VakıfBank’tan ilk çeyrekte 3 milyar TL’lik net kâr

VakıfBank’tan ilk çeyrekte 3 milyar TL’lik net kâr

VakıfBank 2022 yılının ilk çeyreğinde 3 milyar TL’lik net kâr elde ettiğini açıkladı.

A+A-

VakıfBank 2022 yılının 1. çeyreğine dair finansallarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) paylaştı.

VakıfBank 2022 yılının ilk çeyreğinde 3 milyar TL net kâr açıkladı. Bu çeyrek ayrıca 228 milyon TL ilave serbest karşılık ayıran bankanın toplam serbest karşılıkları 2 milyar TL’ye ulaştı. Yine de bankanın yıllık net kârı sektörünkine paralel olarak yüzde 300 seviyesinde artış gösterdi (Şirketin geçen yılki ilk çeyrek kârı 750 milyon TL idi).

Bloomberg HT'nin haberine göre finansalların detayına bakıldığında çeyrek özelinde dikkat çeken gelişmelerden birisi TL kredi büyümesinin bankacılık sektörüne paralel olarak yüzde 12 seviyesinde gerçekleşmesi oldu. Bu rakam bankanın yılbaşında paylaştığı beklentisiyle uyumlu gerçekleşti. Şirketin TL kredi büyümesi ise ağırlıklı olarak ticari segmentten geldi. Bankanın YP kredileri ise yine yılbaşındaki dolar bazında yıllık hafif daralma olan beklentilerine paralel bir şekilde hafif daraldı.

Banka yılbaşında swap maliyetleri dahil edilmiş net faiz marjı tarafında 75-100 baz puanlık bir artış öngörmüştü. İlk çeyrek rakamlarına bakıldığında, bu beklentinin çok üzerinde çeyreklik bazda 190 baz puanlık bir artışla 2021 yılının tamamı için swap maliyetleri dahil edilmiş net faiz marjı olan yüzde 1,8’den 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3,7 seviyesine yükseldi. Net faiz marjı tarafındaki bu gelişmenin en büyük sebebi TÜFE’ye endeksli kağıtlardan elde edilen faiz gelirleri oldu.

VakıfBank'tan ilk çeyrekte toplam 5,4 milyar TL'lik faiz geliri

Banka Ekim-Ekim TÜFE beklentisi olan yüzde 40 oranına göre ilk çeyrekte toplam 5,4 milyar TL faiz geliri elde etti. VakıfBank özkaynaklarına oranla portföyünde en çok TÜFE endeksli kağıt taşıyan bankaların başında geliyor.

Banka bu çeyrekte de ihtiyatlı yaklaşımını sürdürerek karşılık oranlarını artırmaya devam etti. Yılın ilk çeyreğinde özellikle yakın izlemedeki krediler için ayrılan karşılıklardaki artış çok daha belirgin hale gelerek yılsonundaki yüzde 14,5 seviyesinden yüzde 18,2 seviyesine yükseldi. Toplam karşılık oranına bakıldığındaysa, banka tarihinde ilk defa yüzde 150 seviyesinin üzerine çıkarak yüzde 154 oranına ulaştı. Bu oran 2021 yılsonunda yüzde 142 seviyesindeydi.

Söz konusu karşılık oranlarındaki artışlardan dolayı bankanın net risk maliyeti yılbaşındaki beklentileri olan 150 baz puanın oldukça üzerinde 225 baz puan olarak gerçekleşti. Yıl başındaki 150 baz puanlık beklenti özel bankalarla karşılaştırıldığında en yüksek oran olarak karşımıza çıkarken, ilk çeyrek rasyosu ihtiyatlı karşılık artışları nedeniyle beklentilerin de üzerinde gerçekleşti. Banka gider tarafında disiplinli duruşuna yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Yıllık faaliyet giderleri artışı yüzde 42 seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca bu disiplinli yaklaşım sonucu ve ilaveten yüksek gelir artışı ile gider/gelir rasyosu da banka tarihindeki en düşük seviyesi olan yüzde 20 seviyesine kadar geriledi.

Kaynak tarafına bakıldığında, banka hafta başında 1 milyar dolar sendikasyon kredisini yüzde 100’ün üzerinde bir oranla yenilediğini duyurdu. Ayrıca banka sendikasyon kredisi dışında, özellikle post-finansman ve bilateral krediler olmak üzere farklı yapılarla yılbaşından bugüne 500 milyon doların üzerinde taze yurt dışı kaynak temin etti.

Ayrıca banka karbon salınımı yoğun sektörlere (çimento, gübre, elektrik, alüminyum, demir ve çelik) kullandırdığı kredilere yüzde 100’ün üzerinde ilave karşılık ayırırken, diğer taraftan çevre dostu yenilenebilir enerji kredilerine yaklaşık yüzde 50 daha az karşılık ayırdı.

İlgili Haberler