Trader'lar kredi verilerini beklerken dolar baskı altında

Trader'lar kredi verilerini beklerken dolar baskı altında

Dolar Pazartesi günü, ABD faiz oranlarıyla birlikte zirve yapmış olabileceğini düşünen trader'ların kredi verilerine temkinli yaklaşmakla birlikte haftaya baskı altında başladı.

A+A-

Son 11 ayın en yüksek seviyesi olan 1,2652 dolarda seyreden Sterlin, Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın beklenen ve piyasaların son olmayacağını düşündüğü faiz artışı öncesinde de odak noktasındaydı.

Eylül ayının en düşük seviyesinden bu yana yaklaşık yüzde 16 yükselen Euro, 1,11$'lık direnci aşamamasına rağmen %0,2 artışla 1,1042$'a yükseldi. Avustralya doları son üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı ve %0,4 artışla 0,6774 dolara yükseldi.

Yen, dolar başına 134,75 seviyesinde sabit kaldı.

Geçen hafta Fed faiz oranlarını 25 baz puan artırdı, ancak gelecekteki artışlara duyulan ihtiyaç konusunda rehberliği bırakarak görünüm konusunda benzerlerinden biraz daha temkinli davrandı.

CME FedWatch aracına göre, ABD faiz oranı vadeli işlemleri Temmuz ayına kadar bir faiz indirimi olasılığını yaklaşık üçte bir olarak fiyatlıyor. (Cuma günü açıklanan tahminlerden daha güçlü ABD istihdam verileri bunun erken olabileceğini düşündürse de)

HSBC analistleri bir notta, "Fed bu yıl faiz indirimi olasılığından uzak durma eğiliminde, bu da indirimleri fiyatlayan bir faiz piyasasıyla biraz çelişiyor" dedi.

Analistler, "Fed'in 2023 yılı boyunca haklı olduğu kanıtlanırsa, dolardaki düşüşün uzaması zorlaşacaktır. Ancak şu an için piyasa, Fed faizlerindeki zirvenin dolarda net bir zirveyi haklı çıkardığı temasıyla hareket edecek gibi görünüyor." şeklinde not aldı.

ABD dolar endeksi geçen hafta üst üste ikinci hafta düşerek yaklaşık %0,4 değer kaybetti ve Pazartesi günü Asya'da yaklaşık %0,2 düşüşle 101,10 seviyesine geriledi. Yeni Zelanda doları %0,3 artışla 0,6313 dolara yükseldi.

Pazartesi günü ilerleyen saatlerde Fed'in kredi yetkilileri anketi, geçtiğimiz haftalarda üç ABD'li kredi kuruluşunun iflas etmesinin ardından bankaların kredileri sıkılaştırıp sıkılaştırmadığını ve ne kadar sıkılaştırdığını gösterebilir - bu da faiz oranları üzerinde aşağı yönlü baskı yaratırsa dolar üzerinde baskı yaratabilir.

Trader'lar ayrıca, milletvekillerinin yaklaşan ABD borç tavanı konusundaki çıkmazı müzakere etmeye çalışması ve Hazine Bakanı'nın hükümetin 1 Haziran'a kadar borçlarını ödeyemeyebileceği uyarısıyla Capitol Hill'den gelen manşetleri izleyecek.

ABD enflasyon verileri Çarşamba günü açıklanacak.

Standard Chartered'ın G10 FX araştırma başkanı Steve Englander, "Bölgesel banka sorunlarının tırmanarak finansal sistem için daha geniş bir risk oluşturması ve doları (daha yükseğe) çıkarması riski var" dedi.

Englander şu sözleri kaydetti: "Ancak, büyük bankaların dayanıklılığı bize göre bunu olası kılmıyor," dedi. "Borç tavanı endişelerinin tırmanmasının, acil dolar likiditesi talebi yoluyla riskten uzak dolar gücünün daha olası bir kaynağı olduğunu düşünüyoruz."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler