Rusya โ Ukrayna Savaลฤฑโnda bir yฤฑl geride kalฤฑrken Batฤฑ, Moskova yรถnetimine yรถnelik yaptฤฑrฤฑmlarda รงeperi geniลletme sinyali verdi. Aralarฤฑnda Tรผrkiyeโnin de bulunduฤu รงevre ekonomilerden Rusyaโya yapฤฑlan ihracatฤฑ mercek altฤฑna alan AB, baskฤฑlarฤฑnฤฑ artฤฑrmaya hazฤฑrlanฤฑrken ilk sinyali ABโli olmayan TIRโlara Belarus sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑ kapatarak verdi.
Tรผrkiyeโnin Rusyaโya ihracatฤฑ geรงen yฤฑl yรผzde 43 artฤฑลla 7,6 milyar dolara ulaลtฤฑ. Yฤฑlฤฑn sonunda Tรผrkiyeโnin en bรผyรผk sekizinci ihracat pazarฤฑ olarak listede yer bulan Rusya, bu yฤฑlฤฑn ilk iki ayฤฑnda ise beลinci sฤฑraya kadar yรผkseldi. EKONOMฤฐ gazetesine konuลan iล dรผnyasฤฑ temsilcileri, Tรผrkiyeโnin Rusyaโya artan ihracatฤฑnฤฑn dikkat รงektiฤini, bunun sonucu olarak baskฤฑlarฤฑn artabileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundular.
Zeytinoฤlu: Baskฤฑ gelecektir
รncelikle Polonyaโnฤฑn ABโli olmayan nakliyecilere Belarus sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑ kapatmasฤฑnฤฑ deฤerlendiren ฤฐktisadi Kalkฤฑnma Vakfฤฑ (ฤฐKV) Baลkanฤฑ Ayhan Zeytinoฤlu Polonyaโnฤฑn Tรผrkiye ile iyi iliลkilerine dikkati รงekerek uygulamanฤฑn Tรผrkiyeโyi deฤil, Belarusโu sฤฑkฤฑลtฤฑrmak iรงin gรผndeme geldiฤi gรถrรผลรผnรผ dile getirdi. Tรผrk nakliyecilerin alternatif gรผzergahlar รผzerinde รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ aktaran Zeytinoฤlu, โOrta ve uzun vadede AB bize, โรok destek veriyorsunuz, biraz dikkat edinโ diyecektirโ ifadelerini kullandฤฑ.
ekonomim.com’un haberine gรถre Tรผrkiyeโnin Rusyaโya yaptฤฑฤฤฑ ihracatta ciddi bir artฤฑล olduฤunu vurgulayan Zeytinoฤlu Rusyaโnฤฑn รงok sฤฑsa bir sรผrede Tรผrkiyeโnin beลinci bรผyรผk ihracat pazarฤฑ haline geldiฤini belirterek โBunun birilerinin dikkatini รงekmemesi mรผmkรผn deฤil. Bize de baskฤฑ gelecektir, bu kaรงฤฑnฤฑlmazโ dedi. Zeytinoฤlu sรถzleri ลรถyle sรผrdรผrdรผ: โAncak biz Rusyaโya aฤฤฑrlฤฑklฤฑ olarak gฤฑda sattฤฑฤฤฑmฤฑz iรงin daha fazla bรผyรผme ลansฤฑmฤฑz yok. Tabii bunun yanฤฑnda biz Rusyaโdan 30-40 milyar dolarlฤฑk enerji alฤฑyoruz. Dolayฤฑsฤฑyla Rusyaโya baฤฤฑmlฤฑ olduฤumuzu Batฤฑโya sรถylรผyoruz. Bu nedenle ticareti de ofset etmeye รงalฤฑลฤฑyoruz.โ
รetin: Dikkatli olmak gerekiyor
DEฤฐK Tรผrkiye-Avrasya ฤฐล Konseyleri Baลkanฤฑ Ruลen รetin ise EKONOMฤฐโye yaptฤฑฤฤฑ deฤerlendirmede Tรผrkiyeโnin รงeลitli kesimler tarafฤฑndan Rusya konusunda sฤฑkฤฑลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Baลta AB ve NATO Batฤฑโnฤฑn mรผeyyideleri daha da artฤฑrฤฑp zorlaลtฤฑrmaya รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ ifade eden รetin, โHatta Tรผrkiyeโyi de [yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn] iรงine almaya รงalฤฑลฤฑyorlarโ dedi.
Batฤฑnฤฑn bu tutumuna karลฤฑn Tรผrkiyeโnin oldukรงa baลarฤฑlฤฑ bir politika izlediฤini savunan รetin, โฤฐki tarafa da mรผmkรผn olduฤu kadar eลit mesafede gitmeye รงalฤฑลฤฑyoruz. O yรผzden biraz daha iyi gรถrรผnรผyor durum. Batฤฑ, รถdemeler konusunda birtakฤฑm zorluklar รงฤฑkarmฤฑลtฤฑ, ama sistem yine de bir ลekilde รงรถzรผlรผyor. O kฤฑsmฤฑ aลabiliyoruz. Ama dikkatli olmak gerekiyor. รdemeler ve bankalarla ilgili yeni mรผeyyideler gelebilir, bu bir tahmin. Dikkatli olmak lazฤฑm. Ancak politikamฤฑzฤฑ biz bu ลekilde sรผrdรผrmeliyizโ ลeklinde konuลtu.
Fayat: Batฤฑlฤฑ iล insanlarฤฑ farklฤฑ dรผลรผnรผyor
Tรผrkiyeโnin Rusyaโya en รถnemli ihracat kalemlerinden biri hazฤฑr giyim ve bu alandaki en yetkin isimlerden biri de TOBB Hazฤฑr Giyim ve Konfeksiyon Sektรถrรผ Meclis Baลkanฤฑ ลeref Fayat. Tรผrkiyeโnin bugรผne kadar hem AB hem de ABDโnin yaptฤฑrฤฑmlarฤฑna katฤฑlmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Fayat, daha da รถnemlisi bu durumu her iki tarafฤฑn da kabul ettiฤine dikkat รงekti. Ancak Fayat โticarete aracฤฑlฤฑk etmeโ konusuna Batฤฑโdan รถnemli itirazlar geldiฤini kaydetti. Zaman zaman Batฤฑlฤฑ รผst dรผzey yetkililerin Tรผrkiyeโde temaslarda bulunduฤunu hatฤฑrlatan Fayat, โSavaลฤฑn uzamasฤฑnฤฑn hem Ukraynaโya hem de ABโye ciddi etkileri var, tฤฑpkฤฑ Rusyaโya olduฤu gibi. Aslฤฑnda ABโde siyasiler Rusya ile ticarette รงok katฤฑ olsalar da Batฤฑlฤฑ ลirketler daha farklฤฑ dรผลรผnรผyorlar, bunu bir ลekilde aลmak istiyorlar. Dolayฤฑsฤฑyla ara sฤฑra itiraz etseler de bu ticaretin fiลini tam olarak รงekemeyecekler. รรผnkรผ AB iรงin, Tรผrkiyeโden baลka hem Rusya hem de Ukrayna ile oturup konuลabilecek baลka รผlke kalmadฤฑโ gรถrรผลรผnรผ paylaลtฤฑ.
Alฤฑลkanlฤฑklarฤฑ deฤiลen Rus tรผketici harcamalarda frene basฤฑyor
Savaลฤฑn baลlarฤฑnda Rusyaโdan รงฤฑkan bazฤฑ yabancฤฑ markalarฤฑn yerini Tรผrk markalarฤฑn aldฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan Fayat, savaลฤฑn uzamasฤฑyla Rusyaโdaki tรผketici alฤฑลkanlฤฑklarฤฑnฤฑn da deฤiลtiฤini kaydetti. Rus vatandaลlarฤฑn harcamalarda frene bastฤฑklarฤฑnฤฑ anlatan Fayat โRusyaโdan sipariลlerde gรถzle gรถrรผlรผr dรผลรผลler sรถz konusuโ diye konuลtu. Kayฤฑtlฤฑ ihracat rakamlarฤฑna gรถre Rusya ve Ukraynaโya hazฤฑr giyim ihracatฤฑ 300 milyon dolar seviyesinde olsa da ticaretin รงok ciddi kฤฑsmฤฑ yolcu beraberi olduฤu iรงin, bu iki รผlkeye gerรงek ihracatฤฑn 2 milyar dolar seviyesinde olduฤu tahmin ediliyor.







