Toyota‘dan yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre, Toyota markasฤฑnฤฑn hibrit araรงlarฤฑna olan yoฤun ilgiden sรถz eden Toyota Tรผrkiye Pazarlama ve Satฤฑล A.ล. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Toyotaโnฤฑn 2023โรผn ilk 7 ayฤฑndaki satฤฑล performansฤฑnฤฑ ve yฤฑl sonu รถngรถrรผlerini de paylaลtฤฑ. Hibrit teknolojisinin perakende ve filo mรผลterileri tarafฤฑndan รงok fazla talep gรถrdรผฤรผnรผ belirten Bozkurt, โToyota olarak sahip olduฤumuz tam hibrit teknolojisi bize bรผyรผk avantajlar saฤlฤฑyor. Hem bireysel mรผลteriler hem de kurumsal ลirketler, daha dรผลรผk yakฤฑt maliyetleri ve karbon ayak izi sayesinde tam hibrit araรงlarฤฑ giderek daha fazla tercih ediyorlar. 2023 yฤฑlฤฑnda ilk 7 ayda tam hibrit pazarฤฑnฤฑ, yaklaลฤฑk yรผzde 80 pay ile domine etmeye devam ettik. Bununla birlikte hibrit araรงlarda yaลadฤฑฤฤฑmฤฑz bulunurluk sorunlarฤฑna karลฤฑn, ilk 7 ayda toplam satฤฑลlarฤฑmฤฑzฤฑn yรผzde 40โฤฑnฤฑ hibrit modellerimiz oluลturdu. Mรผลterilerimiz tam hibrit ve hafif hibrit arasฤฑndaki farkฤฑ รงok iyi biliyorlar. Toyotaโnฤฑn da her binek modelinin tam hibrit modelinin olmasฤฑ, her mรผลterinin ulaลabileceฤi รงevreci bir modeli tercih etmesine imkan tanฤฑyorโ dedi.
โToyota olarak son รงeyrekte atak yapacaฤฤฑzโ
Toyotaโnฤฑn ilk 7 aylฤฑk satฤฑลlarฤฑnฤฑ deฤerlendiren Toyota Tรผrkiye Pazarlama ve Satฤฑล A.ล. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2023โรผn son bรถlรผmรผnde daha fazla aracฤฑn gelmesiyle birlikte satฤฑล adetlerinin de artacaฤฤฑnฤฑ ifade ederek, โ2023โรผn ilk 7 ayฤฑnda 28 bin adedin รผzerine รงฤฑkan bir satฤฑล rakamฤฑ elde ettik. Bulunurluk sorunu nedeniyle potansiyelimizin oldukรงa altฤฑnda kalan bir satฤฑล performansฤฑmฤฑz vardฤฑ ve adetlerimizi bulunurluk belirledi. Ancak yฤฑlฤฑn son รงeyreฤinde bulunurluk sorununu azalmasฤฑyla ataฤa kalkacaฤฤฑmฤฑzฤฑ belirtebiliriz. Bu doฤrultuda, tedarikte ve lojistikte herhangi bir sorun yaลanmamasฤฑ halinde, 50 bin adetleri geรงeceฤimizi รถngรถrรผyoruz. Eฤer tedarik konusunda sorun yaลamasaydฤฑk, sadece Corolla Sedan Hybrid modelinden 40 bin ve Corolla Cross Hybrid modelinden en az 30 bin satฤฑล gerรงekleลtirecek potansiyelimiz vardฤฑ. Sadece bu iki hibrit modelden 70 bin adet otomobil satฤฑลฤฑ gerรงekleลtirebilirdik ve bu yฤฑlฤฑ 100 bin adetle kapatacak bir potansiyele sahiptik. Araรง bulabildiฤimiz aylarda yรผzde 10-12 pazar payฤฑ yakalฤฑyoruz. Her zaman altฤฑnฤฑ รงizdiฤimiz gibi Toyotaโnฤฑn Tรผrkiyeโde yรผzde 10 pazar payฤฑ potansiyeli var. 2024โte ise bulunurluk sorununun ortadan kalkmasฤฑnฤฑ ve รผretim temposunun normal seviyelere ulaลacaฤฤฑnฤฑ da รถngรถrรผyoruzโ dedi.
โToplam pazar 1 milyona ulaลma yolundaโ
2023 Tรผrkiye otomotiv pazarฤฑnฤฑ da deฤerlendiren Bozkurt, โ2023 Tรผrkiye otomotiv pazarฤฑnฤฑn binek otomobil ve ticari araรงlarฤฑn toplamฤฑyla 1 milyon civarฤฑnda bir yerde kapanacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyoruz. Geรงmiลte 1 milyona yaklaลmฤฑล ama hiรง 1 milyona ulaลamamฤฑลtฤฑk. Yฤฑl sonunda 1 milyon adetleri geรงebiliriz, ancak kalan dรถrt ayฤฑn รงok kritik dรถnem olduฤunu da belirtmeliyiz. Filo ve perakende pazarฤฑnda talep henรผz tam anlamฤฑyla karลฤฑlanamadฤฑ. Son dรถnemde araรง bulunurluฤunda da artฤฑล gรถzlemliyoruz. Bu unsurlar pazarฤฑn bรผyรผmesini desteklese de, yรผksek talebin satฤฑลa dรถnmesi iรงin krediye ulaลฤฑm sorununun รงรถzรผlmesi gerek. ลu anda herkes krediye ulaลamฤฑyor. Filo firmalarฤฑ ve kฤฑsa-uzun dรถnem kiralama firmalarฤฑ da kredi konusunda sorunlar yaลฤฑyor. Bununla birlikte pazarฤฑn bรผyรผmesinin รถnรผne geรงen diฤer faktรถrler olarak, artan araรง fiyatlarฤฑn yanฤฑ sฤฑra gรผncellenmeyen matrahlarla 1.6 litre motor hacmine sahip araรงlarฤฑn tamamฤฑnฤฑn yรผzde 80โlik vergi dilimine girmesi gรถsterilebilir. Bununla birlikte engelli mรผลterilerin araรงlara eriลememesi de pazarฤฑ etkileyen รถnemli bir faktรถr. Engelli vatandaลlarฤฑn, mevcut baremlere gรถre ulaลabileceฤi model sayฤฑsฤฑnda ciddi bir azalma oldu. Tรผm bunlar bir araya geldiฤinde pazarฤฑn daha yavaล seyretmesine yol aรงฤฑyor. Genel fotoฤrafa bakฤฑldฤฑฤฤฑnda ise tedarikte, ekonomide ve lojistikte bir sorun olmazsa pazar 1 milyon adetlere ulaลacaktฤฑrโ dedi.
โElektrikliye geรงiล sรผrecinde hibrit ve plug-in hibritโlere รถnemli rol dรผลรผyorโ
รevreci ve yenilikรงi teknolojileriyle รถne รงฤฑkan Toyotaโnฤฑn elektrifikasyona yaklaลฤฑmฤฑndan sรถz eden Bozkurt, โElektrifikasyon, Toyota markasฤฑ adฤฑna sadece bataryalฤฑ elektrikli araรงlarฤฑ ifade etmiyor. Bunun iรงerisine tam hibrit, plug-in hibrit, bataryalฤฑ elektrikliler ve hidrojenli araรงlar da giriyor. Elektrikli araรงlarla ilgili yฤฑllardฤฑr ifade ettiฤim gibi teknolojik bir devrim olmazsa, ลu anki geliลim temposuyla bu tรผr araรงlarฤฑn pazarฤฑ domine etmesi 2035 yฤฑllarฤฑna kadar sรผrecektir. Pazarฤฑ domine etmesi iรงin, araรง parkฤฑnda adetlerin yรผzde 20-25โleri ifade etmesi gerekiyor. Elektriklide bu hacimlere gelinmesi 2035 yฤฑlฤฑnฤฑ bulacaktฤฑr. Bildiฤiniz gibi Toyota da, farklฤฑ teknolojilerle birlikte elektrikli araรงlar konusunda da ciddi รงalฤฑลmalar yapฤฑyor. Toyotaโnฤฑn yaptฤฑฤฤฑ son aรงฤฑklamaya gรถre 2026โda 1000 kilometre menzile sahip elektrikli araรงlar sunacak. Bunun 10 dakikada ลarj edilebilmesinin mรผmkรผn olduฤu ifade ediliyor. Bรถylesi teknolojik geliลmeler ise, elektrikli araรงlarฤฑn daha hฤฑzlฤฑ benimsenmesini saฤlayacaktฤฑr. Toyotaโnฤฑn yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada dikkat รงeken bir diฤer konu ise, 2030 yฤฑlฤฑnda batarya maliyetini yรผzde 50 dรผลรผrme hedefiydi. Elektrikli araรงlarฤฑn ลu anda en bรผyรผk maliyeti bataryalarฤฑndan geliyor ve bataryalarฤฑn maliyetlerinin dรผลmesi, insanlarฤฑn bu tรผr araรงlarฤฑ satฤฑn almasฤฑnฤฑ kolaylaลtฤฑracaktฤฑr. Bunun devrim niteliฤinde bir geliลme olduฤunu ifade edebiliriz. Elektrikliye geรงiลler her รผlkede aynฤฑ hฤฑzda gerรงekleลmiyor. Elektrikliye geรงiล sรผrecinde hibrit ve plug-in hibritโlere รถnemli rol dรผลรผyor. Toyota bu iลi en saฤlฤฑklฤฑ ลekilde yรถnetmeyi amaรงlฤฑyor. รรผnkรผ her รผlke ve bรถlgenin ihtiyaรงlarฤฑna yรถnelik รผrรผnler geliลtiriyor ve bunu pazara doฤru zamanda sunuyorโ diye konuลtu.







