Türkiye'den yaptırım uygulanan ürünlerin Rusya'ya geçişine engelleme

Türkiye'den yaptırım uygulanan ürünlerin Rusya'ya geçişine engelleme

Türkiye Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı ürünlerin Rusya'ya geçişini engellemeye başladı.

A+A-

Avrupa Birliği ve ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgali nedeniyle uygulanan tedbirleri desteklemeleri için müttefiklerine baskı yaparken Türkiye bu ay yaptırım uygulanan malların Rusya'ya geçişini aniden durdurdu.

Bloomberg'in haberine göre isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Türk yetkili, hükümetin yaptırımlara uygun olarak 1 Mart'tan itibaren bu tür malların Türkiye üzerinden transit geçişini durdurma talimatı verdiğini söyledi.

Türkiye üzerinden çalışan Moskova merkezli kapıdan kapıya nakliye, gümrükleme ve genel kargo şirketi Vendor Cargo'nun ortaklarından Ekaterina Lazutkina, "Türkiye'deki kargo gümrükleme sistemi çalışmayı durdurdu," dedi. Lazutkina, gümrük sisteminin artık Rusya'ya giden malları engellediğini söyledi.

Türkiye, Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki kişisel ilişkiden faydalanarak geçtiğimiz yıl Rus servetinin sığınaklarından biri ve mal tedariki için bir merkez olarak ortaya çıktı. Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı bir önceki yıl 5.8 milyar dolar iken 2022'de 9.3 milyar dolara yükseldi ve bu da ABD ve AB'nin Putin'e karşı birleşik bir cephe oluşturmakta karşılaştıkları zorlukları gösteriyor.

İstanbul merkezli gümrük komisyoncusu Subaşı'nın İcra Kurulu Başkanı Mustafa Boyacıoğlu, Türkiye'nin tutumunun AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletmesiyle bağlantılı olduğunu söyledi. Boyacıoğlu, resmi bir duyuru ya da geçici bir süre olmadığını, bunun da şirketler arasında kafa karışıklığına yol açtığını söyledi.

İlgili Haberler