TCMB'nin faiz kararı sonrası dolar gevşedi

TCMB'nin faiz kararı sonrası dolar gevşedi

Türk lirası, çarşamba günü açıklanan ABD enflasyon verisinden sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararından da destek bularak dolar karşısında yükselişini sürdürdü.

A+A-

Dolar/TL , Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutması ve para politikasında sıkı duruşu sürdüreceğini vurgulamasıyla 8,53 seviyesine kadar geriledi.

Türk lirası perşembe günü gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kazanan birimi olurken hafta başından bu yana en fazla değer kazanan ikinci gelişen ülke para birimi konumunda.

Türkiye 10 yıllık tahvil faizi 30 baz puan düşüşle yüzde 17,41 seviyesine inerken Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 390 baz puanın altına geriledi.

BIST100'de yükseliş yüzde 1,7'yi bulurken BIST30'da yükseliş yüzde 2'yi geçti.

Merkez Bankası faize ve sıkı duruş mesajına dokunmadı
TCMB, politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tutarken para politikası metninde mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğine ve politika faizinin enflasyon üzerinde oluşturulmaya devam edeceğine yönelik mesajlarını korudu.

Karar metninde "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir." ifadeleri yer almaya devam etti.

Piyasanın beklentisi faizin değişmeyeceği yönündeydi

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi politika faizinin yüzde 19 seviyesinde sabit tutulacağı yönündeydi.

Yabancı kurumların beklentisi de faizin sabit tutulacağı yönündeydi. Standard Chartered son değerlendirmesinde Ağustos toplantısında faizde bir adım beklemezken Erdoğan’ın faiz indirimi çağrısından sonra TCMB’nin piyasaları sakinleştirmek için sıkı para politikasına güçlü bir şekilde bağlı olduğunu belirtmesi gerektiğini belirtmişti.

Bununla birlikte yıl sonuna ilişkin faiz tahminlerinin de ötelendiği izlenmişti. Deutsche Bank TCMB'den ilk faiz indirimi beklentisini Ekim'den Kasım'a ötelerken yıl sonuna kadar 200 baz puan indirim öngörüsünü 100 baz puana düşürmüş, TCMB'nin Kasım ve Aralık aylarında iki kere 50 baz puanlık faiz indirimi yapacağını tahmin etmişti.