AB heyetinin Ankara ziyaretinde koltuk-gate krizi eลliฤinde Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan’la gรถrรผลen ve ardฤฑndan telefon diplomasisini devam ettiren Avrupa Komisyonu Baลkanฤฑ Ursula von der Leyen, AB zirvesi รถncesi Berlin’i ziyaret ederek Almanya Baลbakanฤฑ Angela Merkel ile gรถrรผลtรผ.
Aynฤฑ zamanda Almanya’nฤฑn eski Savunma Bakanฤฑ olan Von der Leyen, Berlin’de yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamalarda, AB ile Tรผrkiye arasฤฑnda Gรผmrรผk Birliฤi anlaลmasฤฑ ile sฤฑฤฤฑnmacฤฑ anlaลmasฤฑnฤฑn gรผncellenmesi iรงin gรถrรผลmeler yรผrรผtmek gerektiฤine vurgu yaptฤฑ.
Hem Gรผmrรผk Birliฤi anlaลmasฤฑnฤฑn hem de 5. yฤฑlฤฑnฤฑ dolduran 18 Mart 2016 Mutabakatฤฑโnฤฑn gรผncellenmesinin AB zirvesinin gรผndeminde yer aldฤฑฤฤฑnฤฑ aktaran Komisyon Baลkanฤฑ, “3.7 milyon Suriyeli sฤฑฤฤฑnmacฤฑnฤฑn yaลadฤฑฤฤฑ, bazฤฑnฤฑn 10 yฤฑldฤฑr bulunduฤu Tรผrkiye’yi desteklemeye devam etmemiz รถnemli” diyerek ekledi:
“Geรงmiลte olduฤu kadar akut insani yardฤฑma ihtiyacฤฑmฤฑz olmayacak, ancak insanlarฤฑn bir perspektife sahip olmasฤฑ gerekiyor.”
Merkel de “AB-Tรผrkiye anlaลmasฤฑnฤฑn รถnemli olduฤuna, daha da geliลtirilmesi gerektiฤine inanฤฑyorum” diyerek ‘Tรผrkiye’nin bulunduฤu taahhรผtler karลฤฑlฤฑฤฤฑnda AB’nin desteฤini hak ettiฤini’ dile getirdi.
ลansรถlye, Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan ile mรผzakere ederek mimarฤฑ olduฤu 18 Mart Mutabakatฤฑโnฤฑn devamฤฑ iรงin Tรผrkiye ile kรถprรผlerin atฤฑlmamasฤฑ gerektiฤinin AB’deki en sฤฑkฤฑ savunucusu.







