Warren Buffett'tan banka iflaslarıyla ilgili çok çarpıcı açıklama: Yanlış yapıyorsunuz

Warren Buffett'tan banka iflaslarıyla ilgili çok çarpıcı açıklama: Yanlış yapıyorsunuz

Warren Buffett Cumartesi günü bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan çalkantıların ele alınışını eleştirdi ve ABD'ye ve holdingi Berkshire Hathaway'e güvenoyu verirken bile borç tavanı hesaplaşmasının finansal sisteme "kargaşa" getirebileceğini söyledi

A+A-

Berkshire'ın yıllık hissedarlar toplantısında konuşan Buffett, politikacıların, düzenleyicilerin ve basının Silikon Vadisi Bankası, Signature Bank ve First Republic Bank'ın son başarısızlıklarını ele alış biçimlerini eleştirerek, "çok zayıf" bulduğu mesajlarının mevduat sahiplerini gereksiz yere korkuttuğunu söyledi.

"Korku bulaşıcıdır" dedi ve insanlar paralarının bankalarda güvende olup olmadığından endişe ederken "bir ekonomiyi yönetemezsiniz" diye ekledi.

Buffett ayrıca Washington'da partizanlığın insanların birbirlerinin arkasından konuşmasına neden olduğu, giderek artan bir "kabilecilik" konusunda da uyarıda bulundu.

Buffett sözlerinin devamında "Demokrasimizi ilerledikçe belli bir şekilde geliştirmemiz gerekiyor. Ama yine de seçme şansım olsaydı, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğmak isterdim. Burası şimdiye kadar sahip olduğumuzdan daha iyi bir dünya." dedi.

Buffett, Berkshire'ın üç ayda 35,5 milyar dolar kar açıklamasından ve hisselerin değerinin düşük olduğunu düşünerek 4,4 milyar dolarlık kendi hissesini geri aldığını söylemesinden saatler sonra konuştu.

Buna karşılık, S&P 500 Endeksi'nin %7 yükseldiği bir çeyrekte 13,3 milyar dolarlık diğer şirketlerin hisse senetlerini sattı.

Dünyanın en zengin altıncı kişisi olan Buffett, 1965'ten bu yana Geico araba sigortası, BNSF demiryolu ve Dairy Queen ve Fruit of the Loom gibi tüketici isimlerini içeren düzinelerce işletmesi olan Berkshire'ı yönetiyor.

Apple'da 328 milyar dolarlık hissesi var

Berkshire ayrıca yarısına yakını Apple'da olmak üzere 328 milyar dolarlık hisse senedine sahip.

Toplantıda Berkshire'ın başkanı ve CEO'su olan 92 yaşındaki Buffett ve Başkan Yardımcısı 99 yaşındaki Charlie Munger beş saat boyunca hissedarların sorularını yanıtladı. Başkan Yardımcıları 60 yaşındaki Greg Abel ve 71 yaşındaki Ajit Jain de sabah saatlerinde toplantıya katıldı.

Buffett Cumartesi günü Abel'in CEO olarak kendisinin yerine geçeceğini yinelerken, Abel'in yapamaması halinde bir planı olmadığını da sözlerine ekledi.

Garanti verilmezse bu felaket olur

Buffett, düzenleyicilerin Silicon Valley Bank'ın mevduat sahiplerine garanti vermekte haklı olduklarını ve bunu yapmamanın "felaket olacağını" söyledi.

Munger ayrıca banka hissedarlarının ve yöneticilerinin kötü yönetim risklerini üstlenmeleri gerektiğini söyledi ve müşterilerden çok zengin olmakla ilgilenen yöneticileri eleştirdi.

Buffett, "Yanan bir kibrit bir yangına dönüşebilir ya da sönebilir, yanlış bir şey yapan insanlar için cezanız olmalı" şeklinde konuştu.

Buffett ayrıca, Washington'un borç tavanının yükseltilmesi ya da hükümetin ne kadar borçlanabileceği konusundaki çıkmazdan kurtulamaması da dahil olmak üzere, politikacıların ya da düzenleyicilerin "dünyanın finans sistemini bozmaya" istekli olduklarını hayal edemediğini söyledi.

İlgili Haberler