Tesla hisselerinde büyük sıçrama

Tesla hisselerinde büyük sıçrama

GM'nin Anlaşmasıyla Şarj Ağı ABD Standardı Haline Geliyor, Tesla Hisse Değerinde Büyük Bir Sıçrama Yaşıyor

A+A-

General Motors'un Ford ile birlikte elektrikli araç şarj ağına dahil olmayı kabul etmesinin ardından, Tesla'nın hisse değeri Cuma günü yaklaşık %7 arttı. Tesla'nın Supercharger şarj ağının Amerika Birleşik Devletleri'nde bir endüstri standardı haline getirebileceği yönünde yorumlarda bulunan analistler, şirketin büyük bir kazanç elde ettiğini belirtti.

Bu nadiren görülen işbirliği, ABD'nin en büyük üç otomobil üreticisini bir araya getiriyor ve Tesla'nın Kuzey Amerika Şarj Standardına (NACS) erişim sağlaması, ülkedeki elektrikli araç pazarının %60'ından fazlasını kapsıyor, bu da onu ülkenin birincil şarj ağı haline getiriyor.

Hargreaves Lansdown analisti Matt Britzman, "ABD hükümeti, ağları kurmak için milyarlarca dolar taahhüt etmişken, artık diğer otomobil üreticilerine partiye katılma baskısı artacak. Tesla'nın teknolojisinin endüstri standardı haline geldiğini görebiliriz" dedi.

Tesla'nın şarj ağı, hükümetin yaklaşık 7,5 milyar dolarlık federal fonla desteklemeye çalıştığı alternatif Kombine Şarj Sistemi'nden (CCS) daha yaygın ve daha güvenilir olarak kabul ediliyor.

Dünyanın en değerli otomobil üreticisi olan Elon Musk liderliğindeki Tesla, 25 Mayıs'ta Ford ile şarj anlaşmasını duyurduktan bu yana piyasa değerine 200 milyar dolardan fazla değer kattı.

Eğer hisse senedi Cuma günü de yükselirse, son 2,5 yılın en uzun kazanç serisi olan on birinci seansı da değer kazanarak geçmiş olacak. Tesla, ABD borsalarında en çok işlem gören hisse senetleri arasında yer alıyor.

GM CEO'su Mary Barra'nın Perşembe günkü açıklamasında, "(NACS'nin) Kuzey Amerika için birleşik bir standard olma fırsatı var, bunun da daha geniş bir kitlenin kabulünü sağlayacağını düşünüyorum" dedi. GM hisseleri Cuma günü %4, Ford ise %2,3 yükseliş yaşadı.

ŞARJ AĞI YARIŞI

Öte yandan bu anlaşma, şirketlerin kendi ağlarını Tesla'nınkine uyumlu hale getirme baskısını da artıracak. ChargePoint Holdings Inc, EVgo Inc ve Blink Charging Co  gibi şarj şirketlerinin hisseleri, yoğun işlemlerde %7 ila %10 arasında düştü.

AJ Bell'den Danni Hewson, "Tesla bu oyunda bir adım önde ve diğer operatörler ona yetişmeye çalışırken zaten dezavantajlıydılar. Şarj işinin Tesla için büyük bir büyüme faktörü olabilecek," dedi.

Tesla hisselerinin ileriye dönük 12 aylık fiyat/kazanç oranı 60,46 ile S&P 500 endeksindeki en yüksek oranlardan biri ve GM'nin 5,29 ve Ford'un 7,94'lük oranlarından çok daha yüksek.

Ancak Guidehouse'da kıdemli araştırma analisti Michael Austin, Tesla Supercharger'ların daha fazla kullanılmasının şirket için kendi sorunlarını yaratabileceğini belirtti. Austin, "Tesla için ya istasyonları çok meşgul hale getirip Tesla sahiplerini hayal kırıklığına uğratma ya da en iyi ağa özel erişimin sunduğu rekabet avantajını kaybetme riski var" dedi.

İlgili Haberler