Teknoloji hisseleri Asya borsalarını sarstı

Teknoloji hisseleri Asya borsalarını sarstı

Teknoloji Asya hisselerini aşağı çekerken dolar, enflasyon verileriyle değer kazandı.

A+A-

Asya hisse senetleri, ABD enflasyonunun tahmin edilenden daha yüksek çıkmasının Fed'in faiz oranlarını ne zaman ve ne sıklıkta düşüreceğine dair beklentiyi düşürmesinin ardından Wall Street'te teknoloji öncülüğünde yaşanan düşüşleri takip ederek Cuma günü geriledi.

ABD gösterge tahvil faizleri, son üç ayın en büyük sıçramasının ardından bu ay ilk kez Perşembe günü ulaştığı %4,3 seviyesinin yakınında tutundu. Dolar, başlıca rakiplerinden oluşan bir sepet karşısında 5 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Ham petrol, Kasım ayından bu yana ilk kez 85$'ın üzerine çıktığı gecelik yükselişinin ardından geriledi ve bu hafta yaklaşık %4'lük bir ralli yapma yolunda ilerlemeye devam etti.

Bitcoin Perşembe günü ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesine doğru geriledi.

LSEG'in faiz olasılığı uygulamasına göre, ABD verilerinde üretici fiyatlarında beklenenden daha büyük bir artış, hafta başında tüketici enflasyonuna ilişkin hararetli bir okumaya eklendi ve vadeli işlem piyasalarının Haziran ayında politika gevşetme olasılığını Çarşamba günü geç saatlerde yaklaşık %67'den %60'a düşürdüğünü gördü. Yaklaşık iki hafta önce üç ila dört arasında olan 2024 yılı için piyasa şu anda üçten az faiz indirimi fiyatlıyor.

En büyük tepki ABD Hazine tahvil piyasasında yaşandı ve getirilerdeki artış doları da beraberinde getirdi.

10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi en son Cuma günü %4,28 civarında gerçekleşti ve bir önceki seanstaki 10 baz puandan fazla artışının çoğunu korudu.

Para birimini euro, yen ve diğer dört emsali karşısında ölçen dolar endeksi, bir aydan uzun bir sürenin en iyi günü olan Perşembe günkü %0,58'lik yükselişin ardından %0,07 artışla 103,45'e yükseldi.

Hong Kong'un Hang Seng (.HSI), Güney Kore'nin Kospi (.KS11) %1'den fazla düşüş gösterdi. Çin anakarasının mavi çipleri (.CSI300), Merkez Bankası'nın Cuma günü orta vadeli borç verme kolaylığı oranını değiştirmeyerek herhangi bir gevşemeden vazgeçme kararına rağmen çok az değişiklik gösterdi.

Japonya Nikkei (.N225), yeni sekme açılıyor, %0,3 geriledi.

Japonya Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta Salı günü sona erecek iki günlük politika toplantısında ultra kolay teşviklerden çıkış için işaretler oluşmaya devam ediyor.

Hükümet, Maliye Bakanı Shunichi Suzuki'nin Cuma günü ekonominin artık deflasyonda olmadığını belirtmesine rağmen, hafta başında ülkenin uzun süredir devam eden düşen fiyatlar sarmalına bir son vermek için çok erken olduğunu söylemesiyle bir politika değişikliğini destekliyor gibi göründü.

Jiji haber ajansı Perşembe günü BOJ'un toplantıda negatif faiz oranı politikasını sona erdirmek için düzenlemeler yapmaya başladığını bildirdi. Reuters'a konuşan kaynaklar, Cuma günü yapılacak olan büyük şirketlerin ücret görüşmelerine ilişkin ön anketin güçlü sonuçlar vermesi halinde merkez bankasının negatif faiz oranlarının sona erdirilmesini tartışacağını söyledi.

Japonya'nın 10 yıllık tahvil getirisi üç aydan uzun bir süredir ilk kez %0,795'e yükseldi.

Yen'in gücü, bir hafta önce 146,48'e kadar düştükten sonra toparlanmaya devam ederek %0,11 artışla 148,48 Yen'e yükselen dolar tarafından bastırıldı.

Euro Perşembe günkü düşüşünü genişletti ve bir haftanın en düşük seviyesi olan 1,08765 dolara ulaştı. Geçtiğimiz Cuma günü ise iki ayın en yüksek seviyesi olan 1,0980$'a kadar tırmandı.

Kripto para birimlerinde, bitcoin %1,4 artışla 71.650$'a yükseldi ve bir önceki seanstaki rekor seviye olan 73.192,79$'a doğru tırmandı.

Yazılım firması MicroStrategy (MSTR.O), yeni sekme açarak bu hafta dönüştürülebilir tahviller yoluyla sermaye artırmayı planladığını duyurdu ve 10 günden kısa bir süre içinde ikinci kez bitcoin satın almayı teklif etti.

Başka bir yerde, petrol fiyatları, ABD ham petrol ve akaryakıt stoklarındaki keskin düşüşler, Rus rafinerilerine yönelik drone saldırıları ve enerji talebi tahminlerindeki artış nedeniyle bu hafta elde ettiği güçlü kazanımların ardından Cuma günü bir miktar kar alımına yenik düştü.

Mayıs vadeli Brent ham petrol kontratları 41 sent ya da %0,5 düşüşle varil başına 85,01 dolara geriledi. Nisan vadeli ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 32 sent ya da %0,4 düşüşle 80,94 dolara geriledi.

İlgili Haberler