn seyretmiลŸtir.

Bu dรถnemde, aylฤฑk bazda haberleลŸme ve ulaลŸtฤฑrma gruplarฤฑndaki fiyat artฤฑลŸlarฤฑ รถne รงฤฑkmฤฑลŸtฤฑr. HaberleลŸme fiyatlarฤฑ cep telefonu gรถrรผลŸme รผcretleri kaynaklฤฑ artarken, ulaลŸtฤฑrma hizmetlerinde havayolu ile yolcu taลŸฤฑmacฤฑlฤฑฤŸฤฑ fiyatlarฤฑ (yรผzde 9,93) ile ลŸehirlerarasฤฑ tren รผcretlerindeki (yรผzde 20,64) artฤฑลŸฤฑn etkileri gรถzlenmiลŸtir. Ekim ayฤฑnda lokanta-otel grubunda yemek hizmetleri fiyatlarฤฑ ฤฑlฤฑmlฤฑ bir artฤฑลŸ kaydederken, konaklama hizmetleri fiyatlarฤฑndaki dรผลŸรผลŸ dikkat รงekmiลŸtir.

Temel mal grubu yฤฑllฤฑk enflasyonu 1,06 puan dรผลŸerek yรผzde 1,92’ye gerilemiลŸtir. Bu dรผลŸรผลŸte, gรผรงlรผ baz etkisi, iรง talep koลŸullarฤฑndaki ฤฑlฤฑmlฤฑ seyir ve yakฤฑn dรถnemde Tรผrk lirasฤฑnda gรถzlenen istikrar ile fiyatlarฤฑ aylฤฑk bazda gรถrece yatay seyreden diฤŸer temel mal grubu belirleyici olmuลŸtur. Bu dรถnemde, giyim grubu yฤฑllฤฑk enflasyonundaki dรผลŸรผลŸ eฤŸilimi sรผrerken, dayanฤฑklฤฑ mallarda yฤฑllฤฑk enflasyon artmฤฑลŸtฤฑr. Dayanฤฑklฤฑ mal grubu fiyatlarฤฑ Ekim ayฤฑnda diฤŸer elektrikli ve elektriksiz aletlerin fiyatlarฤฑndaki gerilemeye (yรผzde 1,59) karลŸฤฑn, mobilya, otomobil ve beyaz eลŸya fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸlarฤฑn (sฤฑrasฤฑyla yรผzde 2,61, 0,75 ve 0,72) etkisi ile yรผzde 0,75 oranฤฑnda yรผkselmiลŸtir.

Enerji fiyatlarฤฑ Ekim ayฤฑnda yรผzde 4,82 oranฤฑnda artmฤฑลŸtฤฑr . Bu geliลŸmede yรผzde 14,90 oranฤฑnda artan elektrik fiyatlarฤฑ รถne รงฤฑkmฤฑลŸ, tรผp gaz ve akaryakฤฑt fiyatlarฤฑ ise sฤฑrasฤฑyla yรผzde 5,16 ve 2,67 oranฤฑnda yรผkselmiลŸtir. Bรถylelikle enerji yฤฑllฤฑk enflasyonu 1,14 puan artฤฑลŸla yรผzde 6,00 olmuลŸtur . Gฤฑda ve alkolsรผz iรงecekler yฤฑllฤฑk enflasyonu Ekim ayฤฑnda 1,67 puan azalarak yรผzde 7,85 olmuลŸtur. Bu geliลŸmede iลŸlenmiลŸ gฤฑda fiyatlarฤฑ etkili olurken, iลŸlenmemiลŸ gฤฑda yฤฑllฤฑk enflasyonu bu dรถnemde yรผzde 2,96 ile yataya yakฤฑn seyretmiลŸtir. AฤŸustos ayฤฑndan bu yana olumlu seyreden iลŸlenmiลŸ gฤฑda fiyatlarฤฑnda Ekim ayฤฑnda da ฤฑlฤฑmlฤฑ bir aylฤฑk fiyat artฤฑลŸฤฑ (yรผzde 0,66) gรถzlenmiลŸ ve grup yฤฑllฤฑk enflasyonu geรงen yฤฑldan gelen yรผksek bazฤฑn da etkisiyle yรผzde 12,47’ye gerilemiลŸtir . Bu grupta ekmek ve tahฤฑl fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸ รถne รงฤฑkarken, รงay fiyatlarฤฑnda son aylarda gรถzlenen artฤฑลŸ eฤŸiliminin oldukรงa yavaลŸladฤฑฤŸฤฑ gรถzlenmiลŸtir. Bu dรถnemde taze meyve-sebze grubunda yฤฑllฤฑk enflasyon 4,83 puan yรผkselerek yรผzde -0,46 olarak gerรงekleลŸmiลŸtir. DiฤŸer iลŸlenmemiลŸ gฤฑda grubunda ise kฤฑrmฤฑzฤฑ ve beyaz et fiyatlarฤฑndaki dรผลŸรผลŸler รถne รงฤฑkmฤฑลŸtฤฑr. Bu geliลŸmelerle, taze meyve-sebze dฤฑลŸฤฑ gฤฑda grubunda yฤฑllฤฑk enflasyon yรผzde 9,70’e gerilemiลŸtir.

Yฤฐ-รœFE

Yurt iรงi รผretici fiyatlarฤฑ Ekim ayฤฑnda yรผzde 0,17 oranฤฑnda artarken, yฤฑllฤฑk enflasyon yรผzde 1,70 ile dรผลŸรผk seviyesini korumuลŸtur. Bu dรถnemde petrol ve ana metal hariรง imalat sanayi fiyatlarฤฑnฤฑn mevsimsellikten arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑลŸ ana eฤŸilimi negatif deฤŸerini sรผrdรผrmรผลŸtรผr.

Ana sanayi gruplarฤฑna gรถre fiyatlar ara malฤฑ grubunda gerilerken, dayanฤฑksฤฑz tรผketim malฤฑ grubunda ฤฑlฤฑmlฤฑ bir seyir izlemiลŸ, diฤŸer gruplarda ise artฤฑลŸ gรถstermiลŸtir. Ara malฤฑ grubu fiyatlarฤฑndaki gerilemede demir-รงelik ve kaฤŸฤฑt รผrรผnleri รถn plana รงฤฑkarken, dayanฤฑksฤฑz tรผketim mallarฤฑnฤฑn seyrinde et ve et รผrรผnlerindeki dรผลŸรผลŸ belirleyici olmuลŸtur. Dayanฤฑklฤฑ mal grubu fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸta mobilya ve ev aletleri; sermaye mallarฤฑnda metal yapฤฑ รผrรผnleri ve motorlu kara taลŸฤฑtlarฤฑ; enerji grubunda ise elektrik fiyatlarฤฑ รถne รงฤฑkmฤฑลŸtฤฑr. Sonuรง olarak, tรผketici fiyatlarฤฑ รผzerindeki รผretici fiyatlarฤฑ kaynaklฤฑ maliyet baskฤฑlarฤฑ zayฤฑf seyrini sรผrdรผrmรผลŸtรผr.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.687746.70280.07%
EURO 53.398553.41070.52%
JAPON YENฤฐ 3.4413.45-1.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.968858.0010.6%
STERLฤฐN 62.431762.45230.73%
ร‡ฤฐN YUANI 6.87316.87610.1%
RUS RUBLESฤฐ 0.59530.59640.77%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4067.690.9%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6113.641.08%
GRAM ALTIN SERBEST P.6128.54-0.59%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)90.181.64%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)130800.00-0.61%
HAS ALTIN GRAM (TL)6083.071.08%
SPOT ALTIN KG (TL)130273.001.01%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41460.002.02%
GรœMรœลž/ONS ($)59.941.37%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 60436.40 2.6733%
Ethereum 1623.79 2.8493%
Tether USDt 1.00 -0.003%
BNB 549.98 0.715%
Solana 78.35 4.2042%
USDC 1.00 0.0073%
XRP 1.06 1.6357%
Dogecoin 0.07 2.0157%
Toncoin 1.62 3.5377%
Cardano 0.16 3.3652%
Shiba Inu 0.00 1.3406%
Avalanche 6.69 0.3113%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam