รœnlรผ giyim markalarฤฑ satฤฑlmayan รผrรผnlerini neden yok ediyor?

ฤฐngiliz moda markasฤฑ Burberry'nin satฤฑlmayan milyonlarca euro deฤŸerindeki kฤฑyafet, aksesuar ve parfรผmรผ ateลŸe vererek imha ettiฤŸinin ortaya รงฤฑkmasฤฑ, moda endรผstrisini yine tartฤฑลŸmalarฤฑn odaฤŸฤฑna taลŸฤฑdฤฑ.
รœnlรผ giyim markalarฤฑ satฤฑlmayan รผrรผnlerini neden yok ediyor? Borsatek

ฤฐngiliz moda markasฤฑ Burberry’nin satฤฑlmayan milyonlarca euro deฤŸerindeki kฤฑyafet, aksesuar ve parfรผmรผ ateลŸe vererek imha ettiฤŸinin ortaya รงฤฑkmasฤฑ, moda endรผstrisini yine tartฤฑลŸmalarฤฑn odaฤŸฤฑna taลŸฤฑdฤฑ.

Borsatek'i Linkedin'de takip et
LinkedIn'de takip et

Ucuz giyim markalarฤฑnฤฑn satฤฑlmayan รผrรผnleri yaktฤฑฤŸฤฑ biliniyordu. Ama Burberry ile tanฤฑnmฤฑลŸ moda markalarฤฑnฤฑn da aynฤฑ yรถntemi izlediฤŸi ortaya รงฤฑktฤฑ.

รœnlรผ markanฤฑn yฤฑllฤฑk bilanรงosuna gรถre piyasa deฤŸeri 31 milyon euro olan รงok sayฤฑda รผrรผn yakฤฑlarak imha edildi. Burberry’nin son 5 yฤฑlda 100 milyon euro tutarฤฑnda รผrรผnรผ bu yolla imha ettiฤŸi belirlendi.

Peki bu sadece Burberry ile mi sฤฑnฤฑrlฤฑ? Hollandalฤฑ modacฤฑlara gรถre yanฤฑt, hayฤฑr!

Moda tasarฤฑmcฤฑsฤฑ Ronald van der Kemp, Hollanda Televizyonu’na (NOS) yaptฤฑฤŸฤฑ deฤŸerlendirmede, “Bu benim iรงin ilginรง bir haber deฤŸil” diyor.

Hollandalฤฑ modacฤฑya gรถre lรผks markalar isimlerini korumak istiyor ve bunu onlarca yฤฑldฤฑr “korkunรง bir ลŸekilde” yapฤฑyor.

‘Moda endรผstrisinin kirli sฤฑrrฤฑ’

Van der Kemp, bunu “moda endรผstrisinin kirli bir sฤฑrrฤฑ” diye tanฤฑmlฤฑyor.

Sektรถrde bu konuda sadece Burberry’nin bilindiฤŸini belirten Hollandalฤฑ tasarฤฑmcฤฑ, Chanel, Hermes ve Louis Vuitton gibi รผnlรผ markalarฤฑn da hiรงbir zaman indirime gitmediฤŸini sรถylรผyor.

Van der Kemp, “Bu markalarฤฑn, satฤฑlmayan รผrรผnleri ne yaptฤฑฤŸฤฑnฤฑ kendilerine sorun. 25 yฤฑldฤฑr yรผksek moda dรผnyasฤฑndayฤฑm. Ne kadar kirli bir sektรถr olduฤŸunu gรถrdรผm” diye konuลŸuyor.

Hollandalฤฑ modacฤฑ, bu nedenle 4 yฤฑl รถnce “sรผrdรผrรผlebilir moda” anlayฤฑลŸฤฑna yรถnelmiลŸ.

Van der Kempel, renk farkฤฑ ya da yanlฤฑลŸ dikiลŸ gibi nedenlerle รงok fazla รผrรผnรผn elde kaldฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirterek, bunlarla รงok ลŸey yapฤฑlabileceฤŸini vurguluyor.

Van der Kemp, “Burberry’nin vitrin fiyatฤฑ 2 bin euro olan bir trenรงkotu yok etmesi รงok acฤฑ. Neden geri dรถnรผลŸtรผrรผlmรผyor?” diye soruyor.

‘Gereksiz stoklar รผretiliyor’

Ronald van der Kemp’e gรถre รงevre iรงin bรผyรผk olumsuzluk barฤฑndฤฑran bu yรถntem konusunda Burberry, buzdaฤŸฤฑnฤฑn sadece gรถrรผnen yรผzรผ.

Amsterdam Moda Enstitรผsรผ (AMFI) kฤฑdemli รถฤŸretim gรถrevlisi ve M – ODE Vakfฤฑ mรผdรผrรผ Peter Lefernik, รผnlรผ markalarฤฑn “imajฤฑnฤฑ korumak iรงin” ucuza satฤฑลŸ yapmak istemediฤŸime iลŸaret ediyor.

Bu nedenle Burberry’nin de รงalฤฑnma ya da ucuza satฤฑlmasฤฑnฤฑ รถnlemek iรงin kalan รผrรผnleri yaktฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurguluyor.

Hem van der Kamp hem de Lefernik, moda endรผstrisi tarafฤฑndan “lรผks” kavramฤฑnฤฑn iรงinin boลŸaltฤฑldฤฑฤŸฤฑ gรถrรผลŸรผnde.

Hollandalฤฑ modacฤฑlara gรถre, geรงmiลŸte moda evleri yฤฑlda iki koleksiyon hazฤฑrlarken, gรผnรผmรผzde bu sayฤฑ dรถrde รงฤฑktฤฑ.

Bununla da yetinmeyerek, tatil iรงin “ara koleksiyonlar” รผretilmeye baลŸlandฤฑ.

Lรผks moda evleri son yฤฑllarda daha fazla รผretmeye ve daha รงok kazanmaya odaklanmฤฑลŸ durumda.

Moda endรผstrisinin hissedarlarฤฑ, bรผyรผk ciro uฤŸruna lรผks moda evlerinin gereksiz stoklar รผretmesinden yana.

‘Sebep para’

ร–ฤŸretim gรถrevlisi Peter Lefernik, geรงmiลŸte lรผks รผrรผn denince, daha az israf, iyi iลŸรงilik ve kalitenin akla geldiฤŸini anlatฤฑyor.

Bunlarฤฑn pahalฤฑ ama nesiller boyu kullanฤฑlabilen ve kullanฤฑldฤฑkรงa daha da gรผzelleลŸen รผrรผnler olduฤŸunun altฤฑnฤฑ รงiziyor.

Ama Hollandalฤฑ modacฤฑ, gรผnรผmรผzde artฤฑk bu anlayฤฑลŸฤฑn neredeyse tamamen yok olduฤŸunu dรผลŸรผnรผyor.

Lefernik, lรผks markalarฤฑn satฤฑlmayan รผrรผnlerini geri dรถnรผลŸtรผrmeme konusundaki gerekรงesini, “para” diye aรงฤฑklฤฑyor.

Hollandalฤฑ modacฤฑya gรถre, รงevre iรงin zararฤฑ bรผyรผk olsa da, moda endรผstrisi aรงฤฑsฤฑndan imha en ucuz รงรถzรผm.

Ancak her ลŸeye raฤŸmen Lefernik ve van der Kemp, yeni yetiลŸen kuลŸaktan umutlu olduklarฤฑnฤฑ ve gelecekte moda sektรถrรผnde farklฤฑ bir anlayฤฑลŸฤฑn yerleลŸeceฤŸine inandฤฑklarฤฑnฤฑ sรถylรผyor. BBC Tรผrkรงe

Gรผnรผn videosu hazฤฑrlanฤฑyor.

BIST Endeksleri

EndeksSonDฤŸลŸ. (%)
BIST 3013419.68 -3.88%
BIST 5010078.61 -3.73%
BIST 10010759.56 -3.64%
BIST 50012262.8 -3.59%
BIST TUM-10035944.12 -3.29%

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 49.94249.95390.08%
EURO 55.825955.8483-0.13%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 60.660860.690.23%
ร‡ฤฐN YUANI 7.50577.50840.13%
AVUSTRALYA DOLARI 35.099235.11760.08%
KANADA DOLARI 35.782835.80150.32%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS3882.42-3.46%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6227.29-3.49%
GRAM ALTIN SERBEST P.6283.83-3.37%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)78.62-6.09%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)125500.00-3.31%
HAS ALTIN GRAM (TL)6196.15-3.49%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 76619.68 -4.8942%
Ethereum 2222.55 -4.4108%
Tether USDt 1.00 -0.0026%
BNB 697.56 -6.0849%
Solana 93.82 -6.6056%
USDC 1.00 -0.0061%
XRP 1.24 -3.4564%
Dogecoin 0.07 -5.308%
Toncoin 1.15 -5.0343%
Cardano 0.19 -5.253%
Shiba Inu 0.00 -4.8474%
Avalanche 8.37 -5.0841%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam