Teknoloji devleri hem işten çıkarıyor hem pozisyonları yok ediyor

Teknoloji devleri hem işten çıkarıyor hem pozisyonları yok ediyor

Teknoloji devleri sadece binlerce kişiyi işten çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda işten çıkarılan kişilerin pozisyonları da ortadan kalkıyor.

A+A-

Meta'dan Microsoft'a ve Salesforce'a kadar pek çok şirket son aylarda verimlilik ve kâr marjlarını arttırmak amacıyla işten çıkarmalar yaptı. Bazı tahminlere göre, 2022 yılının başından bu yana 250.000'den fazla teknoloji çalışanı işten çıkarıldı.

Bu sektör devleri işe alımları yavaşlattıkça, doldurulamayan çok daha fazla pozisyon oldu. Indeed'in son verileri, yazılım geliştirme alanındaki iş ilanlarında bir yıl öncesine kıyasla %50'den fazla düşüş olduğunu gösteriyor.

Business Insider yazarı Matt Turner'ın ilgili haberi şöyle:

Meslektaşım Hasan Chowdhury'nin de yazdığı gibi, Salesforce, Meta ve Microsoft'un kısa süre önce beklenenden daha güçlü kazanç sonuçları bildirmesiyle bu strateji finansal olarak işe yarıyor.

Ve şimdi, yapay zekanın yükselişi sayesinde, bu şirketler büyümeye geri dönse bile, bu işlerin çoğu kalıcı olarak kaybedilebilir.

Brian Nowak liderliğindeki Morgan Stanley analistlerinin yakın tarihli bir notunda yapay zeka tabanlı üretkenliğin baskın çıkacağına ve dengeleri değiştireceğine vurgu yapılıyor.

Notta şöyle yazıyor:

"Teknoloji sektörünün genelinde personel sayısında azalmalar gördük. Ancak bunun bir kısmı '21/'22'de ortalamanın üzerinde işe alım seviyelerine karşı bir önlem oldu. İleriye baktığımızda, en çok şirketlerin ileriye dönük işe alım büyümesini nasıl planladığına / konuştuğuna odaklanıyoruz. Hızla ortaya çıkan yapay zeka üretkenlik faktörleri nedeniyle ileriye dönük işe alım seviyeleri muhtemelen daha küçük ve daha hedefli olacak."

Morgan Stanley notunda, GitHub Copilot'u kullanmanın üretkenliği %55 oranında artırdığını söyleyen bir Microsoft yöneticisine atıfta bulunularak, yapay zeka destekli kodlama araçlarının mühendisleri daha üretken hale getirme potansiyeline değinildi. Ayrıca, büyük satış elemanı ordularına olan ihtiyacı azaltabilecek yapay zeka tabanlı satış araçlarının da altı çizildi.

Açık olmak gerekirse Morgan Stanley, yapay zekanın teknoloji işlerini mutlaka alacağını öne sürmüyor. Bunun yerine, yapay zeka destekli araçların ve iş akışlarının yaygınlaşması, çalışan sayısında gelecekteki büyümeyi yavaşlatacak veya durduracak. Başka bir deyişle, kaybedilen işler ya geri gelmeyecek ya da çok daha yavaş bir şekilde geri gelecek. Gelecekte, bazı teknoloji iş pozisyonları mevcut bile olmayabilir.

Bunun ipuçları zaten var. Örneğin Alphabet'te Google'ın mühendislik başkanı Urs Hölzle, Mart ayında teknik altyapı ekiplerine gönderdiği bir notta şirketin otomasyonu "işleri yapmanın daha verimli yollarını bulmak" için kullanacağını söyledi.

Ayrıca ekip, otomasyonu kullanarak site güvenilirliği mühendislerinin yazılım mühendislerine oranını %5'in altına düşürmeyi hedefliyor. Site güvenilirliği mühendisleri Google'ın sistemlerinin operasyonlarını yönetir ve çalışır durumda kalmalarını sağlarken, yazılım mühendisleri Google'ın altyapısını ve ürünlerini geliştirmek için çalışıyor.

Bu arada Meta son altı aydır işe alımları büyük ölçüde dondurmuş durumda. Finans müdürü Susan Li bu hafta yaptığı bir kazanç çağrısında, şirketin Nisan ve Mayıs aylarında işten çıkarmaları tamamladıktan sonra yeniden işe alımlara başlamayı beklediğini, ancak "uzun vadeli odak noktasının verimlilik olduğunu" söyledi.

Nowak'a bunun işgücü verimliliğini nasıl etkileyebileceği sorulduğunda, "bu bizi heyecanlandıran bir şey ve sektör genelinde çalışan verimliliğini artırmak için daha fazla araç geliştirilmeye başlandıkça bu konuda daha fazla netliğe sahip olacağımızı düşünüyorum" dedi.

Yeni aygıtlar diğer işlerin yerini alsa bile, makinelerin talimatlarını yazan insanlar kendilerini dokunulmaz hissediyordu. Üniversiteler bilgisayar bilimleri programlarını genişletmek için acele ettiler. İşgücünü geleceğe hazırlamak için çabalayan politika yapıcılar değişmez bir mesaja bağlı kaldılar: "Kod yazmayı öğrenin" 

Ancak son haftalarda, kapalı kapılar ardında, birçok yazılımcının, üretken yapay zekanın ani gelişi karşısında artan bir endişe duyduklarını itiraf ettiklerini duydum. Otomatikleştirmeyi yapanlar, yakında kendilerinin de otomatikleştirileceğinden korkuyorlar. Eğer programcılar güvende değilse, kim güvende?

İlgili Haberler