Torba yasadaki vergi konusu borsayı etkiler mi?

Torba yasadaki vergi konusu borsayı etkiler mi?

Ünlü borsa analisti Tuncay Turşucu, TBMM'deki torbaya yasaya dikkat çekerek '' Borsa üzerinde vergi oranı fiili olarak artırılmadıkça olumsuz etki beklemiyorum'' dedi

A+A-

Kendi adını taşıyan araştırma ve danışmanlık şirketinin kurucusu Tuncay Turşucu, Borsa İstanbul'un  800 seviyesinin üzerinde kapanışlar yapamamasına rağmen, bu seviyeyi aşmak için inatçı iştahından vazgeçmediğini söylüyor. Geçen hafta perşembe günü TCMB kararından sonra gelen satıcılı kapanışın ardından, cuma günkü yukarı yönlü kapanışın anlamlı olduğuna dikkat çeken Turşucu '' TCMB faizleri beklentilerin üzerinde artırırken, sıkı duruşun devam edeceği sinyalini net bir şekilde verdi. Faiz artırımının yavaşlayacağı sinyali ise yeni bir gelişme. Buna göre TCMB önümüzdeki birkaç toplantıda, kademeli olarak düşen hızda faiz artırımlarına devam edebilir ve politika faizini %45-50 arasında bir noktada zirve seviyesi olarak tutabilir. TCMB’nin piyasanın önünde gitmesi ve yönlendirici özelliğini kazanmış olması olumlu. '' değerlendirmesinde bulundu.

Turşucu şu açıklamaları yaptı:

Banka hisselerinde hareketler hakkında

Bankacılık hisselerinde perşembe ve cuma günü yaşanan dalgalanmayı açıklamak zor. Kişisel düşünceme göre Cuma günkü hareket temel gelişmelere uyumlu. Faizlerin artması, kredi büyüme hızını iyice yavaşlatırken, mevduat faizlerinin yükselmeye devam etmesi, Bankalar için önemli bir maliyet baskısı olabilir. Perşembe günü belki de bu düşünce fiyatlanmış olabilir. Ancak faiz artırımları ile kredi konusunda rekabetin artması, kredi akışkanlığının önündeki engellerin kalkması, Sendikasyonların rahat bir şekilde yapılabilmesi bankalar için olumlu konular. Bunların dışında TBMM’ne sunulan torba yasada Bankalar 2024 ve 2025 yıllarında enflasyon muhasebesi uygulamayacak. Bu Bankalar için vergi yükünün devam edeceği anlamına gelse de, gelir tablosunun etkilenmeyeceği ve nominal anlamda karların büyümeye devam edeceği anlamına da gelmekte. Cuma günü gelen alımlarda, yukarıdaki sebeplerin yanında nominal kar rakamlarının devam edeceği beklentisi ve Şimşek’in açıklamaları etkili olmuş olabilir. Ayrıca CDS’lerin düşmeye devam ettiği bir ortamda banka hisselerinin yükselmesi beklenirim, düşmesini değil.

Torba Yasadaki Vergi Konusu Borsayı Etkiler mi?

Bu hafta sonunun en çok konuşulan konusu torba yasada yer alan ve döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan gelirler ve döviz cinsinden açılmış hesaplardan sağlanan faiz gelirlerinde yapılacak vergi oranları ile ilgili hükümler.

Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim Borsa’da olumsuz bir etki beklemiyorum. Burada Cumhurbaşkanına %15 olan vergi oranını %40’a arttırma yetkisi veriliyor. Burada öncelikle şunu söylemek gerekiyor. Bu konu döviz cinsinden sağlanan menkul kıymet ve faiz gelirleri ile ilgili. TL cinsinden varlıklarla ilgili değil.

Bir diğer konusu mevcut yasada zaten Cumhurbaşkanına 1 kat yani %30’a çıkarma yetkisi veriliyordu. Bu rakam %40 olmuş. Son olarak döviz cinsi gelirlere vergi oranı artacak diye yorum yapmak yanlıştır. Önceden de yükseltme yetkisi vardı, bir değişiklik olmadı. Eğer vergi oranı artırılır ise o zaman yorum yapılır. Döviz Mevduat hesaplarına oluşacak bir talebin önüne geçmek, TL hesapları daha fazla teşvik etmek, şirketlerinde TL cinsi menkul kıymetlere yaptırım yapmaya yöneltmek amacıyla bir sopa göstermek amaçlandığını düşünüyorum. Borsa üzerinde vergi oranı fiili olarak artırılmadıkça olumsuz etki beklemiyorum.

 

İlgili Haberler