Tesla için her şey iyi gidiyor ama hisseleri satma zamanı

Tesla için her şey iyi gidiyor ama hisseleri satma zamanı

Tesla'nın hisseleri bu yıl iyi yükseldi, ancak aynı zamanda son derece de oynaklar

A+A-

Tesla, Çarşamba günü, yapay zeka çalışmalarının gelecekte şirkete nasıl yardımcı olabileceğini vurgulamak için tasarlanmış, yapay zekaya adanmış resmi bir Twitter hesabından tweet atmaya başladı. Bu aynı zamanda hisseleri satmak için de bir neden.

Tesla'nın hisseleri bu yıl iyi yükseldi, ancak aynı zamanda son derece de oynaklar. Hisse senedi geçtiğimiz yıl yaklaşık 102 ila 315 dolar arasında değişti. Aradaki 213 dolarlık fark, bu süre zarfındaki ortalama kapanış fiyatının %100'ünden fazla. Aynı hesaplama Apple (AAPL) için yapıldığında ortalama fiyatın yaklaşık %40'ı elde ediliyor.

f-003.png

Tesla'da hissenin neden yukarı ya da aşağı hareket ettiğini görmek genellikle kolay. Ancak neden bu kadar oynak olduğunu anlamak her zaman o kadar kolay değil. Son dönemdeki yükselişi ele alalım. Perşembe günkü işlemlere girerken Tesla hisseleri 25 Mayıs'tan bu yana yaklaşık %42 artış göstermişti. O gün iki şey oldu. İlk olarak, Nvidia (NVDA) hisseleri, yapay zeka ile ilgili işinin herkesin beklediğinden çok daha iyi gittiğini açıkladıktan sonra %24 yükseldi. Ardından, Tesla ve Ford Motor (F), Ford sürücülerinin Tesla'nın şarj istasyonlarını kullanmasına izin veren bir anlaşmayı duyurdu.

Yeni @Tesla_AI Twitter hesabı gibi her iki etkinlik de Tesla'nın bir otomobil şirketinden daha fazlası olduğu fikrini kristalize etti, ki bu da Tesla değerlemesi için önemli bir şey. Ne de olsa Tesla, daha az araç satmasına rağmen yaklaşık üç Toyota Motors (TM) değerinde. Çünkü, Elon Musk'ın otomobil şirketi, elektrikli araçlara ek olarak kendi bayiliğine sahip, şarj istasyonları zincirine sahip, otomobillerin kendi kendilerini sürmelerine yardımcı olmak için yapay zeka tarafından geliştirilen yazılımlar sunuyor ve güneş çatıları, şebeke ölçeğinde pil depolama ürünleri ve hatta araba sigortası satıyor.

Nvidia'nın patlama yapan çeyrek raporundan bu yana %40'lık yükselişi göz önüne alındığında, Tesla'nın kazanımlarının çoğundan da muhtemelen yapay zeka heyecanı sorumlu. Bu mantıklı, ancak bunun da bir sınırı var. Barron's bu yılın başlarında bu hisse senedi hakkında olumlu bir yazı kaleme aldığında 25 f/k olan Tesla hisseleri şu anda 2023 tahmini kazançlarının yaklaşık 77 katından işlem görüyor. Basitçe söylemek gerekirse, yapay zeka çılgınlığı hisseleri biraz pahalı hale getirdi.

Wall Street uzmanları da olayın farkına varmış durumda. Tesla'nın son dönemdeki yükselişi, son iki gün içinde analistlerin iki not düşürmesine neden oldu. Hem Morgan Stanley hem de Barclays notlarını Overweight'ten Equal Weight'e çekti. Her iki broker da hisse senedinin değerlemesini şişiren yapay zeka ile ilgili abartılara atıfta bulundu.

Otomobil ile ilgili faktörler hakkında, özellikle de Tesla'nın Temmuz ayı başında açıklanacak olan ikinci çeyrek satışları konusunda endişelenmek gerekiyor. Wall Street, 30 Haziran'da sona eren üç aylık dönemde yaklaşık 445.000 adet araç sevkiyatı bekliyor ki bu bir rekor ve ilk çeyrekte satılan yaklaşık 423.000 araçtan daha fazla. Tesla bu tahminleri aşabilirse, hisse senedi daha da yükselebilir. Ama ıskalarsa dikkat edin. Bu da Tesla'dan biraz satış yapmak için iyi bir zaman olduğunu gösteriyor.

Barron's, 6 Ocak'ta 113,06 dolardan kapandıktan hemen sonra hisse senedinin alınmasını tavsiye etti. Çarşamba günü hisseler, alım seviyesinden neredeyse %130 artışla 259,46$'dan kapandı. Hisselerden vazgeçmiyoruz. Sadece volatiliteyi kendi avantajımıza kullanmayı umuyoruz. Küçük bir kârdan vazgeçmek konusunda da endişelenmiyoruz. Sonuçta bir hisse senedi ikiye katlandığında, bir yatırımcı hisselerinin yarısını satabilir ve işler ters giderse bir miktar karla birlikte orijinal pozisyonun değeriyle kalabilir.

Tesla gibi bir hisse senedinde bunu bir kazan-kazan olarak değerlendiriyoruz.

İlgili Haberler