UPS grevi büyüyor: Amazon'a çok pahalıya patlayabilir

UPS grevi büyüyor: Amazon'a çok pahalıya patlayabilir

İşçi eylemlerinin ekonomik etkileri konusunda uzmanlaşmış bir düşünce kuruluşu, ABD'de UPS şirketindeki grev tehdidinin, 10 günlük bir iş bırakma eylemi için 7 milyar doları aşarak "yüzyıldaki en maliyetli grevlerden biri" olabileceğini söyledi.

A+A-

Michigan merkezli Anderson Economic Group tarafından yapılan bu tahmin, UPS'in 4 milyar dolarlık müşteri kaybını ve 1 milyar dolardan fazla doğrudan ücret kaybını içeriyor. UPS'in 1997'deki 15 günlük grevi mal tedarikini sekteye uğratmış, dünyanın en büyük paket teslimat firmasına 850 milyon dolara mal olmuş ve bazı müşterileri FedEx gibi rakiplerine göndermişti.

Sendika tarafından temsil edilen yaklaşık 340.000 UPS çalışanı, ABD'deki paket teslimatlarının yaklaşık dörtte birini gerçekleştiriyor ve ülkedeki neredeyse her şehir ve kasabaya hizmet veriyor. Nakliye uzmanları, bir grevin Amazon.com siparişleri, elektronik bileşenler ve hayat kurtaran reçeteli ilaçlar da dahil olmak üzere milyonlarca günlük teslimatı geciktirebileceği konusunda uyardı. Ayrıca bu durumun enflasyonu körükleyen tedarik zinciri tıkanıklıklarını yeniden alevlendirebileceğini de eklediler.

Dünyanın en büyük paket teslimat firmasında çalışan yaklaşık 340.000 ABD'li işçinin grevi, milyonlarca gönderinin gecikmesine, tedarik zincirlerinin tıkanmasına ve nakliye maliyetlerinin yükselmesine neden olma tehdidi taşıyor.

Teamsters, mevcut sözleşme 31 Temmuz gece yarısı sona ermeden önce bir anlaşmanın onaylanmaması halinde greve gitme sözü verdi.

AEG CEO'su Patrick Anderson olası bir grevle ilgili olarak "Tüketiciler bunu birkaç gün içinde hissedecek" dedi ve analizlerinin kanser ve diğer yaşamı tehdit eden hastalıkların tedavisinde kullanılan kritik ve çabuk bozulabilen ilaçların sevkiyatındaki aksamaların insani maliyetini içermediğini sözlerine ekledi.

Görüşmelerde tıkanan noktalardan biri de UPS işgücünün yaklaşık yarısını oluşturan yarı zamanlı çalışanların ücretlerinin artırılması. Kadrolu yarı zamanlı çalışanlar özellikle hayal kırıklığına uğramış durumdalar çünkü sıkı bir işgücü piyasasında ücretleri artan yeni işe alınanlardan sadece biraz daha fazla kazanıyorlar.

Anderson, UPS çalışanlarının greve gitmesinin ABD ekonomisi için, Perşembe günü sözleşme görüşmelerine başlayan "Detroit Üçlüsü" otomobil üreticilerindeki UAW işçilerinin iş bırakmasından daha büyük bir risk olacağını söyledi.

Otomobil üreticisi görüşmelerinin daha az sayıda işçiyi kapsadığını ve sınırlı bir coğrafi etkiye sahip olduğunu belirtti. 2019 mali yılında GM'nin dördüncü çeyrek kârı, kârlı ABD operasyonlarını durduran 40 günlük UAW grevi nedeniyle 3,6 milyar dolar darbe aldı.

UPS, Teamster müzakerecilerini pazarlık masasına dönmeye çağırıyor, ancak sendika yetkilileri UPS'in pandemi sırasında şirketin büyük karlar elde etmesine yardımcı olmak için hayatlarını riske atan işçiler için teklifini tatlandırması gerektiğini söylüyor.

Stifel analisti Bruce Chan yakın tarihli bir notunda UPS'in iki cazip olmayan seçenekle karşı karşıya olduğunu söyledi: Grev ve bunun sonucunda müşteri kayıplarını göze almak ya da enflasyonist bir ortamda şirketin sendikasız rakiplerine karşı işgücü maliyeti dezavantajını kötüleştirebilecek Teamster taleplerini kabul etmek.

Chan, "Her iki durum da UPS için acı yaratacaktır, dolayısıyla bu sadece şirketin ilacını ne zaman ve nasıl almak istediğiyle ilgili bir soru olabilir" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler