Twitter'da limit sorunu nedir, çözüm yolu ve alternatifleri neler

Twitter'da limit sorunu nedir, çözüm yolu ve alternatifleri neler

Twitter'ı 44 milyar dolara alan Elon Musk yaptığı değişiklikler ile uygulamayı tamamen değiştirme yolunda ilerliyor

A+A-

Elon Musk'ın Twitter'ı, kullanıcıların her gün görebilecekleri tweet sayısına geçici bir sınırlama getirerek bazı tepkilere yol açtı ve sosyal ağın reklamverenleri çekme çabalarını baltalayabilecek bir hamle yaptı.

"Aşırı düzeyde veri kazıma ve sistem manipülasyonunu çözmek" için getirilen sınır, geçen yıl Musk tarafından 44 milyar dolara satın alınan Twitter tarafından yapılan en son değişiklik. Peki son değişiklik ne anlama geliyor ve Twitter'ın alternatifleri neler?

Değişiklikler kullanıcıları nasıl etkiliyor?

Kullanıcılar platforma giriş yapmadan tweetleri görüntüleyemiyor. Doğrulanmış hesaplar artık günde 6.000 gönderi, doğrulanmamış hesaplar 600 gönderi ve yeni doğrulanmamış hesaplar 300 gönderi okuyabilecek. Bunların dolması durumunda kullanıcılar "sınır sınırı aşıldı" şeklinde bir mesaj alacaklar.

Musk bu sınırın "yakında" doğrulanmışlar için 10.000'e, doğrulanmamışlar için 1.000'e ve yeni doğrulanmamışlar için 500'e yükseleceğini söyledi.

Twitter'ın elden geçirilen doğrulanmış hizmetini daha cazip hale getirmek için çabalıyor Musk. Bu nedenle daha önce önemli profillere verilen özel rozetler olan Twitter verified'ı ücretli bir abonelik haline getirdi ve gri, mavi ve altın rozetler gibi katmanlar getirdi.

Musk neden sınır koydu?

Musk, sınırların yapay zeka şirketleri ve startup'lardan teknoloji devlerine kadar neredeyse herkes tarafından Twitter'dan büyük miktarda verinin kazınmasının üstesinden gelmeye yardımcı olacağını söyledi.

Musk attığı bir tweet'te "Bazı yapay zeka girişimlerinin aşırı değerlenmesini kolaylaştırmak için çok sayıda sunucuyu acil olarak çevrimiçi hale getirmek zorunda kalmak oldukça can sıkıcı" dedi.

ChatGPT gibi üretici yapay zeka araçlarının arkasındaki teknoloji, şiirlerden resimlere kadar her şeyin üretilmesine yardımcı olan internetten alınan büyük miktarda veri üzerinde eğitiliyor.

Kullanıcılar ne diyor?

Birçok Twitter kullanıcısı, son birkaç gün içinde sosyal ağ web sitesinde trend olan "#TwitterDown" ve "RIP Twitter" ile şikayet etti.

Her gün binlerce tweetin incelenmesine dayanan bu sınırlamalar özellikle bilgilendirme kuruluşları, gazeteciler ve izleme servisleri tarafından işletilen hesapları etkiliyor.

ABD'de Ulusal Hava Durumu Servisi, tweetlenen şiddetli hava durumu ve buna bağlı hasar raporlarını göremeyebileceğini söyledi ve abonelerden bunun yerine ofis telefon numaralarını kullanmalarını istedi.

Alternatifler neler?

Bluesky ve Mastodon gibi Twitter benzeri platformlar başlıca alternatifler. Musk'ın limitleri açıklamasından kısa bir süre sonra bu platformların kullanıcı ve faaliyetlerinde bir artış görüldü.

Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey tarafından başlatılan ve şu anda beta modunda olan Bluesky, Cumartesi günü "rekor düzeyde yüksek trafik" gördüğünü ve yeni kayıtları geçici olarak durdurduğunu söyledi.

Yaratıcısı ve CEO'su Eugen Rochko, Mastodon'un da aktif kullanıcı tabanının o gün 110.000 arttığını söyledi.
 

İlgili Haberler