TSMC uyardı: Çip sektöründe kriz derinleşiyor çöküş yakın

TSMC uyardı: Çip sektöründe kriz derinleşiyor çöküş yakın

Yonga üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company(TSMC), yapay zekâdaki patlamanın küresel ekonomik sıkıntıları ve Çin'in geciken toparlanmasını telafi edememesi nedeniyle yarı iletkenlerde derinleşen bir çöküş uyarısında bulundu.

A+A-

Tayvanlı şirket Perşembe günü yatırımcılara yaptığı açıklamada, TSMC'nin 2023 gelirinin üç ay önce tahmin ettiği yüzde 5'in altında değil, yüzde 10 oranında düşmesini beklediğini söyledi. Bu da yılın ikinci yarısında 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 15'lik bir gelir düşüşü anlamına geliyor.

CEO CC Wei "Üç ay önce muhtemelen daha iyimserdik ama şimdi değiliz. Çin ekonomisinin toparlanması düşündüğümüzden daha zayıf, bu nedenle nihai pazar talebi beklediğimiz gibi değil" dedi ve ekledi: "Çok iyi bir yapay zeka nihai pazar talebine sahip olmamıza rağmen, bu [zayıflığı] dengelemek için yeterli değil."

Uyarı, ChatGPT gibi üretken yapay zeka hizmetlerinin arkasındaki büyük dil modellerinin büyümesinin, veri merkezleri için üst düzey işlemcilere olan ihtiyacı artırdığı ve TSMC'nin yapay zeka işlemcisi işinde patlama yaşayan Nvidia için çip ürettiği bir dönemde geldi.

TSMC, yapay zeka ile ilgili işlemcilere yönelik talepteki keskin artışın kapasite sıkıntısına yol açtığını söyledi. Üst düzey paketleme kapasitesini iki katına çıkararak bu sorunu çözecek olsa da, sorunun muhtemelen önümüzdeki yılın sonuna kadar devam edeceğini ekledi.

Üretken yapay zekadan gelen güçlü talebin "sadece uzun vadeli büyümeye olan inancımızı güçlendirdiğini" söyleyen Wei, yapay zeka ile ilgili işlemci işinin önümüzdeki birkaç yıl içinde yıllık yüzde 50'ye yakın bir oranda büyüyeceğini ve TSMC gelirinin mevcut yüzde 6'lık payını yüzde 10'a çıkaracağını sözlerine ekledi.

Ancak şirket bu yıl akıllı telefonlar, otomotiv ve endüstriyel uygulamalar için çipler gibi diğer tüm ürün segmentlerinin küçülmesini bekliyor.

Aşağı yönlü görünüm, TSMC ve fason üretim sektörünün daha geniş yarı iletken endüstrisinden daha düşük performans göstereceğini gösteriyor. TSMC yönetimi, daha geniş sektörün gelir düşüş hızının sadece yarısı kadar daralmasını bekliyor. Şirket, geçmiş yılların çoğunda sektördeki büyümeyi geride bırakmıştı.

İkinci çeyrekte TSMC'nin net kârı yıllık %23,4 düşüşle 181,8 milyar NT$'a (5,85 milyar ABD$) geriledi. Maliyet kontrolleri ve olumlu döviz kuru, TSMC'nin fabrikalarının çoğuna sahip olduğu Tayvan'daki düşük kapasite kullanımını ve yüksek elektrik maliyetlerini kısmen dengelediği için düşüş analistlerin beklediğinden daha az oldu.

Bununla birlikte, yüksek hizmet fiyatları, en yeni süreç teknolojisinin devam eden yükselişi ve denizaşırı genişleme, yılın ilerleyen dönemlerinde karlılığı daha belirgin bir şekilde etkileyecektir. TSMC Başkanı Mark Liu, TSMC'nin Haziran çeyreğinde 2,2 puan düşen brüt kar marjının yılın ilerleyen dönemlerinde 3 ila 4 puan azalmasının beklendiğini söyledi.

Şirket ayrıca ABD'deki üretim kapasitesine yaptığı 40 milyar ABD doları tutarındaki yatırımla ilgili olarak da zorluklarla karşı karşıya. Liu, TSMC'nin Arizona'da inşa etmekte olduğu fabrikada seri üretime başlanmasının 2025 yılına kadar erteleneceğini ve bunun da ABD Başkanı Joe Biden'ın yerli çip üretimini artırma ve tedarik zincirlerini daha güvenli hale getirme çabalarını engelleyeceğini söyledi.

Liu, "En gelişmiş ekipmanı kullanma konusunda kritik bir aşamaya giriyoruz," dedi. "Ancak kalifiye eleman sıkıntısı nedeniyle zorluklarla karşılaşıyoruz." Şirket, ABD'li teknisyenleri eğitmek üzere Tayvan'dan daha fazla personel gönderdi.

Bu haber toplam 638 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler