ABDโde Donald Trumpโฤฑn baลkanlฤฑk koltuฤuna oturmasฤฑna sadece altฤฑ gรผn kaldฤฑ. Bu arada gerek piyasalar ve gerekse diฤer รผlkelerde yeni baลkanฤฑn politikalarฤฑna yรถnelik endiลeli bekleyiล devam ediyor. Trump ise Twitter รผzerinden attฤฑฤฤฑ mesajlar ve dรผzenlediฤi ilk basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda Altฤฑnฤฑ รงizdiฤi gibi alฤฑลฤฑlagelmiลin รงok รถtesinde bir baลkanlฤฑk dรถneminin yaklaลtฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterdi. Bu yรถnetim tarzฤฑnฤฑn nasฤฑl olacaฤฤฑnฤฑ ise ilk etapta ABDโli ลirketler yaลadฤฑ. Seรงim รถncesi konuลmalarฤฑnda da olduฤu gibi ABDโde istihdam yaratmak iรงin elinden geleni yapacaฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklayan Trump baลta Meksika olmak รผzere ABD dฤฑลฤฑnda yatฤฑrฤฑm yapan ABDโli ลirketleri masaya yatฤฑrdฤฑ.
ฤฐlk etapta Ford ve Carrier gibi ลirketleri Twitter รผzerinden aฤฤฑr bir dille eleลtiren Trump, Meksikaโya yรถnelen yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ gรผmrรผk vergileriyle tehdit etti. ฤฐlk bakฤฑลta anlamsฤฑz bir รงฤฑkฤฑล gibi gรถrรผnen bu mesajlar zamanla etkisini gรถsterdi ve Trumpโtan fฤฑrรงa yiyen hemen her ABDโli ลirket yeni baลkanla arayฤฑ dรผzeltmek iรงin ABDโye yรถnelik istihdam ve yatฤฑrฤฑm duyurusu yapmaya baลladฤฑ. Twitter รผzerinden uyguladฤฑฤฤฑ yatฤฑrฤฑm baskฤฑsฤฑnฤฑn etkili olduฤunu gรถren Trump, ABDโli ลirketlerin yanฤฑ sฤฑra yabancฤฑ ลirketlere de sataลmaya baลladฤฑ.
Bunun ilk kurbanlarฤฑ olan Toyota ve FiatChrysler da Trumpโฤฑn sosyal medya baskฤฑsฤฑ รผzerine milyar dolarlฤฑk yatฤฑrฤฑm sรถzรผ vermek zorunda kaldฤฑ. Bu arada bazฤฑ ลirketler Trumpโฤฑn hฤฑลmฤฑna uฤramadan da harekete geรงmeye baลladฤฑ. ABDโli Amazon gelecek 18 ay iรงin 100 bin yeni istihdam sรถzรผ verdi.
TฤฐCARET SAVAลLARI รLKELERฤฐ KORKUTUYOR
* Trumpโฤฑn ลu an yerli ve yabancฤฑ ลirketlere uyguladฤฑฤฤฑ dayatmacฤฑ politikalarฤฑnฤฑ baลkan olduktan sonra รผlkelere uygulamasฤฑndan endiลe ediliyor.
* ABDโnin yeni baลkanฤฑnฤฑn bunu yapmasฤฑ halinde รถncelikle dรผnya รงapฤฑnda ekonomiye yรถnelik korumacฤฑ politikalarฤฑn baลlayacaฤฤฑ belirtiliyor.
* Trumpโฤฑn ABDโyi korumacฤฑ ekonomi politikalarฤฑna ฤฑsrarla devam etmesi halinde ise ABDโye karลฤฑ ekonomi cephelerinin
oluลturulmasฤฑ gรผndeme gelecek.(Bloomberg)







