Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Wall Street seรงim sonrasฤฑ Tรผrkiye’de bรผyรผk faiz artฤฑลŸlarฤฑ bekliyor

Wall Street'in en bรผyรผk bankalarฤฑย neredeyse oybirliฤŸiyleย Tรผrkiye'de seรงim sonrasฤฑ faiz oranlarฤฑnฤฑn 2018'deki kur รงรถkรผลŸรผnรผn ardฤฑndan ulaลŸฤฑlan seviyelerden daha yรผksek seviyelere dรถneceฤŸini tahmin ediyor.
Wall Street seรงim sonrasฤฑ Tรผrkiye'de bรผyรผk faiz artฤฑลŸlarฤฑ bekliyor Borsatek

Citigroup Inc. analistleri Tรผrkiye’nin temel faiz oranฤฑnฤฑn รถnรผmรผzdeki รงeyreฤŸi %40 seviyesinde tamamlamasฤฑnฤฑ bekliyor. Bank of America Corp. iรงin gรถsterge faiz, yฤฑlฤฑn son รผรง ayฤฑnda hafif bir dรผลŸรผลŸten รถnce %50 ile zirve yapacak.

Gelecekteki borรงlanma maliyetleri รผzerine oynamak iรงin kullanฤฑlan tรผrevlerin de oylamadan sonra รงok daha yรผksek oran beklentilerini gรถstermesiyle, bu gรถrรผลŸ piyasa tarafฤฑndan geniลŸ รถlรงรผde paylaลŸฤฑlฤฑyor. Bloomberg anketine katฤฑlan ekonomistlerin รผรงรผncรผ รงeyreฤŸe iliลŸkin medyan tahmini ลžubat ayฤฑndaki %10 seviyesinden ลŸu anda %8,5’e kฤฑyasla %25,5’e kaymฤฑลŸ durumda.

Citi ekonomistleri ฤฐlker Domaรง ve Gรผltekin IลŸฤฑklar bu hafta yayฤฑnladฤฑklarฤฑ bir raporda, “Politika faizini yaklaลŸฤฑk %40’a veya daha da yรผkseฤŸe รงฤฑkaran daha gรผรงlรผ bir ayarlama daha ihtiyatlฤฑ bir hareket tarzฤฑ olabilir” dedi.

Kรผresel bankalar tarafฤฑndan รผstlenilen bรผyรผk miktardaki parasal sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrma, CumhurbaลŸkanฤฑ Recep Tayyip ErdoฤŸan’ฤฑn yirmi yฤฑllฤฑk iktidarฤฑnฤฑn en zorlu kampanyasฤฑnฤฑn sonucu ne olursa olsun ekonominin siyasete รผstรผn geleceฤŸine iลŸaret ediyor.

Seรงimlere katฤฑlacak olan Millet ฤฐttifakฤฑ, seรงilmesi halinde ortodoks para politikalarฤฑna geri dรถnรผleceฤŸi ve “รถzerk” bir merkez bankasฤฑ kurulacaฤŸฤฑ sรถzรผnรผ verdi. ลžu anda ErdoฤŸan, merkez bankasฤฑ baลŸkanฤฑnฤฑ ve para politikasฤฑ kurulu รผyelerini doฤŸrudan atama ve gรถrevden alma yetkisine sahip.

ErdoฤŸan’ฤฑn savunduฤŸu geleneksel olmayan politikalar mercek altฤฑna alฤฑnฤฑrsa, ana akฤฑma dรถnรผลŸ yolu, Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn geรงen yฤฑl dรผnyanฤฑn en bรผyรผk enflasyon krizlerinden biri karลŸฤฑsฤฑnda daha รถnce harekete geรงmesinden daha uzun ve maliyetli olacak.

Bunun yerine, resmi borรงlanma maliyetlerini enflasyonun รงok altฤฑna iterken yan tedbirlere gรผvenen Tรผrkiye, derin cari aรงฤฑฤŸฤฑnฤฑ tersine รงevirmekte veya fiyat baskฤฑlarฤฑnฤฑ bastฤฑrmakta yetersiz kaldฤฑ.

Acil bir tasarruf programฤฑ ve Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn arka kapฤฑdan mรผdahaleleri Tรผrk para biriminin dizginlenmesini saฤŸlayarak zaman kazandฤฑrdฤฑ ancak bunun bรผtรงeye ve rezervlere bedeli aฤŸฤฑr oldu.

‘Acฤฑ Verici Ayarlama’

Londra’daki abrdn’de yatฤฑrฤฑm direktรถrรผ olan Viktor Szabo, “Hepimiz mevcut politika yolunun sรผrdรผrรผlemez olduฤŸunu biliyoruz,” dedi ve ekledi: “Muhalefetin mantฤฑklฤฑ bir makro programฤฑ olsa da, enflasyonu dรผลŸรผrmek iรงin รถnce ekonomiyi รงรถkertmek gerekeceฤŸinden bu acฤฑ verici bir ayarlama olacaktฤฑr” dedi. “BaลŸka bir deyiลŸle, Tรผrkiye derin bir รงukura doฤŸru yรถnetiliyor ve bu รงukurdan รงฤฑkmak sancฤฑlฤฑ olacak.”

Ekonominin bazฤฑ bรถlรผmleri halihazฤฑrda bรผyรผk รถlรงรผde resmi politikadan kopuk olarak iลŸlemektedir. Mevduat faizleri son dรถrt yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesinde ve merkez bankasฤฑnฤฑn gรถsterge faiziyle aralarฤฑndaki fark son on yฤฑlฤฑn en geniลŸ seviyesinde.

ErdoฤŸan, “Yeni Ekonomi Modeli” olarak adlandฤฑrdฤฑฤŸฤฑ, ihracata ve ucuz kredilere รถncelik veren, geleneksel politikalarฤฑ terk ederek ultra dรผลŸรผk faiz oranlarฤฑ gibi รถnlemleri tercih eden bir programa sarฤฑldฤฑ.

Merkez Bankasฤฑ, enflasyon 2022’de %85’i aลŸmasฤฑna raฤŸmen iki yฤฑldฤฑr temel faiz oranฤฑnฤฑ artฤฑrmadฤฑ. Bunun yerine, 2021 ortasฤฑndan bu yana gรถsterge faiz oranฤฑnฤฑ yarฤฑdan fazla dรผลŸรผrerek tek haneli rakamlara indirdi.

Politika yapฤฑcฤฑlar bir sonraki faiz gรถzden geรงirmesini 27 Nisan’da yapacak ve Bloomberg Economics Mayฤฑs ayฤฑndaki oylamadan รถnce son bir indirim bekliyor.

Tรผrkiye’nin alฤฑลŸฤฑlagelmiลŸin dฤฑลŸฤฑndaki ekonomik gidiลŸattan ani bir dรถnรผลŸ yapmak รผzere olduฤŸu gรถrรผลŸรผne iรงeride pek รงok kuลŸkuyla yaklaลŸan var. ฤฐstanbul’da baฤŸฤฑmsฤฑz bir ekonomist olan Haluk Bรผrรผmcekรงi’ye gรถre %50’lik bir faiz oranฤฑ ekonomik faaliyet, istihdam ve kredi piyasasฤฑ รผzerinde ciddi olumsuz sonuรงlar doฤŸurabilir.

Bรผrรผmcekรงi “Gรผรงlรผ para politikasฤฑ ve enflasyon hedeflemesi” taahhรผdรผyle birlikte faizlerin %30’a kadar รงฤฑkabileceฤŸini sรถyledi. Ancak Bรผrรผmcekรงi, uluslararasฤฑ bankalarฤฑn beklentileri kendi รงฤฑkarlarฤฑna gรถre ลŸekillendirmeye รงalฤฑลŸฤฑrken aลŸฤฑrฤฑ telaลŸlandฤฑklarฤฑna inanฤฑyor ve ลŸu sรถzleri kaydediyor:

“Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, belirsizlik ortamฤฑnda yรผksek faiz oranlarฤฑyla, mรผmkรผn olan en kฤฑsa sรผrede en az riskle daha fazla gelir elde etmek istiyorlar”.

ฤฐleriye giden yol

Muhalefetin kazanmasฤฑ muhtemelen ErdoฤŸan’ฤฑn mirasฤฑndan daha kararlฤฑ bir kopuลŸu temsil edecek olsa da, AK Parti iktidarda kalsa bile politika viteslerinin deฤŸiลŸeceฤŸine dair iลŸaretler รงok.

ErdoฤŸan geรงen hafta piyasa dostu eski maliye bakanฤฑ Mehmet ลžimลŸek’in resmi bir rol รผstlenmeden ekonomi politikasฤฑnฤฑn elden geรงirilmesine รถncรผlรผk ettiฤŸini sรถyledi.

ErdoฤŸan’ฤฑn eski yรถnetimlerinden teknokratlar ve eski ekonomi yardฤฑmcฤฑlarฤฑndan oluลŸan muhalefet bloฤŸunun รผyeleri, iktidara seรงilmeleri halinde Tรผrkiye’nin ana akฤฑm ekonomiye dรถneceฤŸini sรถylediler.

Aralarฤฑnda Zรผmrรผt ฤฐmamoฤŸlu’nun da bulunduฤŸu BofA ekonomistleri bir raporda, “Tรผm gรถstergeler ekonominin yeniden dengelenmesi gerektiฤŸine iลŸaret ediyor,” dedi ve ekledi: “Sonuรง ne olursa olsun, dengesizlikleri gidermek iรงin daha zayฤฑf bir lira ve sฤฑkฤฑlaลŸan ekonomik koลŸullar gรถrรผyoruz.”

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.648746.6650.02%
EURO 53.149853.206-0.27%
JAPON YENฤฐ 3.4693.4790.12%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.605257.6538-0.22%
STERLฤฐN 61.736161.7954-0.22%
ร‡ฤฐN YUANI 6.86366.86680.08%
RUS RUBLESฤฐ 0.63080.6368-1.14%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 59395.13 -0.377%
Ethereum 1587.07 1.2237%
Tether USDt 1.00 -0.0278%
BNB 552.29 0.4519%
Solana 73.98 3.731%
USDC 1.00 -0.0147%
XRP 1.05 0.5117%
Dogecoin 0.07 -0.0701%
Toncoin 1.60 -0.2236%
Cardano 0.14 0.9298%
Shiba Inu 0.00 2.323%
Avalanche 6.62 0.89%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam