Ueda'nın açıklamaları sonrası yen yükseldi, dolar düşüşte

Ueda'nın açıklamaları sonrası yen yükseldi, dolar düşüşte

Yen, Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda'nın açıklamalarıyla yükseldi; dolar ABD enflasyonu verileri öncesinde düştü.

A+A-

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda'nın yorumlarının Japonya'nın yakında negatif faizlerden uzak yeni bir dönemin habercisi olabileceği umutlarını artırmasıyla yen Pazartesi günü yükselirken, dolar bu haftaki önemli ABD enflasyon verisi öncesinde geriledi.

Japon para birimi, Ueda'nın %2 enflasyon hedefine ulaşıldığında merkez bankasının negatif faiz politikasına son verebileceği yönündeki hafta sonu yorumlarıyla Asya ticaretinde yaklaşık %1 güçlenerek dolar başına 146,37 ile seansın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ueda, Yomiuri gazetesine verdiği bir röportajda BOJ'un negatif faizleri sona erdirip erdiremeyeceğini belirlemek için yıl sonuna kadar yeterli veriye sahip olabileceğini söyledi.

Yen, ABD Merkez Bankası'nın geçen yıl agresif faiz artırım döngüsüne başlaması ve BOJ'un güvercin bir aykırı değer olmaya devam etmesi nedeniyle ABD ile artan faiz oranı farklarının bir sonucu olarak dolar karşısında büyük bir baskı altına girdi.

Phillip Securities Japonya'nın işlem müdürü Takehiko Masuzawa, "Ueda'nın yorumları yenin dolar karşısındaki düşüşünü durdurmayı amaçlıyor gibi görünüyor" dedi ve ekledi: "Yorumları neredeyse hükümet müdahalesi gibi işliyor."

Yen geçen ay dolar başına 145 seviyesini aştığından beri yatırımcılar, Japonya'nın para birimini desteklemek için herhangi bir müdahalede bulunacağına dair işaretlere karşı tetikte bekliyorlardı. Bu seviye, bir yıl önce yetkililerin 1998'den bu yana ilk yen alım müdahalesine yol açmıştı.

Başka yerlerde dolar, geçen hafta euro ve İngiliz sterlini karşısında ulaştığı üç ayın en yüksek seviyelerinden uzaklaşarak genel olarak düştü.

Euro, Cuma gününü sekiz haftalık bir kayıp serisiyle tamamlamasının ardından %0,21 artışla 1,0722$'da kaldı. Sterlin %0,3 değer kazanarak 1,2503$ oldu.

Geçen haftayı sekiz hafta üst üste kazançla kapatarak 2014'ten bu yana en uzun süreli yükselişini gerçekleştiren dolar endeksi %0,12 düşüşle 104,72 seviyesine geriledi.

Ağustos ayına ilişkin ABD enflasyon verileri Çarşamba günü açıklanacak ve yatırımcılar dünyanın en büyük ekonomisinin gerçekten de "yumuşak iniş" yolunda ilerleyip ilerlemediğini ve Fed'in faiz artırımında daha gidecek yolu olup olmadığını araştıracak.

OCBC'de döviz stratejisti olan Christopher Wong, dolardaki düşüşü tüccarların veri öncesinde uzun dolar pozisyonlarını "hafifletmelerine" bağladı.

Dolar, ABD Hazine tahvillerinin getirileriyle birlikte, Fed'in daha fazla faiz artırımının ufukta olabileceği yönündeki bahislere eklenen esnek ekonomik verilerin ardından geçen hafta yükselmişti.

RBC Capital Markets Asya FX stratejisi başkanı Alvin Tan, "Genel küresel ekonomi patlamıyor, ancak durgunluğun eşiğinde de değil ve ABD büyük ekonomiler arasında en iyisini yapıyor gibi görünüyor" dedi.

Asya'da onshore yuan Cuma günü gördüğü dolar başına 7,3510 ile 16 yılın en düşük seviyesinden uzaklaşarak dolar başına 7,3188 seviyesine gelirken, offshore yuan da benzer şekilde %0,4'ten fazla güçlenerek dolar başına 7,3313 seviyesini gördü.

Hafta sonu açıklanan verilere göre, Çin'de tüketici fiyatları Ağustos ayında pozitif bölgeye dönerken, fabrika kapısındaki fiyat düşüşleri yavaşladı ve ekonomideki istikrar işaretleriyle birlikte deflasyonist baskıların hafiflediğine işaret etti.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Ağustos ayında bir önceki yıla göre %0,1 artarak Reuters anketindeki %0,2'lik medyan artış tahmininden daha yavaş gerçekleşirken, üretici fiyat endeksi (ÜFE) beklentilere paralel olarak bir önceki yıla göre %3,0 düştü.

City Index'in kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, "Tarihsel olarak, Çin'in enflasyonunun çok uzun süre negatif rakamlar yayınladığını görmüyoruz, ancak en azından sunulan tek rakamdan birkaç tane daha deflasyonist rakam alabileceğimizi düşündüm" dedi.

Zayıflayan ABD doları karşısında Avustralya ve Yeni Zelanda doları, her biri %0,5'in üzerinde artış göstererek en büyük faydayı sağlayanlar arasında yer aldı.

Avustralya doları en son %0,6 artışla 0,64165$ olurken, kivi %0,52 değer kazanarak 0,5914$ oldu.

İlgili Haberler