Elektrikli araç rekabetinde sadece 10 şirket ayakta kalacak

Elektrikli araç rekabetinde sadece 10 şirket ayakta kalacak

Elon Musk'ın Tesla'sının Çinli rakibi, Çin'in elektrikli araç pazarındaki yoğun rekabetin küresel sahneye yayılmasıyla birlikte, dünya otomobil endüstrisinin önümüzdeki on yıl içinde sadece 10 şirkete düşeceğini söyledi.

A+A-

Guangzhou merkezli Xpeng'in başkan yardımcısı Brian Gu, Çinli şirketlerin ayakta kalan son otomobil üreticileri arasında yer alabilmeleri için küresel ihracatla desteklenen yıllık en az 3 milyon araç satışına sahip olmaları gerektiğini söyledi. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota 2022 yılında 10,5 milyon araç satarken, Tesla 1,3 milyon araç sattı.

Uyarı, küresel otomobil endüstrisi için tarihi bir dönemeçte geldi. Çin, geçen yıl Almanya'yı geçerek hacim olarak dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı olan Japonya'yı geride bırakmanın eşiğinde. Aynı zamanda, yavaşlayan büyüme ve yoğun bir fiyat savaşı, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'de düşük maliyetli otomobil üreticilerini çöküşün eşiğine getiriyor.

Gu Financial Times'a verdiği bir röportajda "Bu '3 milyonluk kulüpte' yer almak için yalnızca Çin'de faaliyet gösteren bir oyuncu olamazsınız, küresel bir oyuncu olmanız gerekir. Bu senaryoda, hacminizin yarısına yakınının Çin dışından geldiğini düşünüyoruz" sözlerini kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü: 

"5 ila 10 yıl içinde çok daha konsantre bir pazar olacak. Bence küresel düzeyde oyuncu sayısı muhtemelen 10'un altına düşecek".

2014'te kurulan ve 2020'de New York'ta yapılan ilk halka arzda 1,5 milyar dolar toplayan Xpeng, Çin'deki yoğun rekabetten etkilendi.

Yılın ilk üç ayında Çin'deki elektrikli araç üreticileri arasında satışlara göre 12. sırada yer aldı. 2022'de 120.000'den fazla araç satan şirket, Tesla'nın fiyatları düşürmesinin ardından bu yıl ilk çeyrek satışlarında neredeyse yüzde 50'lik bir düşüş yaşadı. Ocak ayında Xpeng, dört modelinden üçünün fiyatlarını yüzde 13'e varan oranlarda düşürerek aynı yolu izlemek zorunda kaldı.

Daha önce JPMorgan'ın Asya'daki genel müdürü ve başkanı olan Gu, şirketin yeni model lansmanlarının zamanlamasını suçlayarak satışlardaki düşüş konusunda savunmacı bir tavır sergiledi. Ancak pazarın bu yılın ikinci yarısında istikrara kavuşacağı tahmininde bulundu.

Gu, "Bu yıl çok rekabetçi bir ortamla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Açıkçası piyasada fiyat düşürme baskısı var. Bu sadece rekabete neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda tüketiciler arasında tereddüt yaratıyor."

Gu, kötüleşen ABD-Çin ilişkilerinin şirketin denizaşırı genişleme planlarını zorlaştırdığını kabul etti.

Alibaba tarafından desteklenen ve otonom sürüşe büyük yatırım yapan Xpeng, bu yıl Avrupa'da büyümeyi hedefliyor ancak ABD'de otomobil satmak için acil planları yok.

Gu, Çinli markalar için ABD'ye girmenin "bugün için zor olabileceğini" söyledi ve "Bu konuda çalışmak için zaman ayırmalı ve bu pazara erişmenin bir yolunu bulmalıyız." dedi.

Yaşanan zorluklara rağmen Gu, şirketin "Çin dışında pek çok büyüme fırsatı" gördüğünü söyledi.

Xpeng, tüm Çinli elektrikli otomobil üreticileri gibi, gelişmiş yarı iletkenler için Nvidia ve Qualcomm gibi ABD'li çip tasarımcılarına bağımlı. Bu durum, ABD hükümetinin Çin'in en son ABD çip teknolojisine erişimine yönelik kısıtlamaları genişletmesi nedeniyle Çinli otomobil üreticilerinin açıkta kalabileceği endişelerini arttırdı.

Gu konuyla ilgili "Şu ana kadar ortaklıklarımızdan hiçbiri siyasi gürültüden etkilenmedi" dedi ve kısıtlamaların şirketi etkilemeye başlaması halinde "tüm Çin endüstrisinin bir çözüm bulacağını" sözlerine ekledi.

İlgili Haberler