Trump: NATO üyeleri savunma harcamalarını iki katına çıkarmalı

Trump: NATO üyeleri savunma harcamalarını iki katına çıkarmalı

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump üye ülkelerin savunma harcamalarını milli gelirlerinin yüzde 4'üne çıkarmaları gerektiğini savundu.

A+A-

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump üye ülkelerin savunma harcamalarını milli gelirlerinin yüzde 4'üne çıkarmaları gerektiğini savundu.

Bu, birliğin şu anki hedefinin iki katı. Üye ülkeler 2024'e kadar NATO bütçesine yaptıkları katkıyı gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 2'sine çıkarma sözü vermişti.

Trump'ın açıklamalarına cevap veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, temel hedefin katkıyı yüzde 2'ye çıkarmak olduğunu söyledi.

Trump, NATO zirvesinin haftaya Pazartesi günü Finlandiya'da Rusya lideri Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeden daha zor olabileceğini söylemişti.

ABD Başkanı zirve öncesi paylaştığı Twitter mesajında da "NATO üyeleri DAHA FAZLA ödeme yapmalı. ABD DAHA AZ. Çok adaletsiz!" demişti.

ABD Başkanı Donald Trump, diğer NATO ülkelerinin ABD'den faydalandığını, askeri harcamalarını yüzde 2'ye çıkarma sözünü yerine getirmediğini söylüyor. NATO üyeleri arasında geçen yıl bu hedefi tutturan yalnızca ABD, Yunanistan, Estonya, İngiltere ve Letonya bulunuyor.

Sonuç bildirgesinde Türkiye vurgusu: Güney sınırından gelen tehditlere karşı önlemleri artıracağız
Zirvenin ilk gün sonuç bildirgesinde "Suriye'den kaynaklanan balistik füze tehdidinin izlenmeye değerlenmeye devam edileceği" belirtilirken, "Güneyden kaynaklanan ve giderek artan güvenlik tehditlerine yanıt vermek için Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirleri aslında tüm ittifakın güvenliğine katkıda bulunmaktadır ve bu tedbirler bütünüyle uygulanacaktır." denildi.

NATO liderleri ayrıca, savunma harcamaları hedefleri konusundaki "sarsılmaz bağlılıklarını" vurgularken, Rusya, İran ve Kuzey Kore'den yönelen "tehditlere" de dikkat çekti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ittifak üyelerinin savunma harcamaları konusunda yaptığı eleştirilerin açıkça dikkate alındığı bildiride "İttifak üyeliğinin masraflarını ve sorumluluklarını paylaşma konusundaki dengeye bağlıyız" cümlesi yer aldı.

NATO müttefikleri, Rusya'nın son dönemdeki adımlarının "istikrar ve güveni azalttığını" ve İngiltere hükümetinin Salisbury kentinde düzenlenen kimyasal maddeli suikastın arkasında Rusya'nın olduğuna dair değerlendirmesi konusunda Londra'yla "dayanışma içinde olunduğunu" vurguladı.

Zirvede ayrıca, Makedonya'nın NATO'ya giriş müzakerelerine başlaması için davet edilmesi kararı alındı.

Merkel ve Trump'ın atışması

Zirve öncesinde ABD Başkanı Donald Trump ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in birbirlerini kast ederek yaptıkları açıklamalar tartışma yaratmıştı.

Almanya'yı NATO bütçesine yeterli desteği vermemekle suçlayan Trump, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Almanya'nın Rusya'dan satın aldığı doğalgazın bir güvenlik endişesi yarattığını ifade etmiş ve "Almanya'nın tamamen Rusya tarafından kontrol ediliyor olması NATO için çok kötü bir şey" demişti.

Zirve için Brüksel'e giden Merkel ise gazetecilerin sorularını yanıtlarken, gençlik yıllarını Doğu Almanya'da geçirdiğini hatırlatarak, "Almanya'nın bir bölümünün Sovyetler Birliği tarafından kontrol edilmesini bizzat yaşadım. Bugün özgür bir ülke olduğumuz için çok memnunum… Bağımsız bir şekilde kararlarımızı alıp bağımsız politikalarımızı geliştiriyoruz" diye konuşmuştu.

Trump, Almanya'nın tükettiği enerjinin yüzde 70'inin Rusya'dan ithal edildiğini iddia ederken, Merkel bu oranın yüzde 20 olduğunu söylemişti.

Donald Tusk'tan Trump'a yanıt: 'Neticede çok müttefikin yok'
Avrupa'daki müttefiklerine daha önce de benzer eleştiriler yönelten ABD'ye, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk'tan da sert bir yanıt geldi.

Trump'ı "neredeyse her gün Avrupa'yı eleştirmekle" suçlayan Tusk, "Sevgili Amerika, müttefiklerinin değerini bil, neticede çok müttefikin yok" dedi.

Tusk, AB ülkelerinin Rusya'dan daha fazla ve Çin'e yakın miktarda savunma harcaması yaptığını da ekledi.

ABD'nin AB'den daha iyi bir müttefiki olmadığını ve olamayacağını belirten Tusk, 11 Eylül sonrasında Avrupalı askerlerin Afganistan'da öldüğünü hatırlattı. BBC Türkçe

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.