Volkswagen AG, dizel emisyon hilesi nedeniyle geรงirdiฤi soruลturma sonunda ABD’de รถdemeyi kabul ettiฤi 4.3 milyar dolar tazminatฤฑn yanฤฑ sฤฑra, kapsamlฤฑ reformlar yapmayฤฑ, yeni denetlemeleri ve รผรง yฤฑl sรผreyle tarafsฤฑz bir gรถzlemcinin gรถzetiminde kalmayฤฑ kabul etti.
ABD’deki araรงlarฤฑna yasal havayฤฑ kirletme sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑn 40 katฤฑ kirliliฤe izin veren hileli yazฤฑlฤฑm yรผklediฤi iddialarฤฑ karลฤฑsฤฑnda uzlaลma arayan Alman otomotiv ลirketi, ABD’de ve diฤer รผlkelerdeki รงalฤฑลma yรถntemlerini deฤiลtirmeyi kabul etti.
VW, รผrรผn geliลtirme ile ruhsatlama ve denetlemeleri birbirinden ayrฤฑ iki birime yaptฤฑracak.
Baฤฤฑmsฤฑz gรถzlemci ise, Volkswagen belgelerine her an eriลebilecek ve ลirketin iลletmecileri ve รผst dรผzeyli idarecilerinim รงevre yasalarฤฑna ne รถlรงรผde uyduklarฤฑnฤฑ denetleyecek.
Gรถzlemci, ABD adalet bakanlฤฑฤฤฑna en az iki izleme raporu verecek ve Almanya, ABD ve baลka yerlerdeki VW รงalฤฑลanlarฤฑ ile iลyerinde gรถrรผลmeler yapabilecek.
Amerika’daki รevre Koruma Dairesi (EPA) yetkilisi Gina McCarthy dรผn gazetecilere yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “Bizim talep ettiฤimiz bazฤฑ yapฤฑsal deฤiลiklikler olduฤu iรงin bu tรผr ลeylerin tekrarlanmasฤฑ iรงin pek imkan kalmayacak” dedi.
VW kendisine yรถneltilen รผรง ayrฤฑ suรงlamayฤฑ kabul edecek ve รผรง yฤฑl sรผreyle gรถzetim altฤฑnda tutulacak. Baฤฤฑmsฤฑz denetimin dฤฑลฤฑnda, รงevre yรถnetimi sistemlerinin kullanฤฑlmasฤฑ konusunda da her yฤฑl ayrฤฑ bir denetime de tabi olacak.
ลirket, uymayฤฑ kabul ettiฤi bazฤฑ zorunlu รถnlemleri yerine getirmezse gรผnde azami 50,000 dolar ve denetรงilere yalan beyanda bulunursa 1 milyon dolar para cezasฤฑ รถdeyecek.







