Türkiye ve İsrail Avrupa'ya doğal gaz ihracatını görüşüyor

Türkiye ve İsrail Avrupa'ya doğal gaz ihracatını görüşüyor

Türk ve İsrailli yetkililer, iki ülke arasında yıllarca süren sürtüşmelerin ardından ekonomik bağları genişletme arayışları sürerken enerji işbirliği konusunda görüşmelerde bulundu.

A+A-

Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar Pazar günü İsrailli mevkidaşı Israel Katz ile yaptığı telefon görüşmesinde "doğal gaz da dâhil olmak üzere ikili ve bölgesel enerji işbirliği fırsatlarını" ele aldı.

Bayraktar sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada "Bakan Katz'ın daveti üzerine mümkün olan en kısa zamanda İsrail'i ziyaret edeceğim" dedi.

İki ülke, Gazze Şeridi açıklarındaki bir Akdeniz sahasından Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz ihraç etme fırsatlarını araştırıyor.

Recep Tayyip Erdoğan Temmuz ayında İsrail gazı için "Buradaki en sağlıklı proje doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasıdır" demişti.

Enerji görüşmeleri yakınlaşmayı yeniden canlandırabilecek olsa da Türkiye ve İsrail Filistin sorunu konusunda bölünmüş durumda. Ankara uzun süredir İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştirirken İsrail de Türkiye'yi Hamas militanlarını desteklemekle suçluyor. İlişkiler 2010 yılında İsrail'in Gazze'ye giden bir Türk filosuna düzenlediği baskının ardından dibe vurdu.

Türkiye son yıllarda ekonomisini güçlendirmek için İsrail ve Arap dünyası ile bağlarını yeniden kurmaya çalıştı. İki ülke Ağustos 2022'de tam diplomatik ilişkilere yeniden başladı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu sağlık nedenleriyle Temmuz ayında Türkiye ve Kıbrıs'a yapacağı ziyaretleri erteledi.

İlgili Haberler