Tรผrkiye’de gฤฑda enflasyonu, kรผresel gฤฑda enflasyonundan Nisan ayฤฑnda rekor negatif ayrฤฑลma yaลadฤฑ.
FAO verilerine gรถre kรผresel gฤฑda fiyatlarฤฑ Nisan ayฤฑnda bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 29,81 artฤฑล kaydetti. Bรถylelikle Mart ayฤฑnda kaydedilen yรผzde 33,94’lรผk rekor seviyeden bir miktar geri รงekilme yaลandฤฑ.
FAO Baล Ekonomisti Maximo Torero Cullen, “Endeksteki hafif dรผลรผล รถzellikle dรผลรผk gelirli ve gฤฑda sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ รงeken รผlkeler iรงin memnuniyet verici olabilir ancak gฤฑda fiyatlarฤฑnฤฑn hala son dรถnemdeki zirveye yakฤฑn seyretmesi piyasada devam eden sฤฑkฤฑlฤฑฤฤฑ yansฤฑtฤฑyor ve kฤฑrฤฑlgan รผlkelerde kรผresel gฤฑda gรผvenliฤine dair zorluk teลkil ediyor” dedi.
Kรผresel gฤฑda enflasyonu ile Tรผrkiye’de yaลanan gฤฑda enflasyonu karลฤฑlaลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnda, Tรผrkiye aleyhine makasฤฑn rekor seviyeye รงฤฑktฤฑฤฤฑ gรถrรผldรผ.
Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu verilerine gรถre Nisan ayฤฑnda Tรผrkiye’de yฤฑllฤฑk gฤฑda enflasyonu yรผzde 90,8 olarak gerรงekleลti. Bรถylelikle Tรผrkiye’de gฤฑda enflasyonu kรผresel gฤฑda enflasyonun 61 puan รผzerinde yer aldฤฑ.
Tรผrkiye gฤฑda enflasyonu ile kรผresel gฤฑda enflasyonu makasฤฑ son Aralฤฑk ayฤฑnda aรงฤฑlmaya baลlamฤฑลtฤฑ.ย
Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) Nisan’da yรผzde 70’e varan enflasyonla ilgili deฤerlendirmesinde de artan gฤฑda fiyatlarฤฑna dikkat รงekmiลti.
Deฤerlendirmede uluslararasฤฑ emtia fiyatlarฤฑ ile tedarik sorunlarฤฑnฤฑn tรผketici fiyatlarฤฑ รผzerinde baskฤฑ oluลturmaya devam ettiฤi, bu dรถnemde tรผketici yฤฑllฤฑk enflasyonundaki artฤฑลฤฑn alt gruplar geneline yayฤฑlฤฑrken bu geliลmeye en belirgin katkฤฑnฤฑn baลta gฤฑda olmak รผzere enerji ve hizmet gruplarฤฑndan geldiฤi belirtildi.
Gฤฑda grubunda yฤฑllฤฑk enflasyondaki yรผkseliลin alt kalemler genelinde devam ettiฤi, bir รถnceki ay yataya yakฤฑn seyreden taze meyve ve sebze fiyatlarฤฑnฤฑn bu dรถnemde yรผksek artฤฑล sergilediฤi vurgulandฤฑ.







