TSMC'nin zayıf satışları hisselerinde sert düşüşe yol açtı

TSMC'nin zayıf satışları hisselerinde sert düşüşe yol açtı

Dünyanın önde gelen teknoloji üreticileriden TSMC, gelir görünümünü düşürdükten sonra hisseleri %3'ten fazla değer kaybetti.

A+A-

Tayvanlı TSMC'nin hisseleri, dünyanın en büyük sözleşmeli yonga üreticisinin 2023 satışlarında %10'luk bir düşüşe işaret etmesi ve Arizona'daki ilk tesisinde gelecek yıl başlaması beklenen üretimin erteleneceğini söylemesinin ardından Cuma günü %3'ten fazla değer kaybetti.

Erken ticarette, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd'nin hisseleri daha geniş endeksteki %1,65'lik düşüşün altında performans gösterdi.

Perşembe günü TSMC, küresel ekonomik sıkıntıların otomobillerden cep telefonlarına kadar her şeyde kullanılan çiplere olan talebi olumsuz etkilemesi nedeniyle ikinci çeyrek net kârında %23,3'lük bir düşüş bildirdi - 2019'un ikinci çeyreğinden bu yana çeyreklik kârında yıllık bazda ilk düşüş.

Counterpoint Research'te yardımcı direktör olan Brady Wang "TSMC'nin 2Ç 2023 kazançları karışık sinyaller gönderdi. Şirketin azalan geliri ve kârı hayal kırıklığı yaratırken, uzun vadeli büyüme beklentileri cesaret verici olmaya devam ediyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Makroekonomik zorluklara rağmen TSMC'nin uzun vadeli görünümü, 5G ve yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) gibi mega trendlerin desteğiyle güçlü kalmaya devam ediyor."

TSMC küresel genişlemesini hızlandırırken, şirket Arizona'daki ilk fabrikasında üretimin uzman işçi sıkıntısı nedeniyle 2025 yılına kadar erteleneceğini söyledi.

Şirketin Haziran'da sona eren çeyrekte elde ettiği 181,8 milyar T$ (5,85 milyar $) kazanç yine de tahminleri aştı ve analistler tüm yıl gelirleri için revizyonun beklendiğini söyledi.

Goldman Sachs bir araştırma notunda, "Bize göre, envanter düzeltme döngüsü 4Ç23'te sona ereceğinden ve TSMC'yi 2024'te güçlü bir büyüme görünümü için iyi konumlanmış gördüğümüzden, gelir kılavuzundaki aşağı yönlü revizyon TSMC için son kesinti olabilir" dedi ve ekledi:

"ABD'deki genişleme gecikmesinin yatırımcılar tarafından da beklendiğine inanıyoruz."

Diğer analistler de, kısmen şu anda gelirin yaklaşık %6'sına katkıda bulunan yapay zekaya (AI) yönelik güçlü talep sayesinde TSMC konusunda iyimserdi.

Citi Research analistleri bir notta, "Yapay zeka çipi üretimindeki lider konumu sayesinde 2024'e kadar sağlam bir görünüm bekliyoruz" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler