Eski ABD Baลkanฤฑ ve Cumhuriyetรงilerin baลkan adayฤฑ Donald Trump, yรผksek tarifelerin ลirketleri ABD’de รผretim yapmaya teลvik edeceฤini belirtti.
Trump, Bloomberg News Genel Yayฤฑn Yรถnetmeni John Micklethwait’e Chicago Ekonomi Kulรผbรผ’nde verdiฤi rรถportajda, bรผyรผmeden yana olduklarฤฑnฤฑ ve ลirketleri ABD’ye geri getireceklerini sรถyledi.
ABD’de รผretim yapacak ลirketler iรงin vergileri daha da dรผลรผreceklerini dile getiren Trump, bu ลirketleri gรผรงlรผ tarifelerle koruyacaklarฤฑnฤฑ anlattฤฑ.
Trump, “Bana gรถre sรถzlรผkteki en gรผzel kelime tarife ve benim en sevdiฤim kelime. Halkla iliลkilere ihtiyacฤฑ var.” dedi.
– Tarifeleri dolarฤฑn rezerv para statรผsรผnรผ korumak iรงin kullanacak
Tariflerin olumlu bir etkisi olacaฤฤฑnฤฑ savunan Trump, “Tarife ne kadar yรผksekse, ลirketin ABD’ye gelmesi ve ABD’de bir fabrika kurmasฤฑ o kadar olasฤฑdฤฑr. Bรถylece tarife รถdemek zorunda kalmaz.” diye konuลtu.
Dolarฤฑn rezerv para statรผsรผnรผn รถnemini vurgulayan Trump, ABD dolarฤฑnฤฑ rezerv para birimi olarak kullanmayฤฑ bฤฑrakan รผlkelere tarife uygulayacaฤฤฑnฤฑ belirtti.
Fed baลkanฤฑnฤฑn gรถreviyle alay etti
ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) Baลkanฤฑ Jerome Powell’ฤฑ gรถrevden alฤฑp almayacaฤฤฑnฤฑn sorulmasฤฑ รผzerine ise Trump, Fed baลkanฤฑnฤฑn gรถreviyle alay etti. Trump, “Bence hรผkรผmetteki en iyi iล. Ayda bir ofise geliyorsun ve ‘Hadi yazฤฑ tura atalฤฑm.’ diyorsun ve herkes senden Tanrฤฑ’ymฤฑลsฤฑn gibi bahsediyor.” ifadelerini kullandฤฑ.
ABD baลkanฤฑnฤฑn Fed’in kararlarฤฑnda sรถz hakkฤฑnฤฑn olmasฤฑ gerektiฤini yineleyen Trump, “Bence รงok iyi ve saฤduyulu bir baลkansanฤฑz, en azฤฑndan onunla konuลabilmelisiniz.” dedi.







