Tรผrkiye’nin makroekonomik ve siyasi ortamฤฑ ciddi zorluklarla dolu. รlke kรถtรผleลen bir ekonomi, yรผkselen enflasyon ve geleneksel olmayan politikalarla uฤraลฤฑyor.
Bu durum uluslararasฤฑ piyasalarฤฑ ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ alarma geรงirdi. Cumhurbaลkanฤฑ Tayyip Erdoฤan‘ฤฑn uzun sรผredir devam eden alฤฑลฤฑlmadฤฑk politikalarฤฑ Lira ve รผlke ekonomisi รผzerindeki belirsizliฤi arttฤฑrdฤฑ.
Ekonomik รงalkantฤฑlarฤฑn ortasฤฑnda Tรผrkiye’de ilginรง bir eฤilim daha ortaya รงฤฑktฤฑ. Bitcoin, popรผler bir kripto olarak รผlkede yรผksek prim yapฤฑyor. Tรผrk Lirasฤฑ’nฤฑn zayฤฑflayan deฤeri ve geleneksel finansal sistemin istikrarฤฑna iliลkin endiลeler, birรงok kiลiyi alternatif bir deฤer deposu olarak Bitcoin’e yรถnelmeye itti.
Kripto influencer ve yatฤฑrฤฑmcฤฑsฤฑ Luke Broyles, Bitcoin’in tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesine รงฤฑkmadฤฑฤฤฑnฤฑ ancak Tรผrkiye’nin yerel para biriminin dรผลtรผฤรผnรผ belirterek bu eฤilimin altฤฑnฤฑ รงizdi. Arjantin’de geรงen ay gรถrรผlen geliลmenin de Bitcoin iรงin yeni bir zirveye yol aรงtฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. Bunun nedeni, bรผyรผk รถlรงรผde, yerel para biriminin รถnemli รถlรงรผde devalรผe edilmesiydi.
Sonuรง olarak, Tether gibi sabit coinler bรถlgede hฤฑzla yayฤฑldฤฑ. Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan’ฤฑn yeniden seรงilmesini takip eden ay iรงinde BeInCrypto da para birimindeki bozulmayฤฑ rapor etti. Yerel para biriminin keskin dรผลรผลรผ Tรผrkiye’nin ekonomik sorunlarฤฑnฤฑ daha da kรถtรผleลtiriyor รงรผnkรผ son on yฤฑlda deฤerinin %90’ฤฑndan fazlasฤฑnฤฑ kaybetti.







