Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ Savunma Sanayii Baลkanฤฑ ฤฐsmail Demir, uydu teknolojilerindeki รงeลitli kabiliyetlerin birleลtirildiฤi bir uydu ลirketinin yakฤฑn zamanda hayata geรงirileceฤini bildirdi.
Demir, ฤฐstanbul รniversitesi ฤฐktisat Fakรผltesi, Hukuk Fakรผltesi ve Gรถzlemevi Uygulama ve Araลtฤฑrma Merkezi iล birliฤi ile gerรงekleลtirilen 1. Uzay Ekonomisi, Uzay Hukuku ve Uzay Bilimleri Sempozyumu’nda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, Tรผrkiye’nin Milli Uzay Programฤฑ’nฤฑn bu alandaki hedeflerin bรผyรผtรผldรผฤรผnรผn gรถstergesi olduฤunu sรถyledi.
Uzayฤฑ hedefleyen teknoloji geliลiminin รงok รถnemli olduฤunu vurgulayan Demir, savunma sanayisi ekosisteminin de bu alanda ihtiyaรง duyulan altyapฤฑlarฤฑ geliลtirdiฤini ifade etti.
Demir, gรถkbilim seviyesinde baลlayan รงalฤฑลmalarฤฑn yayฤฑn, haberleลme, gรถzetleme uydularฤฑyla devam ettiฤini ve sรผreรงte belirli bir yerlilik oranฤฑnฤฑn yakalanmasฤฑna yรถnelik รงalฤฑลmalarฤฑ sรผrdรผrdรผklerini belirterek, “Bugรผn artฤฑk uydu konusunda belirli yetkinliklerimizin olduฤunu, bunun daha da geliลtirileceฤini sรถylemek yanlฤฑล olmaz. Uzaya eriลim aรงฤฑsฤฑndan itki teknolojileri รงalฤฑลmalarฤฑ savunma sanayisi ekosisteminde yer almakta. รeลitli รผrรผnlere uzay tarihรงesi kazandฤฑrmak, uzayla ilgili parametreleri dรผลรผnmek bu anlamda bilimsel รงalฤฑลmalar yapmak da bir sรผredir devam eden รงalฤฑลmalar arasฤฑnda yer alฤฑyor.” dedi.
“Bu yolculuk, Tรผrkiye’nin yolculuฤu”
Uzaya รงฤฑkmadan bu alanda kabiliyetler kazanmanฤฑn รงok da kolay olmadฤฑฤฤฑna iลaret eden Demir, baลta fฤฑrlatma teknolojileri olmak รผzere, optik, gรผdรผm, รงeลitli malzeme teknolojileri, yรผksek hฤฑzla atmosfere giriล, atmosferden รงฤฑkฤฑล, uzay dinamiฤi, uzay meteorolojisi gibi konularฤฑnฤฑn gรผndemlerinde olduฤunu dile getirdi.
“Bu yolculuk Tรผrkiye’nin yolculuฤu” ifadesini kullanan ฤฐsmail Demir, ortaya kendini ispatlamฤฑล teknolojiler konulmasฤฑnฤฑn da amaรงlardan biri olduฤunu anlattฤฑ.
Demir, uzay konusunda tecrรผbe edinilmemesi, tarihรงe kazanฤฑlmamasฤฑ halinde baลkalarฤฑnฤฑn sรถylediฤini dinlemekten ve onlarฤฑn izinden gitmekten baลka รงare kalmayabildiฤini belirterek, bu aรงฤฑdan regรผlasyon anlamฤฑnda uzay hukuku รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑn da รถnemli olduฤunu sรถyledi.
Tรผrkiye Uzay Ajansฤฑnฤฑn uzay projelerinin hamiliฤini yaptฤฑฤฤฑnฤฑ anฤฑmsatan Demir, ROKETSAN, DeltaV gibi ลirketlerin fฤฑrlatma teknolojileri alanฤฑnda รงalฤฑลmalar yรผrรผteceฤini, TรBฤฐTAK UZAY, TรRKSAT, TUSAล ve benzeri ลirketlerin de diฤer faaliyetleri yรผrรผtmeye devam edeceklerini bildirdi. Demir, “Uydu konusunda da Tรผrkiye รถnemli bir giriลime yakฤฑn zamanda imza atฤฑyor olacak. Bir uydu ลirketimiz, รงeลitli kabiliyetleri olan ลirketlerin birleลmesiyle oluลacak. Uydu, optik, uzay hukuku, uzay meteorolojisi, uzay dinamiฤi, uzay malzemesi gibi bir dizi konu var. Bunlarฤฑn da paralelinde Tรผrkiye’deki รผniversiteler ve araลtฤฑrma merkezleri tarafฤฑndan yรผrรผtรผlmesini bekliyoruz.” diye konuลtu.
ฤฐsmail Demir, Baลkanlฤฑk olarak bu yolculuฤa katkฤฑ verecek tรผm faaliyetlere destek olacaklarฤฑnฤฑ ifade etti.
Astronot seรงimi yakฤฑnda baลlฤฑyor
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Mehmet Fatih Kacฤฑr da Milli Uzay Programฤฑ’na iliลkin bilgi verdi.
Kacฤฑr, 2023’te milli ve รถzgรผn teknolojiler kullanฤฑlarak Ay ile temasฤฑ gerรงekleลtirmeyi, 2028’de Ay’a yumuลak iniล yapmayฤฑ hedeflediklerini belirtti. Mehmet Fatih Kacฤฑr, “Programฤฑmฤฑzdaki bir diฤer รถnemli adฤฑm ilk Tรผrk astronotumuzu bir bilim misyonu รงerรงevesinde uzaya gรถndermek olacak. Astronot adaylarฤฑmฤฑzฤฑn seรงimine yakฤฑn bir vakitte baลlamayฤฑ planlฤฑyoruz.” dedi.







