TOKฤฐ‘den aldฤฑฤฤฑ bilgiye gรถre, yฤฑllardฤฑr dar gelirli vatandaลlar iรงin sosyal konutlar inลa eden, kira รถder gibi ev sahibi yapan TOKฤฐ, il ve ilรงelerde binlerce sosyal konut yapฤฑyor, kentsel dรถnรผลรผmlerle vatandaลlara gรผvenli yuvalar kurarak ลehirleri yeniliyor.
2002’den bu yana “herkes iรงin konut”, “insanca yaลam” ve “ekonomik olarak ulaลฤฑlabilir konut” hedefi doฤrultusunda 1 milyon 170 bin konut hedefine ulaลan TOKฤฐ, yaklaลฤฑk 70 bin kiลiye de istihdam saฤladฤฑ.
Kamunun ihtiyaรง duyduฤu eฤitim, saฤlฤฑk, gรผvenlik ve spor gibi hizmet binalarฤฑnฤฑn ve sosyal donatฤฑlarฤฑn yapฤฑmฤฑnda da รถnemli projeler geliลtirerek vatandaลlarฤฑn hizmetine sunan TOKฤฐ, bu kapsamda 2002’den bugรผne bin 389 okul, 269 hastane, 215 รถฤrenci yurdu, 22 รผniversite binasฤฑ, 997 spor salonu, 99 saฤlฤฑk ocaฤฤฑ, 2 bin 113 ticari รผnite, 19 stadyum, 912 cami olmak รผzere 26 bin 134 sosyal donatฤฑ inลa etti.
ฤฐnลaatฤฑ devam eden 64 bin konutun, bu yฤฑl tamamlanmasฤฑ hedefleniyor
Dรผnyada yaลanan Kovid-19 salgฤฑnฤฑ ve ekonomik krizlere karลฤฑn TOKฤฐ tarafฤฑndan son 3 yฤฑlda nitelikli ve yatay mimariyi esas alan yaklaลฤฑk 213 bin konut, sosyal donatฤฑlarฤฑyla ลehirlere kazandฤฑrฤฑldฤฑ. Bu konutlarฤฑn yรผzde 95’ini sosyal konutlar oluลturuyor.
TOKฤฐ, 775 ลantiyede toplam 144 bin konut ile diฤer donatฤฑlarฤฑn inลaatฤฑna da devam ediyor.
50 milyar lira yatฤฑrฤฑmla inลaatฤฑ devam eden bu konutlardan 64 bin konut ile 3 bin 200 iล yeri, 15 hรผkรผmet konaฤฤฑ, 500 kรถy evi ve diฤer sosyal donatฤฑlarฤฑ bu yฤฑl tamamlamayฤฑ planlayan TOKฤฐ, 220 farklฤฑ alanda yeni konut projelerinin ihalesini, 66 bin konutun da satฤฑล sรถzleลmesinin gerรงekleลtirilmesini de bu yฤฑl yaparak, 200 sektรถrรผn รผretimine, ekonomiye ve istihdama katkฤฑ saฤlayacak.
TOKฤฐ, afet bรถlgelerinde yaralarฤฑ sarฤฑyor
รlkede yaลanan deprem, sel ve yangฤฑnlarฤฑn yol aรงtฤฑฤฤฑ yaralarฤฑn sarฤฑlmasฤฑ iรงin TOKฤฐ tarafฤฑndan yapฤฑmฤฑna baลlanan ve kฤฑsa sรผrede bรผyรผk bir kฤฑsmฤฑ tamamlanarak teslim edilen konut projeleri ile vatandaลlarฤฑn barฤฑnma ihtiyaรงlarฤฑ da karลฤฑlandฤฑ.
Afet yaลanan illerde afet konutlarฤฑnฤฑn teslimleri ise planlandฤฑฤฤฑ ลekliyle etaplar halinde sรผrdรผrรผlรผyor. Yฤฑl sonuna kadar bรผtรผn afet konutlarฤฑnฤฑn teslim edilmesi planlanฤฑyor.
Bu kapsamda Elazฤฑฤ, Malatya, ฤฐzmir, Giresun, Rize, Sinop, Bartฤฑn, Antalya ve Muฤla’da toplamda 40 bin konut ve kรถy evi, 1900 iล yeri, 2 bin 200 ahฤฑr ve sosyal donatฤฑlar inลa edildi, bir kฤฑsmฤฑ da halen devam ediyor.
ฤฐstanbul’da kentsel dรถnรผลรผm รงalฤฑลmalarฤฑ
TOKฤฐ tarafฤฑndan yurt genelinde kentsel dรถnรผลรผm รงalฤฑลmalarฤฑ da sรผrรผyor. Bugรผne kadar 179 bin konutun dรถnรผลรผmรผ saฤlanฤฑrken, 45 ilde 108 proje yรผrรผtรผlรผyor, yaklaลฤฑk 73 bin konutun plan, proje ve inลa sรผreci devam ediyor.
ฤฐstanbul’da ise kentsel dรถnรผลรผm projesi kapsamฤฑnda 22 ilรงede 35 projede toplam 27 bin konut ve ticari birimin รผretilmesi noktasฤฑnda รถnemli รงalฤฑลmalar yapฤฑldฤฑ. Bu kapsamda 12 bin 73 konut ve ticari รผnitenin inลaatฤฑ ile yaklaลฤฑk 15 bin konut ve ticari รผnitenin proje รงalฤฑลmalarฤฑ devam ediyor.
Vatandaลฤฑn sosyal konut memnuniyeti
TOKฤฐ tarafฤฑndan inลa edilen yeni sosyal konutlarฤฑ gezen vatandaลlar, yeni konutlarฤฑna kavuลmaktan duyduklarฤฑ mutluluฤu dile getirdi.
Gaziantep TOKฤฐ konutlarฤฑndan ev sahibi olan Zeynep Topal, “TOKฤฐ’ye baลvurduk, kurada bize de รงฤฑktฤฑ. Ev sahibi olduk, kira รถder gibi รถdeyeceฤiz. Allah izin verirse dairemizi geldik, gรถrdรผk. รok gรผzel.” dedi.
Evin iลรงiliฤi ve mimarisini de รงok beฤendiklerini dile getiren Topal, “Anlatฤฑlacak gibi deฤil, yaลayฤฑp gรถreceฤiz. Camimiz var, okulumuz var, bakkalฤฑmฤฑz var, ulaลฤฑmฤฑmฤฑz gรผzel, belediye otobรผslerimiz รงalฤฑลฤฑyor. Sayฤฑn Cumhurbaลkanฤฑmฤฑza รงok teลekkรผr ediyoruz. Allah razฤฑ olsun. TOKฤฐ baลkanฤฑna, emeฤi geรงen hepsinden Allah razฤฑ olsun, รงok teลekkรผr ediyorum.” diye konuลtu.
Burdur’da sosyal konut sahibi Remzi Atฤฑcฤฑ ise umduฤundan daha gรผzel, ultra lรผks bir evle karลฤฑlaลtฤฑฤฤฑnฤฑ dile getirerek, “Yapandan da vesile olandan da Allah razฤฑ olsun. รncelikle Cumhurbaลkanฤฑmฤฑzdan Allah razฤฑ olsun. Kirada oturuyorduk, kira รถder gibi ลu anda ev sahibi olduk. ฤฐnลallah evi olmayanlara da Cenabฤฑ Allah aynฤฑ ลekilde nasip eder.” ifadelerini kullandฤฑ.
Burdur TOKฤฐ’den ev sahibi olan ฤฐsmail Duman da, “Konutlarฤฑmฤฑz รงok gรผzel. Dairelerimiz gerรงekten รงok gรผzel, lรผks yapฤฑlmฤฑล. Bir ev sahibi olmanฤฑn senelerdir hayalini kuruyorduk.” dedi.







