Baลbakanlฤฑk Toplu Konut ฤฐdaresi (TOKฤฐ) Baลkanฤฑ Mehmet Ergรผn Turan, “Tรผrkiye’nin 2023 hedefi var. Bu รงerรงevede bรผyรผk yatฤฑrฤฑmlar yapฤฑlฤฑyor. TOKฤฐ olarak รถnรผmรผzdeki 7 yฤฑl iรงinde yaklaลฤฑk 425 bin konut รผreteceฤiz.” dedi.
Uludaฤ Ekonomi Zirvesi’ne katฤฑlan Turan, AA muhabirine yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, 2016 yฤฑlฤฑnda yakฤฑn coฤrafyada yaลanan geliลmeler ve Tรผrkiye’de ortaya รงฤฑkan koลullar ile terรถr olaylarฤฑnฤฑn gayrimenkul sektรถrรผnรผ etkilediฤini sรถyledi.
Turan, bรผtรผn olumsuzluklara raฤmen temkinli bir bรผyรผme yakalandฤฑฤฤฑnฤฑ, konut sektรถrรผnde de beklentilerin รผzerinde rekor dรผzeyde satฤฑลlar gerรงekleลtirildiฤini belirterek, “Dรผลen faiz oranlarฤฑ ve TOKฤฐ olarak iลtirak ลirketlerimizle destek verdiฤimiz kampanyalarฤฑn da etkisiyle konut satฤฑลlarฤฑ รถzellikle 2016’nฤฑn son dรถneminde ivme kazanarak รถzel ve kamu iล birliฤinde 1 milyon 340 bini aลtฤฑ.” diye konuลtu.
Tรผrkiye’de geรงen yฤฑl toplam inลaat harcamalarฤฑnฤฑn bรผyรผklรผฤรผnรผn yaklaลฤฑk 450 milyar lirayฤฑ bulduฤunu kaydeden Turan, sektรถrรผn milli gelir iรงindeki payฤฑnฤฑn yรผzde 8,9’a, baฤlฤฑ sektรถrlerle birlikte dolaylฤฑ payฤฑnฤฑn da yรผzde 30’lara yaklaลtฤฑฤฤฑnฤฑ aktardฤฑ.
– “2017 yฤฑlฤฑnda 65 bin yeni konut ihale edeceฤiz”
Bu bรผyรผmenin 2017 ve sonraki yฤฑllarda da sรผreceฤini dรผลรผndรผฤรผnรผ ifade eden Turan, Tรผrkiye’de bu konuda bรผyรผk bir potansiyelin olduฤunu vurgulayarak, ลรถyle devam etti:
“2017’de dรผnyada inลaat harcamalarฤฑnฤฑn yaklaลฤฑk 10,43 trilyon dolar olacaฤฤฑ tahmin edilmektedir. Dรผnya inลaat malzeme pazarฤฑnฤฑn da yaklaลฤฑk yรผzde 4 bรผyรผmesi รถngรถrรผlmektedir. Tรผrkiye’deki inลaat malzeme pazarฤฑ da reel olarak yรผzde 6-7 bรผyรผyรผp 335 milyara ulaลacaฤฤฑ tahmin edilmektedir. TOKฤฐ olarak 2017 yฤฑlฤฑnda 65 bin yeni konut ihale edeceฤiz. 2016 yฤฑlฤฑnda da 64 bin konut ihale ettik. Geรงtiฤimiz yฤฑl Tรผrkiye’de 986 bin konuta yapฤฑ ruhsatฤฑ verilirdi, 750 bin konut yapฤฑ kullanma izin belgesi aldฤฑ. Yani Tรผrkiye’de 10 yฤฑl รถnce yฤฑlda 326 bin konut รผretilirken bugรผn bu rakam ikiye katlanarak 750 bine รงฤฑktฤฑ ayrฤฑca 6 milyonun รผzerinde konutun zaman iรงinde yenilenmesi gerekiyor. Bu ลu demektir; sektรถrรผn รถnรผnde kentsel dรถnรผลรผm kaynaklฤฑ bรผyรผk bir yatฤฑrฤฑm ekonomisi duruyor. Tรผrkiye’de gayrimenkul sektรถrรผn geleceฤi parlaktฤฑr ve รถnรผnde bรผyรผk bir derinlik vardฤฑr. Yeter ki sektรถrde gรถrev alan paydaลlar, nitelikli projeler geliลtirebilsin.”
– 7 yฤฑlda 425 bin konut
Turan, yeni dรถnemde nitelikli ve kaliteli projelerin her zaman ilgi odaฤฤฑ olacaฤฤฑna dikkati รงekerek, “Tรผrkiye’nin yฤฑlda 700-800 bin konut รผretmesi gerekiyor. Hรผkรผmetimizin hedefleri doฤrultusunda ayrฤฑca konut dฤฑลฤฑ inลaat faaliyetleri de bรผyรผk bir hฤฑzla devam ediyor. Tรผrkiye’nin 2023 hedefi var. Bu รงerรงevede bรผyรผk yatฤฑrฤฑmlar yapฤฑlฤฑyor. TOKฤฐ olarak รถnรผmรผzdeki 7 yฤฑl iรงinde yaklaลฤฑk 425 bin konut รผreteceฤiz. Ayrฤฑca kentsel dรถnรผลรผm ve yenileme kaynaklฤฑ konut รผretimi รถnรผmรผzdeki yฤฑllarฤฑn da gรผndeminde olacaktฤฑr. รzel sektรถrรผn bu konuya daha fazla gireceฤini dรผลรผnรผyorum.” ifadelerini kullandฤฑ.
Devletin bรผtรงesinden kaynak kullanmadan konut ve proje รผretiminin รถzellikle geliลmekte olan รผlkelerde bรผyรผk bir umut olduฤunu vurgulayan Turan, sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“Birรงok รผlkeden konut yapฤฑm talebi gelmektedir. Biz TOKฤฐ olarak ancak bu taleplere bilgi aktarฤฑmฤฑ ลeklinde yardฤฑmcฤฑ olabiliyoruz fakat hedefimiz, Tรผrk รถzel sektรถrรผnรผ buralarda proje รผretir hale getirebilmektir. รzel sektรถr yurt iรงinde olduฤu gibi yurt dฤฑลฤฑnda da รงรถk รถnemli projeler รผretmektedir. Rusya’da, Tรผrkmenistan’da, Kazakistan’da, Irak’ta ve 107 รผlkede รงok baลarฤฑlฤฑ projeler geliลtirdiklerini biliyoruz ayrฤฑca Tรผrk firmalarฤฑ dรผnyadaki en bรผyรผk 250 firmanฤฑn arasฤฑnda รถnemli bir yer teลkil etmektedir.”
– “ฤฐlk รผรง ayda 20 bin konut ihalesi oldu”
Turan, TOKฤฐ olarak 2017 yฤฑlฤฑnda sosyal konut รผretimine devam edeceklerini dile getirerek, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Bizim kuruluล amacฤฑmฤฑz budur. Bu yฤฑl 65 bin konut ihale edeceฤiz. รรง ay iรงinde yaklaลฤฑk 20 bin konut ihale sรผrecine girdi. Bunlarฤฑn bรผyรผk bir kฤฑsmฤฑ ihale edildi, bir kฤฑsmฤฑ da ihale aลamasฤฑndadฤฑr ayrฤฑca kentsel dรถnรผลรผm projeleri de TOKฤฐ’nin birinci รถnceliฤi arasฤฑndadฤฑr. TOKฤฐ olarak 14 yฤฑlda yaklaลฤฑk 775 bin konut rakamฤฑna ulaลtฤฑk. Yani yฤฑlda ortalama 45-50 bin konut รผrettik fakat geรงtiฤimiz yฤฑl ortalamalarฤฑn oldukรงa รผstรผne รงฤฑktฤฑk ve 64 bin konutu ihale ettik. Bu yฤฑlki hedefimiz de 65 binin รผzerine รงฤฑkmaktฤฑr. Geรงtiฤimiz yฤฑl ihale ettiฤimiz konutlarฤฑn yรผzde 95’i sosyal konuttur. Bu yฤฑlki konutlar da benzer olacaktฤฑr.”







