S&P 500 sekiz haftadฤฑr yรผkseliลte, bu endeksin Ocak 2004’ten bu yanaki en uzun yรผkseliล serisi. Bu seri boyunca endeksi yรผzde 6,8 yรผkseldi ve ลu an yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 27 deฤer kazanmฤฑล durumda. Yavaล da olsa iyileลen ekonomi, Fed’in gevลek para politikasฤฑ, gรผรงlรผ gelen ลirket karlarฤฑ bu yรผkseliลin temel nedenleri. Odaklar ลimdi Cuma gรผnรผ aรงฤฑklanacak Kasฤฑm ayฤฑ istihdam verilerine รงevrildi. Gelecek rakamlar Fed’in 17-18 Aralฤฑk’taki para politikasฤฑ toplantฤฑsฤฑnda alacaฤฤฑ kararlara etkisi olacak.
Wall Street Journal’de Steven Russoliloe imzalฤฑ habere gรถre, ekonomistler gelecek istihdam rakamlarฤฑnฤฑn 204 bin gelen Ekim ayฤฑ rakamlarฤฑndan รงok gรผรงlรผ gelmeyeceฤi gรถrรผลรผnde. Ekim ayฤฑ rakamlarฤฑ bazฤฑ ekonomistlerin Fed’in parasal รงฤฑkฤฑลa Aralฤฑk ayฤฑnda baลlayabileceฤi beklentisi iรงerisine girmesine neden olmuลtu. Tabi bu ekonomistler bunun iรงin istihdam piyasasฤฑnda Ekim ayฤฑndaki iyileลmenin devamฤฑnฤฑ umarak bรถyle bir beklenti iรงerisine girmiลlerdi. Dow Jones Newswires’ฤฑn yaptฤฑฤฤฑ ankete katฤฑlan ekonomistlerin beklentisi Kasฤฑm ayฤฑ tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdamฤฑn 180 bin artฤฑล kaydedeceฤi, iลsizlik oranฤฑnฤฑn ise yรผzde 7,3’ten yรผzde 7,2’ye gerileyeceฤi yรถnรผnde. Bu yรถnde gelecek rakamlar normal ลartlarda Fed’in parasal รงฤฑkฤฑลa baลlamasฤฑna neden olacak gรผรงte deฤil. Bu da borsalarda gรถrรผlen son rallinin yฤฑlsonuna kadar devam etmesi anlamฤฑna geliyor.
Aralฤฑk ayฤฑ tarihi aรงฤฑdan bakฤฑldฤฑฤฤฑnda da ABD borsalarฤฑ iรงin en iyi performansฤฑn yaลandฤฑฤฤฑ ay olarak รถne รงฤฑkฤฑyor. Geรงen son 30 yฤฑla bakฤฑldฤฑฤฤฑnda S&P 500 yฤฑlฤฑn son ayฤฑnda ortalama yรผzde 1,9 deฤer kazandฤฑ. Ayrฤฑca bu sรผrenin yรผzde 80’inde pozitif alanda kaldฤฑ. Diฤer yandan S&P 500 endeksinin sekiz haftadฤฑr deฤer kazanฤฑyor olmasฤฑ da endeksi oldukรงa รถzel bir alana sokmuล durumda. S&P 500 2000 yฤฑlฤฑndan bu yana yalnฤฑzca iki defa sekiz haftalฤฑk bir yรผkseliล trendine girdi. Her ikisi de 2004’de yaลanan dokuz haftalฤฑk iki yรผkseliล trendinin bir parรงasฤฑ idi.
MKM Partners’tan baล piyasa teknisyeni Jonathan Krinsky konuyla ilgili yorumunda, ลรผkran Gรผnรผ’nden รถnceki Cuma baลlayan ve Aralฤฑk’ฤฑn ilk haftasฤฑna kadar sarkan รผรง haftalฤฑk yรผkseliลin “yฤฑlฤฑn en gรผรงlรผ dรถnemsel periyotlarฤฑndan birisi” olduฤunu sรถylรผyor. S&P 500, 2003 yฤฑlฤฑndan bu yana her yฤฑl bu รผรง haftalฤฑk yรผkseliลini sergiliyor ve bu dรถnemde ortalama yรผzde 3,2 deฤer kazanฤฑyor. ลu ana kadar her ลey iyi gidiyor: S&P 500 Cuma gรผnรผnรผ 1.805,81 puandan kapattฤฑ. Yani ลรผkran Gรผnรผ’nden รถnceki Cuma gรถrdรผฤรผ seviyeden biraz yรผksekte gรผnรผ kapattฤฑ.







