Yapay zekanın ürettiği sahte müzik albümü YouTube'dan kaldırıldı

Yapay zekanın ürettiği sahte müzik albümü YouTube'dan kaldırıldı

Yapay zeka tarafından üretilen sahte Travis Scott albümü YouTube'dan kaldırılırken, yapay zekanın hazırladığı müziğe karşı mücadele devam ediyor.

A+A-

Sahte bir Travis Scott albümü yüklendikten üç saat sonra YouTube'dan kaldırıldı. Travis Scott "Winter Snow" adlı şarkısında "Uber'den bahsetmiyorum, gelin zihnimde bir gezintiye çıkın" diye mırıldanıyor.

Mesele şu ki, bu parça Travis Scott'a ait değil. Sanatçının resmi bir kaydı da değil. Şarkı - ve geldiği albüm - tamamen yapay zeka ile oluşturuldu.  

Vice'ın haberine göre, Drake, Baby Keem ve Playboi Carti gibi diğer büyük isimlerin vokallerini içeren "UTOP-AI" adlı 16 şarkılık bir "Travis Scott" albümü hafta sonu YouTube ve SoundCloud'a yüklendi.

Vice'ın haberine göre, Warner Music Group albümü telif hakkı ihlali nedeniyle işaretledi ve albüm yüklendikten saatler sonra kaldırıldı, ancak video kaldırılana kadar YouTube'da yaklaşık 17000, SoundCloud'da yaklaşık 150000 kez dinlendi.

Geçtiğimiz ay boyunca, yapay zeka tarafından üretilen müzik, telif hakkı ihlali ve telif ücretlerine ilişkin endişeleri artırdı.

"Deneyimli müzik ve telif hakları avukatı Alexander Ross daha önce Insider'a verdiği demeçte, "Burada ihlal davaları için her türlü gerekçe var." diyor. 

Yapay zeka müziğine tepki olarak çalan alarm zilleri, sektördeki güçlü oyuncular tarafından çoktan çalındı. Büyük plak şirketleri sahip oldukları telifli materyaller konusunda anlaşılır bir şekilde korumacı davranıyor ve Spotify gibi yayın hizmetlerine platformlarına yüklenenleri izlemeleri için baskı yapıyorlar.

Viral hale gelen yapay zeka tarafından üretilen parçaların çoğu, Beyoncé'nin "Cuff It" şarkısının Rihanna'ya benzetilerek coverlanması gibi, başka bir sanatçının prizmasından geçirilen single'lar ya da popüler şarkılardan oluşuyor. 

Sanatçıların tepkileri ise birbirinden farklı. Grimes, yaratıcıların kendi vokallerini kullanma potansiyelini açıkça benimserken Drake aynı senaryodan oldukça rahatsız oldu.

İlgili Haberler