Tรผrkiye ฤฐลveren Sendikalarฤฑ Konfederasyonu (TฤฐSK), 2012 itibariyle yapฤฑlan uluslararasฤฑ karลฤฑlaลtฤฑrmaya gรถre hane halkฤฑ tรผketim harcamalarฤฑnฤฑn Tรผrkiyeโde GSYHโnin yรผzde 70.1โi gibi รงok bรผyรผk bir bรถlรผmรผnรผ oluลturduฤunu aรงฤฑkladฤฑ. Tรผrkiye, bu oranla 60 รผlke iรงinde 5โinci sฤฑrada yer aldฤฑ. TฤฐSK, yatฤฑrฤฑmฤฑn payฤฑnฤฑn ise yรผzde 20.3โte kaldฤฑฤฤฑna dikkat รงekti.
TฤฐSKโten yapฤฑlan yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada Uluslararasฤฑ Yรถnetim Geliลtirme Enstitรผsรผ (IMD) tarafฤฑndan yayฤฑnlanan 2013 Dรผnya Rekabet Gรผcรผ Yฤฑllฤฑฤฤฑ’nฤฑn รผlkelerin bรผyรผme kaynaklarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan รงarpฤฑcฤฑ sonuรงlar ortaya koyduฤuna dikkat รงekildi.
Tรผrkiye’nin bรผyรผmede tรผketime aฤฤฑrlฤฑk vererek dรผnyada ilk sฤฑralarda yer aldฤฑฤฤฑnฤฑ, yatฤฑrฤฑmฤฑn payฤฑnฤฑn ise yรผzde 20.3โte kaldฤฑฤฤฑnฤฑ vurgulayan TฤฐSK, ลunlarฤฑ kaydetti:
โAynฤฑ kaynaฤa gรถre GSYHโde yatฤฑrฤฑmlarฤฑn payฤฑ, hฤฑzlฤฑ ilerleyen ekonomilerde yรผzde 25โin altฤฑnda deฤil ve รinโde yรผzde 45.1 dรผzeyinde. ฤฐhracatฤฑn GSYHโye oranฤฑ aรงฤฑsฤฑndan bรผyรผklรผk sฤฑralamasฤฑna gelince, Tรผrkiye 60 รผlke iรงinde mal ihracatฤฑnda 51โinci, hizmet ihracatฤฑnda 41โinci sฤฑrada, kฤฑsaca durumumuz parlak deฤil. Hฤฑzlฤฑ ve istikrarlฤฑ kalkฤฑnma saฤlamak ve cari aรงฤฑk gibi รถnemli risklerden kaรงฤฑnmak iรงin bรผyรผmede tรผketimin ve ithalatฤฑn rolรผnรผ azaltarak yatฤฑrฤฑmlarฤฑn ve ihracatฤฑn katkฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑracak politikalara yรถnelmek zorunlu gรถrรผlmelidir.”







