TEPAV Perakende Güven Endeksi Haziran'da geriledi

TEPAV Perakende Güven Endeksi Haziran'da geriledi

TEPAV Perakende Güven Endekis Haziran ayında bir önceki aya göre 4,3 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 9,7 puan azaldı.

A+A-

TEPAV Perakende Güven Endekis Haziran ayında bir önceki aya göre 4,3 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 9,7 puan azaldı.

TEPAV, COVID-19 etkisiyle Nisan ayında düşüşe geçen ve  işyerlerinin açılmasıyla Mayıs ayında bir önceki aya kıyasla  toparlanma yaşayan perakende güveninin haziran ayında tekrar  azaldığını bildirdi.

TEPAV'ın araştırmasında şöyle denildi:

"TEPE, Haziran 2020’de bir önceki aya göre 4,3 puan, bir önceki  yılın aynı dönemine göre ise 9,7 puan azaldı. Perakende güveninin  geçen aya kıyasla azalışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve  gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki kötüleşme etkili  oldu. Haziran ayında yapılan TEPE anketi kapsamında perakendecilerin  yüzde 75’i geçtiğimiz 3 ayda işlerinin azaldığını, yüzde 38’i ise  önümüzdeki 3 ayda işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti.  “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü, haziran  ayında da perakende güveni en fazla artan sektör oldu. Perakende  güveninde Türkiye, geçen yıla göre AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi  performans sergiledi.

Konya’da perakende güveni Türkiye genelinden daha iyi performans  sergiledi

Haziran ayında -4,6 puan değerini alan KOPE, geçen yılın aynı  dönemine göre 1,1 puan, bir önceki aya göre ise 4,2 puan arttı. Konya  perakendesi, haziran ayında Türkiye genelinden ve AB-27’den daha iyi  performans sergiledi.

Perakendecilerin yüzde 24’ü işlerine tamamen ara verdi

TEPE Nisan ayı anketi kapsamında perakendecilerin yüzde 22’si Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerden dolayı  faaliyetlerine tamamen ara verdiğini belirtmişti. Haziran ayı  anketinde ise bu oran yüzde 24’e yükseldi. Faaliyetlerine tamamen ara  veren sektörlerin başında diğer (akaryakıt istasyonu, eczane,  parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.), motorlu taşıtlar,  birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve  tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörleri gelmektedir. Faaliyetlere  tamamen ara verilen sürenin ortalaması ise yaklaşık 9 haftadır."
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.