Nvidia hisseleri uçtu bir günde servetine 7 milyar dolar ekledi

Nvidia hisseleri uçtu bir günde servetine 7 milyar dolar ekledi

Nvidia CEO'su Jensen Huang, yapay zeka çılgınlığının çip üreticisinin hisselerini tarihteki en büyük 1 günlük piyasa değeri kazancına götürmesinin ardından net servetine 7 milyar dolar ekledi.

A+A-

Nvidia CEO'su Jensen Huang, 1993 yılında kurucu ortağı olduğu yonga üreticisinin hisselerinin bir günde piyasa değerindeki en büyük artışı kaydetmesinin ardından bugün düne göre çok daha zengin.

Nvidia hisseleri, şirketin üretken yapay zeka konusundaki heyecanının şirket için büyük gelir kazançlarına dönüştüğünü gösteren gişe rekorları kıran bir kazanç raporu yayınlamasının ardından %29'a kadar yükseldi ve değerine 200 milyar dolardan fazla değer kattı.

Huang'ın 86,9 milyon Nvidia hissesine ya da şirketin yaklaşık %3,5'ine doğrudan sahip olması, Perşembe günkü büyük rallinin net değerine yaklaşık 6,8 milyar dolar eklediği anlamına geliyor. Huang'ın sahiplik payı Nvidia'nın 2023 yıllık raporunda listelendi.

Bloomberg'in verilerine göre Huang'ın toplam net serveti 34 milyar doları aşacak ve Perşembe günkü artış da dahil edildiğinde yılbaşından bu yana elde ettiği kazanç yaklaşık 20 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

OpenAI'nin ChatGPT'si ve Alphabet'in Bard sohbet robotunun arkasındaki güce aç teknolojiyi çalıştırmaya yardımcı olan önemli bir yonga seti üreten Nvidia, ikinci çeyrek gelir beklentisini 11 milyar dolara çıkararak Wall Street'in sadece 7 milyar dolarlık tahminlerinin %50'den fazla üzerine çıktı.

Wedbush analisti Dan Ives Perşembe günü yayınladığı bir notta, "Teknoloji hisselerini ve büyük sermayeyi takip ettiğimiz 22 yıl boyunca, büyük sermayeli bir teknoloji isminde bu büyüklükte bir rehberlik aralığını ASLA görmedik ve bu nedenle yapay zekadan para kazanmanın... iyi bir şekilde devam ettiği tezimize işaret ediyor" dedi.

Huang, devam eden yapay zeka çılgınlığı nedeniyle bu yıl büyük servet artışları gören tek milyarder değil; Alphabet'in kurucu ortakları Sergey Brin ve Larry Page, kısmen kendi yapay zeka planları sayesinde Google'ın hisselerindeki yükselişin ortasında bu yıl net değerlerine sırasıyla 25 milyar dolar ve 27 milyar dolar eklediler.

Huang, Nvidia'yı 1999'da dot-com balonunun zirvesinde 626 milyon dolar değerinde halka açtı, tam da şirketi bilgisayarlarda ve video oyunlarında kullanılmak üzere ilk grafik işlemci birimini piyasaya sürerken. O zamandan bu yana Nvidia'nın hisse senedi fiyatı, bölünmeye göre düzeltilmiş bazda %152,766 değer kazanarak piyasa değerini 1 trilyon doların biraz altına gönderdi.

İlgili Haberler