Trump vergisi Apple’ın iPhone 17’sini vuracak

Trump’ın %25’lik akıllı telefon vergisi Haziran 2025’te yürürlüğe giriyor; Apple ve diğer üreticiler ciddi fiyat artışlarıyla karşı karşıya.
apple, iphone 17 pro

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’ye gelen tüm akıllı telefonlara uygulanacak olan %25’lik önerilen gümrük vergilerinin Haziran 2025’te yürürlüğe gireceğini ve bu tarihin iPhone 17‘nin sevkiyatından çok önce olduğunu açıkladı.

Cuma günü daha önce yaptığı açıklamada Trump, Apple üretimini ABD’ye taşımazsa bir ceza uygulanacağını belirtmişti. Şimdi ise son açıklamaları, diğer akıllı telefon üreticilerinin de etkileneceğini netleştiriyor ve Başkan, yeni vergilerin tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceğini açıkladı.

iphone 17
Trump vergisi Apple'ın iPhone 17'sini vuracak 4

Apple’ın iPhone 17’si ile birlikte Samsung ve diğer teknoloji devleri de tarifelerden etkilenecek

Başkan Trump’a göre, %25’lik akıllı telefon vergisi sadece teknoloji devini değil, ABD’ye ithalat yapan tüm üreticileri etkileyecek. Bunun gerekçesi ise “adalet” olarak belirtildi. Trump, vergilerin Haziran ayı sonuna kadar yürürlüğe gireceğini söyledi.

“Fabrikalarını buraya kurarlarsa, vergi olmaz” diyen Trump “Yani, oraya ABD dışına fabrika kuracaklar, ama Tim Cook ile böyle yapmayacağına dair bir anlayışım vardı” şeklinde konuştu.

“Fabrika kurmak için Hindistan’a gideceğini söyledi” diyen Trump, “Hindistan’a gitmesi sorun değil, ama buraya vergisiz satış yapamayacak” dedi.

Teknoloji devinin üretimini Hindistan’a kaydırma süreci, Trump’ın ilk başkanlık döneminde başlamıştı.

Trump’ın ilk görev döneminde, Apple muhtemelen Tim Cook’un müzakere becerileri sayesinde bir vergi muafiyeti elde etmişti. Cook’un, Trump’la olan görüşmelerinde Apple için önemli tek bir konuya odaklanan belirli bir stratejisi var.

Şirket, Nisan 2025’te bir başka vergi muafiyeti daha elde etmeyi başardı, ancak bu kısa ömürlü olacak gibi görünüyor.

Trump’ın %25’lik son akıllı telefon vergi planı olmasa bile, şu anda yarı iletken üretiminin ulusal güvenlik üzerindeki etkilerine yönelik bir soruşturma sürüyor ve bu soruşturmanın ek vergilerle sonuçlanması bekleniyor.

iphone 17
Trump vergisi Apple'ın iPhone 17'sini vuracak 5

Başkan Trump, iPhone üretiminin ABD’ye taşınabileceğine inanıyor; ancak şu anda ülkede bu tür bir üretim için gerekli kaynaklar, tesisler ve düşük maliyetli vasıflı iş gücü bulunmuyor. Ticaret Bakanı Howard Lutnick ise daha da tuhaf bir iddiada bulunarak, iPhone üretiminin ABD’de gerçekleşmesi için Apple’ın sadece robot kollara ihtiyaç duyduğunu ileri sürdü.

Ancak iPhone yonga üreticisi TSMC’nin ABD’deki üretim çabaları, Tayvan’daki faaliyetlerinin beş yıl gerisinde ve bu da Apple’ın en yeni yongalarının yakın gelecekte ABD’de üretilmeyeceği anlamına geliyor. Muhtemelen bu on yıla yakın bir süre alacak.

Apple’ın 1 Mayıs’taki son kazanç açıklamasında, CEO Tim Cook, Haziran çeyreğinde yalnızca Trump’ın vergilerinin etkisini azaltmaya yönelik çabalara 900 milyon dolar harcamayı beklediklerini açıkladı. Bu tahmin, herhangi bir vergiyle ilgili değişiklik olmayacağı varsayımıyla yapılmıştı, bu nedenle Trump’ın %25’lik vergi planı nedeniyle bu rakamın daha da artması muhtemel.

Apple, doğal olarak üretim maliyetlerini ve vergiye bağlı harcamaları mümkün olduğunca düşük tutmak istiyor, bu yüzden iPhone üretimini Hindistan’da artırma kararı aldı. Tim Cook, 2025’in ikinci çeyreğinde ABD’de satılan iPhone’ların neredeyse yarısının Hindistan’dan geldiğini açıkladı.

Bu, Çin’e uygulanan %145’lik devasa vergiye kıyasla Hindistan’dan yapılan ithalatlara uygulanan %26’lık vergi göz önüne alındığında mantıklıydı. Nisan 2025’te Apple, vergiye bağlı fiyat artışlarını önlemek amacıyla Hindistan’dan ürün ithalatını artırmaya başladı.

Tüketiciler cihazları panikle satın alırken, Apple da kısa vadeli stok yaparak iPhone fiyatlarını sabit tutmak istedi. Ancak tüm bunlar, Trump’ın son vergi açıklamasından önceydi.

iPhone 17 ile birlikte Apple aynı stratejiyi uygulayamayacak. Şirket, cihazları nerede üretirse üretsin %25 vergiyle karşı karşıya kalacak. Seri üretim genellikle her yıl Temmuz veya Ağustos’ta başlar, dolayısıyla Apple’ın elinde iPhone 17 stoğu da yok.

Bu da, 2025 yılında fiyat artışı görebileceğimiz anlamına geliyor; ancak bu artış, daha önce yapılan tahminlerden farklı olabilir.

Editör : Selim Soydan
Yayınlanma: 24.05.2025 - 10:25
Son güncellenme: 24.05.2025 - 10:25