Tรผpraล 2021 yฤฑlฤฑnฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤine iliลkin finansal sonuรงlarฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Buna gรถre, Tรผpraล, yฤฑlฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤinde yรผzde 96โlฤฑk kapasite kullanฤฑmฤฑyla 6,9 milyon ton รผretim ve 8 milyon ton satฤฑล gerรงekleลtirdi. Tรผpraลโฤฑn รผรงรผncรผ รงeyrek cirosu 41 milyar TL olarak gerรงekleลirken, 9 aylฤฑk toplam cirosu 95 milyar TL oldu.
Enerji verimliliฤine yรถnelik yatฤฑrฤฑmlar
Modernizasyon ve enerji verimliliฤine yรถnelik yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ sรผrdรผren Tรผpraล, 2021 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk dokuz ayฤฑnda da yรผzde 55โi sรผrdรผrรผlebilirlik hedefine yรถnelik olmak รผzere toplam 888 milyon TLโlik yatฤฑrฤฑm harcamasฤฑ gerรงekleลtirdi. ลirket, ayrฤฑca sรถz konusu dรถnemde 20 milyon tonluk satฤฑล yaptฤฑ.
Yฤฑlฤฑn รผรงรผncรผ รผรง aylฤฑk dรถneminde, OPEC+ รผlkelerinin arz kontrolรผ konusundaki kararlฤฑ tutumlarฤฑ ve petrol รผrรผnlerine olan talebin artmaya devam etmesiyle yรผkselen Brent ham petrol fiyatฤฑ, haziran ayฤฑ sonu itibarฤฑyla geldiฤi varil baลฤฑna 76,2 dolar seviyesinden eylรผl sonu itibarฤฑyla varil baลฤฑna 78,8 dolar seviyesine yรผkseldi.
Petrol รผrรผnlerine olan talep yรผkseldi
Kรผresel รงapta hem yaz sezonun etkisi, hem de artan mobiliteyle birlikte petrol รผrรผnlerine olan talep yรผkselirken, รถzellikle Amerikaโdaki Ida kasฤฑrgasฤฑnฤฑn etkisiyle birlikte arzฤฑn kฤฑsฤฑtlฤฑ kalmasฤฑ kรผresel benzin stoklarฤฑndaki dรผลรผลรผ devam ettirdi ve benzin รผrรผn marjlarฤฑ son beล yฤฑlฤฑn zirvesine yรผkseldi.
Yรผkselen sanayi faaliyetleri ve yaz sezonuyla beraber motorin ve jet yakฤฑtฤฑna olan talep de artarken, รผรงรผncรผ รงeyrekte orta distilat รผrรผn marjlarฤฑnda gรผรงlรผ bir toparlanma gรถzlemlendi.
Tรผpraลโฤฑn รผrรผn marjlarฤฑnda yรผkseliล
Tรผpraล, รผrรผn marjlarฤฑndaki yรผkseliล, yurt iรงi ve uluslararasฤฑ satฤฑลlarฤฑndaki gรผรงlรผ seyir sonucunda artan faaliyet kรขrฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra Brent ham petrol fiyatฤฑnda devam eden yรผkseliลe baฤlฤฑ oluลan stok kรขrฤฑnฤฑn da desteฤiyle รผรงรผncรผ รงeyrekte 1,2 milyar TL vergi รถncesi kรขr kaydetti. ลirketin 2021 yฤฑlฤฑ ilk dokuz ayฤฑndaki vergi รถncesi kรขrฤฑ ise 1,5 milyar TL olarak gerรงekleลti.
Disiplinli ve etkin finansman politikalarฤฑ ve iyileลmeye devam eden faaliyet kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑyla gรผรงlรผ bilanรงo korunurken, rasyolar bakฤฑmฤฑndan da pandemi รถncesi dรถnem performansฤฑna yaklaลฤฑldฤฑ.
ฤฐnsan kaynaฤฤฑ ve kรผresel rekabet gรผcรผ
Aรงฤฑklamada ayrฤฑca, “Tรผpraล, Tรผrkiye’nin akaryakฤฑt ihtiyacฤฑnฤฑ karลฤฑlama gรถrevini emniyetli iลletme anlayฤฑลฤฑyla, hiรงbir aksamaya fฤฑrsat vermeden yerine getirmeye, yetkin insan kaynaฤฤฑ ve kรผresel rekabet gรผcรผyle hissedarlarฤฑ, iล ortaklarฤฑ ve รผlkemiz iรงin katma deฤer oluลturmaya devam edecektir.” ifadeleri yer aldฤฑ.







